Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Ουαλική γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Cymraeg
Ουαλικά
Ομιλείται σε: Ηνωμένο Βασίλειο, Αργεντινή, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία
Oμιλητές: 610 χιλιάδες
Κατάταξη: Δεν ανήκει στις εκατό πρώτες
Ταξινόμηση: Ινδοευρωπαϊκές γλώσσες
  Κελτικές γλώσσες
   Νησιωτικές κελτικές γλώσσες
    Βρυθονικές γλώσσες
     Ουαλικά
Kατάσταση
Επίσημη γλώσσα: Ουαλία
Ρυθμιστής:
Κώδικες γλώσσας
ISO 639-1 cy
ISO 639-2 wel (B) / cym (T)
ISO 639-3 cym (Αγγλικά)
SIL CYM


Η Ουαλική γλώσσα (Cymraeg ή y Gymraeg), είναι ένα μέλος του Βρυθονικού (ή Βρετανικού) κλάδου των Κελτικών, που ομιλείται γηγενώς στο δυτικό μέρος της Βρετανίας γνωστό ως Ουαλία (Cymru), και στην Chubut Valley, μια Ουαλική μεταναστευτική αποικία στην περιοχή της Παταγωνίας στην Αργεντινή.

Επίσης υπάρχουν ομιλητές των Ουαλικών σ’ολόκληρο τον κόσμο, βασικά στην Αγγλία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Κατάσταση

Η απογραφή του 2001 δίνει έναν αριθμό της τάξεως του 20,5% του πληθυσμού της Ουαλίας ως ομιλητές των Ουαλικών μέσα από έναν πληθυσμό 3 εκατομμυρίων. Ωστόσο, η ίδια απογραφή δείχνει πως το 25% των κατοίκων είχαν γεννηθεί εκτός Ουαλίας. Ο αρθμός των ομιλητών των Ουαλικών στην υπόλοιπη Βρετανία είναι αβέβαιος, αλλά οι αριθμοί είναι υψηλοί στις βασικές πόλεις, ενώ υπάρχουν ομιλητές και στα σύνορα της Αγγλίας με την Ουαλία.

Ακόμα κι ανάμεσα στους Ουαλόφωνους, λίγοι κάτοικοι της Ουαλίας μιλάνε μόνο Ουαλικά. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός Ουαλόφωνων εκφράζονται πιο άνετα στα Ουαλικά παρά στα Αγγλικά. Η επιλογή γλώσσας από τον ομιλητή ποικίλει ανάλογα με το θέμα (γνωστό φαινόμενο στη γλωσσολογία ως αλλαγή κώδικα).

Δίγλωσσο οδικό σήμα στο Κάρντιφ.
Δίγλωσσο οδικό σήμα στο Κάρντιφ.

Αν και τα Ουαλικά είναι μια μειονοτική γλώσσα, και ως τέτοια απειλούμενη από την κυριαρχία των Αγγλικών, έχει αναπτυχθεί υποστήριξη για τη γλώσσα από το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, παράλληλα με την άνοδο εθνικιστικών πολιτικών οργανώσεων όπως το πολιτικό κόμμα Plaid Cymru και η Cymdeithas yr laith Cymraeg (η Ουαλική Γλωσσική Κοινότητα).

Τα Ουαλικά είναι μια πολύ ζωντανή γλώσσα. Χρησιμοποιείται καθημερινά από χιλιάδες και μπορεί να ακουστεί παντού στην Ουαλία.

Τα Ουαλικά στην εκπαίδευση

Τα Ουαλικά χρησιμοποιούνται ευρέως στην εκπαίδευση, και πολλά Ουαλικά πανεπιστήμια είναι δίγλωσσα, με πιο αξιοπρόσεκτο το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας, στο Μπανγκόρ.

Τα παιδιά στα σχολεία της Ουαλίας πρέπει να διδάσκονται Ουαλικά μέχρι την ηλικία των 16. Σύμφωνα με το Welsh Language Board [1], πάνω από το ένα τέταρτο των παιδιών στην Ουαλία παρακολουθούν σχολεία που χρησιμοποιούν βασικά ως μέσο τα Ουαλικά. Τα υπόλοιπα διδάσκονται τα Ουαλικά ως δεύτερη γλώσσα στα Αγγλόφωνα σχολεία.

Εξωτερικές συνδέσεις