Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Ολλανδία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 51°55′00″N 5°34′00″E / 51.9167, 5.5667

Koninkrijk der Nederlanden
Σημαία Εθνόσημο
Σημαία της Ολλανδίας Εθνόσημο της Ολλανδίας
Εθνικό σύνθημα: Je Maintiendrai
(Θα επικρατήσω)
Εθνικός ύμνος: Wilhelmus van Nassouwe (Γουλιέλμος του Νασάου)
Τοποθεσία της χώρας στον κόσμο
Πρωτεύουσα Άμστερνταμ, ενώ η έδρα της κυβέρνησης βρίσκεται στη Χάγη
Μεγαλύτερη πόλη Άμστερνταμ
Επίσημες γλώσσες Ολλανδικά, Φριζική
Πολίτευμα

Βασίλισσα
Πρωθυπουργός
Βασιλευόμενη
Κοινοβουλευτική Δημοκρατία

Βεατρίκη
Jan Peter Balkenende
Ανεξαρτησία
- Κηρύχθηκε
- Αναγνωρίστηκε
Ογδονταετής Πόλεμος
26 Ιουλίου 1581
30 Ιανουαρίου 1648 (από την Ισπανία)
Έκταση 41.526 km² (131η)
Νερό (%) 18.41%
Πληθυσμός
 - Εκτίμηση 2004
 - Απογραφή —
 - Πυκνότητα
 
16.318.199 (58η)

481 κάτ./km² (—η)
Α.Ε.Π.
 - Ολικό
 - Κατά κεφαλή
Εκτίμηση 2003
$512 δις (14η)
$38,618 (10η)
Νόμισμα Ευρώ 1
(€ EUR)
Ζώνη ώρας
 - Θερινή ώρα
CET (UTC+1)
(UTC+2)
Internet TLD nl
Κωδικός κλήσης +31
1 Πρίν το 2001: Φιορίνι ή Γκίλντερ (Guilder)

Οι Κάτω Χώρες (Ολλανδικά: Nederland) είναι το ευρωπαϊκό μέρος του Βασίλειου των Κάτω Χωρών (Ολλανδικά: Koninkrijk der Nederlanden), και είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με συνταγματικό μονάρχη. Στο βασίλειο ανήκουν και η Αρούμπα και οι Ολλανδικές Αντίλλες. Αναφέρεται πολλές φορές λανθασμένα ως Ολλανδία. Το όνομα Ολλανδία τυγχάνει αναφοράς στο εσωτερικό της χώρας για δύο από τις επαρχίες της, τη Βόρεια Ολλανδία (Ολλανδικά: Noord Holland) και τη Νότια Ολλανδία (Ολλανδικά: Zuid Holland). Η χώρα βρίσκεται στην βορειοδυτική Ευρώπη και περιβάλλεται από την Βόρεια Θάλασσα, το Βέλγιο και την Γερμανία. Περίπου το 1/4 της χώρας βρίσκεται κάτω από την στάθμη της θάλασσας. Έτσι, 3.000 χιλιόμετρα φραγμάτων προστατεύουν την χώρα.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία

Το Βασίλειο των Κάτω Χωρών πήρε τη σημερινή του μορφή ως Συνταγματική Μοναρχία το 1815, βασιλευόντος του Γουλιέλμου του Α'. Η επικράτεια της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου επιδόθηκε στο Βασίλειο, αν και το Λουξεμβούργο ήταν συνδεδεμένο με την Ολλανδία ως μέρος του πάλαι ποτέ Γερμανικού Δεσμού μέσω μίας προσωπικής ένωσης.

Το 1830, το Βέλγιο αποχωρίστηκε από την Ολλανδία και κατέστησε ανεξάρτητο βασίλειο. Έτσι, οι "βελγικές" επαρχίες Λίμπουργκ και Λουξεμβούργο διαχωρίστηκαν. Το Λουξεμβούργο έγινε ανεξάρτητο δουκάτο.

Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ολλανδία παρέμεινε ουδέτερη αλλά στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπέφερε 5 χρόνια γερμανικής κατοχής. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής, το Ρότερνταμ βομβαρδίστηκε σφοδρά και το κέντρο της πόλης καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Περίπου 100.000 Ολλανδοί Εβραίοι δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς.

