Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Ουαλία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 52°18′N 3°42′W / 52.3, -3.7

Η θέση της Ουαλίας στο χάρτη του Ηνωμένου Βασιλείου
Η θέση της Ουαλίας στο χάρτη του Ηνωμένου Βασιλείου

Η Ουαλία (ουαλικά:Cymru, αγγλικά: Wales) είναι μια από τις τέσσερις χώρες που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Μεγάλης Βρετανίας και συνορεύει ανατολικά με την Αγγλία, νότια με το Κανάλι του Μπρίστολ (Môr Hafren) και δυτικά και βόρεια με την Ιρλανδική Θάλασσα.

Πρωτεύουσα της Ουαλίας είναι η μεγαλύτερη πόλη της, το Κάρντιφ, από το 1955.


Πίνακας περιεχομένων

Ετυμολογία

Το αγγλικό όνομα Wales προέρχεται από τη γερμανική λέξη Walha, που σημαίνει ξένος, αλλότριος. Οι Ουαλοί αυτοαποκαλούνται Cymry στα ουαλικά, το οποίο πιθανότατα σήμαινε συμπατριώτες[1]., και το οποίο εντοπιζόταν στην ουαλική λογοτεχνία παράλληλα με τον όρο Brythoniaid. Και οι δυο όροι χρησιμοποιούνταν όχι μόνο για τους κατοίκους της Ουαλίας, αλλά γενικά για τους ομιλητές της βρυθονικής γλώσσας και τους απογόνους τους, που έμεναν στο "Βορρά". Τα τοπωνύμια Cymru και Κούμπρια προέρχονται από την ίδια ρίζα. Οι Άγγλοι, οι Σάξονες και οι Γιούτοι αποκαλούνται στα ουαλικά Saeson (Σάξονες).

Ιστορία

Αποικισμός

Bryn Celli Ddu, ύστερος νεολιθικός τάφος στο Anglesey
Bryn Celli Ddu, ύστερος νεολιθικός τάφος στο Anglesey

Οι πρώτες πηγές καταγεγραμμένης ιστορίας παρατηρούνται κατά τη ρωμαϊκή κατοχή της Βρετανίας. Οι Ρωμαίοι έχτισαν μια σειρά φρούρια κατά μήκος της τωρινής Νότιας Ουαλίας, δυτικά μέχρι το Καρμάρθεν (Caerfyrddin). Επίσης, έχτισαν το θρυλικό κάστρο Caerleon, το οποίο έχει το καλύτερα διατηρημένο αμφιθέατρο στη Βρετανία. Κατά τον 4ο αιώνα, εισήχθη ο χριστιανισμός στην Ουαλία.

Μετά την αποχώρηση των Ρωμαίων από τη Βρετανία το 410, πολλά εδάφη πέρασαν υπό την κυριαρχία διαφόρων γερμανικών φύλων, κάποια από τα οποία κατάφεραν να διατηρηθούν λόγω γεωγραφικής θέσης και ισχυρής κοινωνικής δομής και εξελίχτηκαν στην τωρινή Ουαλία. Μετά την απώλεια των πεδινών περιοχών, τα βασίλεια της Μερσίας και της Νορθούμπρια στην Αγγλία, και μετά του Γουέσεξ, καθόρισαν τα σύνορα μεταξύ των δυο λαών. Μέχρι τον 8ο αιώνα, είχαν καθοριστεί και τα ανατολικά σύνορα με τους Αγγλοσάξωνες.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Κορνουάλης το 722, οι Βρετόνοι της Ουαλίας έκαναν ειρήνη με τους Βίκινγκς και ζήτησαν από τους Νορμανδούς να τους βοηθήσουν στον πόλεμο με τους Αγγλοσάξωνες, προκειμένου να αποτρέψουν την κατάκτηση της Ουαλίας, κάτι που κατάφεραν.

