Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Ντμίτρι Μεντελέγιεφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντμίτρι Μεντελέγιεφ
Ντμίτρι Μεντελέγιεφ

Ο Ντμίτρι Ιβάνοβιτς Μεντελέγιεφ (Дмитрий Иванович Менделеев, προφ. , 8 Φεβρουαρίου 1834 - 2 Φεβρουαρίου 1907) ήταν διακεκριμένος ρώσος χημικός.

Στα 1869 διατύπωσε τον Περιοδικό Νόμο για τα χημικά στοιχεία. Στα 1869 - 1871 επινόησε τη σύγχρονη μορφή του Περιοδικού Πίνακα των χημικών στοιχείων.

Βιογραφία

Ο Ντμίτρι Μεντελέγιεφ γεννήθηκε στο Τομπόλσκ της Σιβηρίας στις 8 Φεβρουαρίου 1834, γιος των Εβραίων Ιβάν Πάβλοβιτς Μεντελέγιεφ και της Μαρία Ντμίτριεβνα Μεντελέεβα. Ο παππούς του, Πάβελ Μεντελέγιεφ, ήταν έμπορος. Ήταν το 13ο επιζόν παιδί, από τα 17 στο συνόλο που έκαναν οι γονείς του. Μικρός συναρπάστηκε από το γυαλί που κατασκευαζόταν στο εργοστάσιο της μητέρας του και για ένα χρόνο ο νεαρός Μεντελέγιεφ εργάστηκε εκεί. Σε ηλικία 13 ετών, μετά το θάνατο του πατέρα του και την καταστροφή του εργοστασίου της μητέρας του από πυρκαγιά, ο Μεντελέγιεφ φοίτησε στο γυμνάσιο του Τομπόλσκ. Το 1849, η φτωχή πλέον οικογένεια Μεντελέγιεφ μετακόμισε στην Αγία Πετρούπολη, όπου ο Ντμίτρι μπήκε στο Κύριο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο το 1850. Αφότου αποφοίτησε, μια ασθένεια που διαγνώστηκε ως φυματίωση τον ανάγκασε να μετακινηθεί στην χερσόνησο Κριμαία, στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας το 1855. Ενώ εκεί έγινε επιστημονικός υπεύθυνος του 1ου γυμνασίου του Σιμφεροπόλ.

Επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη με την υγεία του πλήρως αποκατεστημένη το 1857. Μεταξύ 1859 και 1861, εργάστηκε πάνω στα τριχοειδή φαινόμενα των υγρών και τα έργα για το φασματοσκόπιου στη Χαϊδελβέργη. Το 1862, παντρεύτηκε την Feozva Nikitichna Leshcheva. Ο Ντμίτρι Μεντελέγιεφ έγινε καθηγητής της χημείας στο Τεχνολογικό Ίδρυμα Αγίας Πετρούπολης και στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης το 1863, και μέχρι το 1871 είχε μετασχηματίσει την Αγία Πετρούπολη σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο για την έρευνα στην χημεία. Το 1865 έγινε Διδάκτορας με διατριβή για "τους συνδυασμούς του ύδατος με το οινόπνευμα". Το 1876 γνώρισε την Άννα Ιβάνοβνα Πόποβα, την οποία και ερωτεύτηκε παράφορα, ζητώντας τη σε γάμο υπό την απειλή της αυτοκτονίας. Το διαζύγιό του από τη Leshcheva οριστικοποιήθηκε το 1882, ένα μήνα αφότου είχε παντρευτεί την Πόποβα. Ακόμα και μετά από το διαζύγιο, ο Μεντελέγιεφ θεωρούνταν τυπικά δίγαμος σύμφωνα με τους κανονισμούς της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, που απαιτούσαν να περάσουν τουλάχιστον 7 έτη από ένα διαζύγιο πριν να μπορέσει κάποιος να ξαναπαντρευτεί νόμιμα.

Το διαζύγιό του και ο σχετικός με αυτό σάλος συνέβαλε στην μη εισδοχή του στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, παρά τη διεθνή φήμη του. Η κόρη του από το δεύτερο γάμο, Lyubov, έγινε σύζυγος του διάσημου ρώσου ποιητή Αλέξανδρου Μπλοκ. Τα άλλα παιδιά του ήταν ο Βλαντιμίρ (ναυτικός, συμμετείχε στο ταξίδι του Νικόλαου Β' στην Ανατολή) και η Όλγα, από τον πρώτο γάμο του, καθώς και ο Ιβάν και δυο δίδυμα από την Άννα.

Αν και ο Μεντελέγιεφ τιμήθηκε ευρέως από επιστημονικές οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη, παραιτήθηκε από το πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης στις 17 Αυγούστου του 1890. Το 1893 διορίστηκε ως διευθυντής του ρωσικού Γραφείου Μέτρων και Σταθμών. Από τη θέση αυτή διατυπώσε τα νέα κρατικά πρότυπα για την παραγωγή της βότκας. Η γοητεία του με τα μοριακά βάρη τον οδήγησε στο συμπέρασμα ότι για να είναι σε τέλεια μοριακή ισορροπία, η βότκα πρέπει να παραχθεί σε αναλογία ενός μορίου αιθυλικής αλκοόλης που αραιώνεται με δύο μόρια νερού, δίνοντας έτσι μια περιεκτικότητα κατά όγκο περίπου 38% οινοπνεύματος και 62% νερού. Ως αποτέλεσμα της εργασίας του, το 1894 τα νέα πρότυπα για τη βότκα ενσωματώθηκαν στο ρωσικό νόμο, και η βότκα έπρεπε πλέον να παράγεται με περιεκτικότητα οινοπνεύματος 40% κατά όγκο.

O Μεντελέγιεφ ερεύνησε επίσης τις ιδιότητες των κοιτασμάτων πετρελαίου, και βοήθησε να κατασκευαστεί το πρώτο διυλιστήριο πετρελαίου στη Ρωσία. Πέθανε το 1907 στην Αγία Πετρούπολη από γρίπη. Ο κρατήρας Μεντελέγιεφ στη Σελήνη, καθώς επίσης και το ραδιενεργό στοιχείο Μεντελέβιο (ενα μέταλλο με ατομικό αριθμό 101), ονομάζονται εις τιμήν του.