Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Ομάδα των Επτά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Λώρεν Χάρρις, Σύννεφα, λίμνη Σουπήριορ, ελαιογραφία, 1923. Πινακοθήκη της Γουίνιπεγκ, Καναδάς.
Λώρεν Χάρρις, Σύννεφα, λίμνη Σουπήριορ, ελαιογραφία, 1923. Πινακοθήκη της Γουίνιπεγκ, Καναδάς.
Φράνκλιν Καρμάικλ, Σύννεφα χιονιού, ελαιογραφία, 1938. Εθνική Πινακοθήκη του Καναδά.
Φράνκλιν Καρμάικλ, Σύννεφα χιονιού, ελαιογραφία, 1938. Εθνική Πινακοθήκη του Καναδά.

Η Ομάδα των Επτά (The Group of Seven) ήταν ένας όμιλος καναδών ιμπρεσιονιστών ζωγράφων, οι οποίοι έζησαν κατά το α΄ μισό του 20ού αι. και ασχολήθηκαν κυρίως με την τοπιογραφία.

Η Ομάδα των Επτά σχηματίστηκε κατά την δεκαετία του 1920 και αποτελούνταν από τους ζωγράφους:

Με την Ομάδα των Επτά συνεργάστηκαν επίσης οι γνωστοί καναδοί ζωγράφοι Τομ Τόμσον (Tom Thomson, 1887–1917), ο οποίος πέθανε πριν σχηματιστεί επισήμως η Ομάδα, και Έμιλυ Καρ (Emily Carr, 1871–1945), η οποία συμμετείχε ως προσκεκλημένη σε μερικές εκθέσεις της Ομάδας. Η Ομάδα τελικά ανοίχτηκε και σε άλλα μέλη, οπότε και μετονομάσθηκε σε Ομάδα Καναδών Ζωγράφων (Canadian Group of Painters).

Οι Τόμσον, ΜακΝτόναλντ, Λάισμερ, Βάρλεϋ, Τζόνστον και Καρμάικλ συναντήθηκαν μεταξύ τους ως υπάλληλοι της εταιρείας σχεδίου Grip Ltd. στο Τορόντο. Το 1913, στον όμιλο των ζωγράφων προσχώρησαν και οι Τζάκσον και Χάρρις. Οι οκτώ ζωγράφοι συναντιόταν συχνά στην Λέσχη Τεχνών και Γραμμάτων του Τορόντο (Arts and Letters Club of Toronto) για να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες για την τέχνη τους. Με την συμπαράσταση ενός πλούσιου φιλότεχνου γιατρού, πήγαιναν συχνά σε δάση κοντά στο Τορόντο για να ζωγραφίσουν την καναδική φύση.

Κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τζάκσον και ο Βάρλεϋ κατατάχθηκαν στον Καναδικό Στρατό ως επίσημοι πολεμικοί ζωγράφοι. Το 1917, ο Τόμσον βρέθηκε νεκρός, υπό συνθήκες που δεν διευκρινίστηκαν ποτέ, σε δρυμό όπου πήγαινε συχνά να ζωγραφίσει. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι επτά εναπομείναντες ζωγράφοι σχημάτισαν την «Ομάδα των Επτά», για να κάνουν τελικά την πρώτη τους έκθεση το 1920. Οι κριτικοί δέχθηκαν την πρώτη έκθεση με αμφίσημες απόψεις, όμως μέσα σε λίγα χρόνια η Ομάδα των Επτά καθιερώθηκε ως πρωτοποριακή καναδική σχολή τέχνης.

Το 1921, ο Τζόνστον εγκατέλειψε την Ομάδα, αλλά το 1926 τον αντικατέστησε ο καναδός ζωγράφος Άλφρεντ Τζόζεφ Κέισον (Alfred Joseph Casson, 1898–1992). Η Ομάδα των Επτά άρχισε να ταξιδεύει σε όλον σχεδόν τον Καναδά — από την Νέα Σκωτία και το Κεμπέκ έως την Βρετανική Κολομβία και τον Αρκτικό κύκλο — προκειμένου να απεικονίσουν τοπία της καναδικής ενδοχώρας. Η Ομάδα έγινε πιο μεγάλη με την προσχώρηση σ' αυτήν των ζωγράφων Έντγουιν Χολγκέιτ (Edwin Holgate, 1892–1977) και ΛεΜόιν Φιτζέραλντ (LeMoine Fitzgerald 1890–1956).

Τον Δεκέμβριο του 1931, η Ομάδα των Επτά πραγματοποίησε την όγδοη και τελευταία της ομαδική έκθεση. Δύο χρόνια αργότερα, τα μέλη της Ομάδας επανεμφανίστηκαν ως «Ομάδα Καναδών Ζωγράφων».


Εξωτερικές συνδέσεις

  • "Group of Seven" — «Η Ομάδα των Επτά»· από την Artcyclopedia (στα αγγλικά).
  • "The Group of Seven: Painters in the Wilderness" — «Η Ομάδα των Επτά: ζωγράφοι στην άγρια φύση»· από τα αρχεία της κρατικής καναδικής τηλεόρασης (CBC Digital Archives· στα αγγλικά).