Μεσαίωνας

Dolwyddelan Castle
Dolwyddelan Castle

Οι νότιες και ανατολικές περιοχές υπό αγγλική κυριαρχία έγιναν γνωστές με το όνομα Lloegyr, το οποίο αρχικά αναφερόταν στο βασίλειο της Μερσίας κι έπειτα γενικότερα στην Αγγλία. Τα γερμανικά φύλα που κυριαρχούσαν στις περιοχές αυτές ονομάζονταν γενικά Saeson, δηλαδή Σάξονες, ενώ οι Αγγλοσάξωνες αποκαλούσαν τους Ρωμαιο-Βρετανούς Walha, που, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, σήμαινε ξένος. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, επικράτησε μεταξύ των Ουαλών και η ονομασία Cymry έναντι του Brythoniaid.

Το 1216, ο Λιουέλιν ο Μέγας (Llywelyn Fawr), εγγονός του Όουεν Γκουίνεθ (Owain Gwynedd), έγινε ο πρώτος Πρίγκιπας της Ουαλίας. Ο εγγονός του, Llywelyn Β', διασφάλισε τον τίτλο από τον Ερρίκο Γ' της Αγγλίας με τη Συνθήκη του Μοντγκόμερι το 1267. Ωστόσο, λίγο αργότερα εισέβαλε στη χώρα ο Εδουάρδος Α' της Αγγλίας και έθεσε τέλος στην εξουσία των Ουαλών πριγκίπων το 1282. Το κεφάλι του Λιουέλιν περιφερόταν πάνω σε ένα ακόντιο μέχρι το Λονδίνο, ενώ η κόρη του, Gwenllian, βρέφος μπήκε σε περιορισμό και κλειδώθηκε στο κοινόβιο του Σέμπρινγκχαμ, όπου και πέθανε 44 χρόνων.[2]

Το 1301 ο Εδουάρδος Α΄ παραχώρησε τη χώρα ως φέουδο στο γιο του Εδουάρδο Β΄ και τον ονόμασε πρίγκιπα της Ουαλίας. Οι Ουαλοί εξεγέρθηκαν πολλές φορές εναντίον της αγγλονορμανδικής κατοχής, αλλά τελικά το 1536 με διάταγμα του Ερρίκου Η΄ έγινε η πλήρης ενσωμάτωση με την Αγγλία.

Εθνικιστικές τάσεις

To 1925, ιδρύθηκε το κόμμα Plaid Cymru, που αναζητούσε μεγαλύτερη αυτονομία και ανεξαρτησία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 1955, ο όρος Αγγλία και Ουαλία χρησιμοποιόταν κοινώς για την περιοχή εφαρμογής του αγγλικού νόμου και αναγνωρίστηκε ως ουαλική πρωτεύουσα το Κάρντιφ. Το 1962, ιδρύθηκε η Welsh Language Society (Cymdeithas yr Iaith Gymraeg), ως απάντηση σε φόβους για τον πιθανό "θάνατο" της ουαλικής γλώσσας.

Το 1979, πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για τη δημιουργία Ουαλικής Εθνοσυνέλευσης, το οποίο αποφάσισε αρνητικά με μεγάλη πλειοψηφία. Ωστόσο, για το ίδιο ζήτημα υπήρξε θετική απόκριση στο δημοψήφισμα του 1997, αν και με πολύ μικρή πλειοψηφία. Κατά συνέπεια, η Ουαλική Εθνοσυνέλευση (Cynulliad Cenedlaethol Cymru) καθιερώθηκε το 1999 και κατέχει την εξουσία να καθορίζει τον τρόπο διανομής και χρήσης του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης για την Ουαλία.

Γεωγραφία

Χάρτης της Ουαλίας
Χάρτης της Ουαλίας

Η Ουαλία είναι μια πεδινή χώρα με έκταση 75.345 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο μέρος της Ουαλίας είναι πεδιάδα και υπάρχουν μόνο λίγα και χαμηλά βουνά, κυρίως βόρεια και κεντρικά στη χώρα, ενώ το μήκος της ακτογραμμής της φτάνει τα 1.200 χιλιόμετρα. Έχει επίσης μερικά νησιά, από τα οποία μεγαλύτερο είναι το Άνγκλεσι (Anglesey) στα βορειοδυτικά.

Οι κυριότερες βιομηχανικές περιοχές με το μεγαλύτερο πληθυσμό βρίσκονται στη Νότια Ουαλία και αποτελούνται από τις πόλεις του Κάρντιφ (Caerdydd), του Σουάνσι (Abertawe) και του Νιούπορτ (Casnewydd) και τις γύρω περιοχές.