Γεωγραφία

Η μισή χώρα βρίσκεται λιγότερο από ένα μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ το 1/4 κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Το ψηλότερο σημείο της χώρας είναι το Φάαλσερμπεργκ (Vaalserberg) στα νότια της χώρας, στα σύνορα με το Βέλγιο και την Γερμανία και έχει υψόμετρο μόλις 321 μέτρα. Το χαμηλότερο σημείο της χώρας βρίσκεται στο δήμο Νίουβερκερκ ααν ντερ Άισελ (Ολλανδικά: Nieuwerkerk aan den IJssel) και βρίσκεται 6,76 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το τοπίο είναι γενικά πιο λοφώδες στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Πολλά τμήματα της Ολλανδίας, όπως ολόκληρη η επαρχία Φλέβολαντ (Ολλανδικά: Flevoland) δεν ήταν πάντα στεριά αλλά θάλασσα που οι Ολλανδοί "διεκδίκησαν". Τα μέρη που διεκδικήθηκαν από τη θάλασσα ονομάζονται Πόλντερ. Το 18,4% της συνολικής έκτασης της Ολλανδίας είναι υδάτινες επιφάνειες. Η λίμνη Άισελμεερ (IJsselmeer) χωρίζεται από την θάλασσα με ένα μεγάλο φράγμα μήκους 29 χιλιομέτρων, το οποίο χτίστηκε το 1932. Οι σημαντικότεροι ποταμοί της χώρας είναι ο Ρήνος, ο Μάας και ο Σχέλντε. Η Ολλανδία είναι, επί της ουσίας, το δέλτα που δημιουργούν αυτά τα τρία ευρωπαϊκά ποτάμια. Εκτός από τη γεωγραφική τους σημασία, αυτά τα ποτάμια χωρίζουν τη χώρα -σε γενικές γραμμές- πολιτιστικά και θρησκευτικά σε βόρεια και νότια.

Το κλίμα είναι ωκεάνιο με δυτικούς ανέμους ως επί το πλείστον. Οι βροχές είναι άφθονες όλο τον χρόνο, ενώ οι θερμοκρασίες είναι ήπιες τον χειμώνα και δροσερές το καλοκαίρι.

Δημογραφία

Δημογραφικά στοιχεία της Ολλανδίας (FAOSTAT 2005).
Δημογραφικά στοιχεία της Ολλανδίας (FAOSTAT 2005).

Η Ολλανδία κατατάσσεται στην 15η θέση των χωρών ανά πυκνότητα πληθυσμού, με 393 κατοίκους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (ή 482/km2 αν δεν ληφθεί υπ' όψη το 20% της θαλάσσιας έκτασης). Αποτελεί την πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, οι εθνικότητες των κατοίκων ποικίλλουν: το 80,8% του πληθυσμού είναι Ολλανδοί, το 5,6% Ευρωπαίοι (με 2,4% Γερμανούς), το 2,4% Ινδονήσιοι, το 2,2% Τούρκοι, το 2,0% από το Σουρινάμ, το 1,9% Μαροκινοί, το 0,8% από τις Αντίλλες και την Αρούμπα, ενώ το 4,2% είναι άλλης εθνικότητας.

Η Ολλανδία δεν διαθέτει καμία πόλη με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου, ωστόσο οι τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις (Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Χάγη και Ουτρέχτη) καθώς και άλλες περιοχές των περιχώρων, θεωρούνται συχνά ως ένα ενιαίο πολεοδομικό σύμπλεγμα, το οποίο ονομάζεται Ράντσταντ (Randstad) και περιλαμβάνει περίπου 7 εκατομμύρια κατοίκους.

Οι Ολλανδοί είναι ο ψηλότερος λαός του κόσμου, με μέσο ύψος 1,83 μέτρα για τους ενήλικες άντρες και 1,70 για τις γυναίκες. Η εξήγηση για αυτή τη διαφορά ύψους παραμένει άγνωστη.

Γλώσσες

Η επίσημη γλώσσα είναι τα Ολλανδικά. Στην επαρχία Φρίσλαντ (Ολλανδικά: Friesland), ως επίσημη γλώσσα αναγνωρίζεται και η Φριζική, μία γλώσσα που συνδέεται έντονα με τα Αγγλικά αλλά και τα Ολλανδικά.

Θρησκείες

Η Ολλανδία, από παλιά χριστιανική χώρα, είναι σήμερα μία από τις πλέον αγνωστικιστικές χώρες. Περίπου το 40% των κατοίκων της δεν αυτοπροσδιορίζεται ως ακόλουθος καμίας θρησκείας. Είναι έτσι συχνό το φαινόμενο του αθεϊσμού. Το υπόλοιπο 60% του πληθυσμού χωρίζεται περίπου ως εξής:

  • στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία (5 εκατομμύρια μέλη, 31%)
  • στην Προτεσταντική Εκκλησία της Ολλανδίας (2,5 εκατομμύρια μέλη, 21%)
  • στις διάφορες μικρές αναμορφωμένες Εκκλησίες (συνολικά περίπου 700.000 μέλη)
  • στο Ισλάμ (εκτιμ. 900.000 μέλη, 6,1%)
  • στον Ινδουισμό (εκτιμ. 100.000 μέλη, 1,5%)
  • στο Βουδισμό (εκτιμ. 80.000 μέλη)
  • στον Ιουδαϊσμό (εκτιμ. 40.000 μέλη).

Οι καθολικοί βρίσκονται κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ οι προτεστάντες στο βόρειο.

