Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Πύλη:Ορθοδοξία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


εμφ. επεξ. Βικιπύλη Ορθοδοξία

Η λέξη ορθοδοξία από το ορθός (σωστός) και δόξα (σκέψη, πίστη, διδασκαλία) χρησιμοποιείται χαρακτηριστικά για να αναφερθεί στη σωστή θεολογική ή δογματική τήρηση μίας θρησκείας, όπως καθορίζεται από κάποια ανώτατη επιτηρούσα αρχή. Η ορθοδοξία αντιτάσσεται στην ετεροδοξία («άλλη διδασκαλία»), την αίρεση και το σχίσμα.

Ο όρος Ορθοδοξία επικράτησε να χαρακτηρίζει τα παλαίφατα Πατριαρχεία και τις Αυτοκέφαλες Εκκλησίες της Ανατολής, από τα οποία απομακρύνθηκε για θεολογικούς και πολιτικούς λόγους η Εκκλησία της Ρώμης, και υποστηρίζουν ότι παρέμειναν πιστά στην ορθή «δόξα» (πίστη) της αρχαίας Εκκλησίας και τη δογματική διδασκαλία των επτά πρώτων Οικουμενικών Συνόδων.

εμφ. επεξ. Επιλεγμένο λήμμα
Ορθόδοξη απεικόνιση της Αγίας Τριάδας με τη μορφή τριών αγγέλων στη «φιλοξενία του Αβραάμ». Ρωσική εικόνα του Αντρέι Ρουμπλιώφ.
Ορθόδοξη απεικόνιση της Αγίας Τριάδας με τη μορφή τριών αγγέλων στη «φιλοξενία του Αβραάμ». Ρωσική εικόνα του Αντρέι Ρουμπλιώφ.

Αγία Τριάδα ονομάζεται το χριστιανικό δόγμα που περιγράφει την πίστη σε έναν Θεό με τρία πρόσωπα. Τα τρία πρόσωπα ή υποστάσεις είναι ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα, τα οποία είναι όμοια, αδιαίρετα και ομοούσια κατά τη θεότητα, έχουν την ίδια δύναμη, δόξα και ενέργεια. Αποτελεί ένα από τα κυριότερα δόγματα που αποδέχεται η πλειοψηφία των εκκλησιών του χριστιανικού κόσμου, το οποίο είναι γνωστό και ως Τριαδικό Δόγμα.


περισσότερα... | αρχείο

εμφ. επεξ. Επιλεγμένη εικόνα
Το σημείο της Γεννήσεως
Το σημείο της Γεννήσεως

Στη Βηθλεέμ, στο Ναό της Γεννήσεως, βρίσκεται το σημείο όπου, κατά την παράδοση, γεννήθηκε ο Ιησούς.εμφ. επεξ. Προσωπικότητες
Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός σε εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού TIME
Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός σε εξώφυλλο του αμερικανικού περιοδικού TIME

Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, κατά κόσμον Δημήτριος Παπανδρέου, (Δορβιτσά, Ναυπακτίας, 3 Μαρτίου 1891- Αθήνα 20 Μαΐου 1949) υπήρξε κορυφαία εκκλησιαστική και πολιτική προσωπικότητα της νεότερης Ελλάδας. Διετέλεσε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, (Ιούλιος 1941 - Μάιος 1949), Αντιβασιλεύς και Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ήταν ο πρώτος με το όνομα αυτό Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ο 11ος από της ανακήρυξης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος.


εμφ. επεξ. Γνωρίζετε ότι
  • Η Μαρία Μαγδαληνή δεν έχει καμμία σχέση με την πόρνη που εμφανίζεται στο ευαγγέλιο του Λουκά (7:36-50); Είναι πιθανόν ότι τα κοινά στοιχεία του επεισοδίου αυτού (η γυναίκα, το μύρο, το σπίτι κάποιου Σίμωνα) με άλλες τρεις περικοπές από τα ευαγγέλια (Μκ. 14:3-9, Μτ. 26:6-13 και Ιω. 12:3-8) οδήγησαν στην ταύτισή των δύο γυναικών, παραβλέποντας ταυτόχρονα τις διαφορές που υπάρχουν. Επίσης, η αναφορά στο όνομα Μαρία, στη μία εκ των τεσσάρων περιγραφών, παρόλο που δεν προσδιορίζει ότι επρόκειτο για την Μαγδαληνή (και έμμεσα αναφέρεται στην αδελφή του Λαζάρου), αύξησε τη σύγχυση κάποιων συγγραφέων. Την παρεξήγηση αυτή, διαιώνισαν αγιογράφοι και ζωγράφοι της δύσης που απεικόνισαν αυθαίρετα τη Μαγδαληνή ως πόρνη με τα μαλλιά λυτά.
  • Οι ευαγγελιστές Ματθαίος και Λουκάς στηρίχθηκαν για τη συγγραφή των Ευαγγελίων τους σε προϋπάρχον γραπτό κείμενο αγνώστου συγγραφέα που δε σώζεται πλέον και το οποίο οι σύγχρονοι ερευνητές έχουν ονομάσει συμβατικά Πηγή των Λογίων και συμβολίζουν με το γράμμα Q;
εμφ. επεξ. Εορτολόγιο

Εορτολόγιο Δεκεμβρίου

25 Δεκεμβρίου

Χριστούγεννα, τοιχογραφία του 11ου αιώνα από τη Μονή Δαφνίου
Χριστούγεννα, τοιχογραφία του 11ου αιώνα από τη Μονή Δαφνίου

Στις 25 Δεκεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τα Χριστούγεννα, δηλαδή τη γιορτή της Γέννησης του Χριστού.

Αρχικά τα Χριστούγεννα συνεορτάζονταν με τα Θεοφάνια (Επιφάνια) στις 6 Ιανουαρίου και αυτό επειδή δεν ήταν γνωστή η ημερομηνία γέννησης. Επί Πάπα Ιουλίου Α' (336-332) θεσπίσθηκε ως επέτειος η 25 Δεκεμβρίου κατόπιν έρευνας των αρχείων της Ρώμης, όπως πιστεύεται, επί της απογραφής που έγινε επί Αυτοκράτορα Οκταβιανού Αυγούστου, σε συνδυασμό με υπολογισμό ρήσης του Ευαγγελίου (το οποίο και συνέτεινε) του Προδρόμου λεχθείσα περί τον Χριστόν:«Εκείνος δει αυξάνειν, εμέ δε ελατούσθαι» (Ιωάνν. γ'30). Κατά συνέπεια αυτής της ερμηνείας η Γέννηση του Χριστού ορίσθηκε κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο όπου και αρχίζει η αύξηση των ημερών.

εμφ. επεξ. Ειδήσεις

15 Νοεμβρίου 2007

Ολοκληρώθηκε στη Ραβέννα η συνάντηση των αντιπροσωπειών Ορθοδόξων και Καθολικών, η οποία είχε σκοπό τη μεταξύ τους προσέγγιση. Το κείμενο συμπερασμάτων, στο οποίο φέρονται να κατέληξαν, μπορεί να θεωρηθεί και «ιστορικό», καθώς εμφανίζει τους Καθολικούς να κλίνουν προς «ορθόδοξες» θέσεις.

Συγκεκριμένα, ο Πάπας αναφέρεται ως «επίσκοπος Ρώμης», ένας εκ των πέντε παλαίφατων Πατριαρχείων. Φέρεται επίσης να αποδέχεται ότι είναι «πρώτος μεταξύ ίσων», καθώς και ότι «δεν μπορεί να κάνει τίποτε χωρίς τη συναίνεση όλων των υπολοίπων»...

Προεξάρχων της Ελληνικής Ορθοδόξου αντιπροσωπείας ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Περγάμου κ.κ.Ιωάννης Ζηζιούλας, ενώ συμμετείχαν όλα τα ορθόδοξα Πατριαρχεία, εκτός της Μόσχας (ως αντίδραση στο ζήτημα της Εκκλησίας της Εσθονίας). Κύριος στόχος ήταν οι προϋποθέσεις συνένωσης των δύο εκκλησιών σε επίπεδο δομής, ιεραρχίας και καθηκόντων.


Εξωτερική σύνδεση: in.gr


εμφ. επεξ. Τι μπορείτε να κάνετε
NaodW29-nowiki286369b71e7b327900000001
Μπορείτε να συνεισφέρετε στα παρακάτω άρθρα :
εμφ. επεξ. Κατηγορίες