Κλίμα

Το κλίμα της Ουαλίας είναι ψυχρό το χειμώνα και ήπιο το καλοκαίρι. Η μέση θερμοκρασία τον Ιανουάριο είναι -1 βαθμοί Κελσίου και τον Ιούλιο είναι 18 βαθμοί Κελσίου.

Δημογραφικά στοιχεία

Η Ουαλία έχει πληθυσμό 2.903.085 κατοίκους (2001). Ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού είναι 1,23%. Υπάρχουν 4 θάνατοι ανά 1000 κατοίκους και 5,23 γεννήσεις ανά 1000 κατοίκους. Ο μέσος όρος ζωής είναι 82 χρόνια. Ο αναλφαβητισμός κυμαίνεται στο 2%.

Η Ουαλία έχει μεγάλες εθνικές ασιατικές μειονότητες κυρίως στο Κάρντιφ, το Νιούπορτ και το Σουόνσι λόγω της μετανάστευσης μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και, πιο πρόσφατα, λόγω της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ανατολική Ευρώπη.

Σε έρευνα του 2001, το 72% των Ουαλών σαν εθνική ταυτότητα θεωρούσαν τους εαυτούς τους εντελώς Ουαλούς, ενώ το 7% θεωρούνταν μισοί Ουαλοί (και μισοί Βρετανοί, κυρίως). [3] Σύμφωνα με άλλη πρόσφατη έρευνα, εκτιμάται πως το 35% του πληθυσμού έχει επίθετα με ουαλικές ρίζες, κάποια αγγλικά επίθετα μπορεί να αποτελούν παραφθορές αντίστοιχων ουαλικών, ενώ ουαλικά επίθετα είναι πολύ κοινόχρηστα στην Αγγλία.

Γλώσσες

Οι επίσημες γλώσσες είναι τα αγγλικά και τα ουαλικά. Περίπου το 22% του πληθυσμού μιλά και καταλαβαίνει την ουαλική γλώσσα, ενώ υπάρχουν πολλοί λίγοι κάτοικοι, κυρίως στις αγροτικές περιοχές, που μιλούν μόνο ουαλικά. Δημόσια έγγραφα, καθώς και σήματα στις οδικές αρτηρίες εκδίδονται και εμφανίζονται και στις δυο γλώσσες.

Θρησκεία

Το 72% του πληθυσμού στην Ουαλία είναι Χριστιανοί, κυρίως Πρεσβυτεριανοί που προήλθαν από το κίνημα των Μεθοδιστών το 18ο αιώνα και αποκόπηκαν από την Αγγλικανική Εκκλησία το 1811 και Ρωμαιοκαθολικοί. Το 18% του πληθυσμού δε δηλώνουν κάποια θρησκεία. Το Ισλάμ αποτελεί τη μεγαλύτερη μη-χριστιανική θρησκεία στην Ουαλία. Υπάρχουν επίσης κοινότητες Ινδουϊστών, Πιστών Σιχ και Βουδιστών. Ο Ιουδαϊσμός ήταν η πρώτη θρησκεία, εκτός του Χριστιανισμού και του προρωμαϊκού ανιμισμού, που καθιερώθηκε στην Ουαλία, αλλά λόγω αντισημιτικών επιθέσεων, η κοινότητα αριθμούσε περίπου 2.000 μέλη το 2001[4].

Προστάτης άγιος της Ουαλίας είναι ο Άγιος Δαβίδ, ο οποίος εορτάζεται την 1η Μαρτίου.

Commons logo
Τα Κοινά έχουν βίντεο και φωτογραφίες σχετικά με το άρθρο

Παραπομπές

  1. Online Etymological Dictionary Cymric
  2. "Tribute to lost Welsh princess", bbc.co.uk, 12 June 2000
  3. http://www.statistics.gov.uk/cci/nugget.asp?id=448
  4. BBC - Wales - History of religion : Multicultural Wales

Εξωτερικοί σύνδεσμοι


Το παρόν άρθρο αντλεί το περιεχόμενό του από το αντίστοιχο άρθρο της αγγλικής Wikipedia.