Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Οστεοπόρωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους, ώστε αυτά με την πάροδο του χρόνου να γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά. Ετσι προκαλείται αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος (σπασίματος) των οστών, καθώς μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους.

Τα κατάγματα μπορεί να εμφανιστούν με ή χωρίς πτώση του ασθενή και συνήθως συμβαίνουν στα οστά του άνω άκρου (κυρίως στον καρπό), στα οστά της λεκάνης (κυρίως στο ισχίο), στη σπονδυλική στήλη, αλλά και αλλού. Στην οστεοπόρωση η πυκνότητα των οστών (BMD = Bone Mineral Density) μειώνεται, η μικροαρχιτεκτονική των οστών αλλοιώνεται και η ποσότητα, καθώς και η ποικιλία των μη-κολλαγόνων πρωτεϊνών στα οστά μειώνονται.

Η πάθηση αυτή είναι περισσότερο συνηθισμένη στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, λόγω της παύσης της ορμονικής προστασίας που προσφέρει στη γυναίκα ο κύκλος της έμμηνης ρύσης (περιόδου), αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και στους άνδρες. Επίσης υπάρχει και η δευτεροπαθής οστεοπόρωση που είναι αποτέλεσμα διαφόρων παθήσεων, όπως ο υπερθυρεοειδισμός, ο σακχαρώδης διαβήτης, η θαλασσαιμία, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η μεταμόσχευση οργάνων, η σαρκοείδωση, η γαστρεκτομή, το εμφύσημα, ή κατάθλιψη, η μεταστατική νόσος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αιμοφιλία, διάφορες νεφρικές νόσοι, το AIDS, ενδοκρινολογικές και γενετικές νόσοι, κ.ά. Επίσης, η μακρόχρονη ακινησία (π.χ. λόγω τραυματισμού ή παράλυσης ή τοποθέτησης κάποιου γύψου ή κατάθλιψης) καθώς επίσης και η γεροντική ηλικία συνήθως συνοδεύονται από οστεοπόρωση.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της οστεοπόρωσης περιλαμβάνουν πόνο στην πλάτη (ραχιαλγία), πόνο σε διάφορες αρθρώσεις (αρθραλγίες), πόνο στα πλευρά (πλευροδυνία) κ.ά. Συχνά υπάρχει σταδιακή απώλεια ύψους λόγω καταγμάτων στούς σπονδύλους που συνήθως συνοδεύονται και από χαρακτηριστική κύφωση (κλίση του κορμού προς τα εμπρός). Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί με ιατρικές συμβουλές, τακτικό ακτινολογικό έλεγχο της πυκνότητας των οστών και με φαρμακευτική αγωγή με διάφορα αντι-οστεοπορωτικά φάρμακα (σήμερα -2008- κυρίως με διφωσφονικά και καλσιτονίνη), καθώς και λήψη ασβεστίου και βιταμίνης D.

Αναπόσπαστο ρόλο στην πρόληψη και θεραπεία παίζουν η τακτική άσκηση, όπως το καθημερινό περπάτημα για 30-40 λεπτά και η σωστή αντι-οστεοπορωτική διατροφή, με την καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών πρόϊόντων όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί. Πρέπει να προτιμούνται οι ανάλατες ποικιλίες (όπως μυζήθρα, ανθότυρο, ξαρμυρισμένο τυρί κλπ), γιατί το αλάτι μειώνει την απορρόφηση του ωφέλιμου ασβεστίου από το πεπτικό σύστημα. Ο καθιστικός τρόπος ζωής, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ επιδεινώνουν την οστεοπόρωση.