Πολιτική

Από το τέλος της Γαλλικής Κατοχής το 1815, η Ολλανδία αποτελεί Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με τον βασιλικό οίκο Οράγγης-Νάσσαου στην εξουσία.

Αρχηγός κράτους

Αρχηγός κράτους από το 1980 είναι η βασίλισσα Βεατρίκη. Ο γιος της Γουλιέλμος-Αλέξανδρος είναι ο διάδοχος του θρόνου. Μαζί με την γυναίκα του Μαξίμα έχουν 3 κόρες. Σύμφωνα με το σύνταγμα η Βεατρίκη είναι μέλος της κυβέρνησης.

Κοινοβούλιο

Το Ολλανδικό Κοινοβούλιο αποτελείται από 2 σώματα. Η εκλογή των 150 μελών του δεύτερου σώματος γίνεται κάθε 4 χρόνια. Αυτό το σώμα είναι ουσιαστικά το Κοινοβούλιο, η εκπροσώπηση του λαού στην κυβέρνηση. Το πρώτο σώμα, που ονομάζεται γερουσία, αποτελείται από 75 αντιπροσώπους όλων των κοινοβουλίων των επαρχιών, οι οποίοι εκλέγονται επίσης κάθε 4 χρόνια. Η δουλειά του πρώτου σώματος είναι να παρακολουθεί και να αξιολογεί τους νόμους τους οποίους έχει επεξεργαστεί το δεύτερο σώμα. Εκλογές για το δεύτερο σώμα (Tweedekamer) έγιναν την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2006.

Κοινωνική πολιτική

Τις τελευταίες δεκαετίες η Ολλανδία επικρίθηκε αρκετά για την πολύ ελεύθερη κοινωνική πολιτική που διατηρεί. Υπάρχει πολύ χαλαρή νομική ρύθμιση για τα ναρκωτικά, την πορνεία (όπου θεωρείται ένα είδος επαγγέλματος και οι ιερόδουλες είναι ασφαλισμένες κοινωνικά) και τον γάμο ομοφυλοφίλων, όπου η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο όπου έγινε νόμιμος ο γάμος ομοφυλοφίλων. Επίσης είναι δύσκολη η συμβίωση των μουσουλμάνων με τον υπόλοιπο ολλανδικό πληθυσμό ειδικά μετά τη δολοφονία, το 2004, του σκηνοθέτη Τέο Βαν Γκογκ, που ασκούσε κριτική στο Ισλάμ, από έναν νεαρό Μουσουλμάνο.

Επαρχίες

Οι επαρχίες της Ολλανδίας
Οι επαρχίες της Ολλανδίας

Η Ολλανδία είναι ένα ενιαίο κράτος με 12 επαρχίες. Σε όλη την ιστορία της χώρας υπήρχαν επαρχίες. Οι παλαιότερες επαρχίες υπάρχουν από το 1579, ενώ η νεότερη είναι το Φλέβολαντ που αναγνωρίστηκε το 1986 ως επαρχία, αφού "διεκδηκήθηκε" από τη θάλασσα (IJsselmeer) κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Οικονομία

Η Ολλανδία διαθέτει ένα καλά οργανωμένο οικονομικό σύστημα. Κυρίαρχη είναι η βιομηχανία τροφίμων, η χημική βιομηχανία και η κατασκευή ηλεκτρικών ειδών. Η σύγχρονη γεωργία είναι επίσης πολύ παραγωγική. Εκτός από δημητριακά, λαχανικά και φρούτα, η ανθοκομία παίζει μεγάλο ρόλο στην οικονομία. Ιδιαίτερα η καλλιέργεια τουλιπών είναι ευρέως διαδεδομένη. Η κτηνοτροφία και κυρίως η γαλακτοκομία χαρίζουν στην χώρα το καλό όνομα για τα περίφημα ολλανδικά τυριά και κασέρια. Παρόλο που η ολλανδική γεωργία απασχολεί μόνο το 4% του συνολικού πληθυσμού, παίζει μεγάλο ρόλο στις εξαγωγές. Η Ολλανδία είναι μετά τις ΗΠΑ και τη Γαλλία ο τρίτος μεγαλύτερος παγκοσμίως εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων.

Φυσικές πηγές

Η Ολλανδία διαθέτει πηγές με φυσικό αέριο, ιδιαίτερα στην Βόρεια Θάλασσα, οι οποίες φτάνουν να καλύψουν ένα μέρος από τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας. Στην παγκόσμια κλίμακα, η Ολλανδία βρίσκεται 5η στην παραγωγή φυσικού αερίου. Επιπλέον στα σύνορα με τη Γερμανία βρίσκονται μικρές πετρελαιοπηγές. Εκτός από την κοπριά, η Ολλανδία δε διαθέτει άλλες φυσικές πηγές ή ορυκτά.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Στο Wikitravel υπάρχει ταξιδιωτικός οδηγός για Ολλανδία
Wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει λήμμα που έχει σχέση με το άρθρο: