Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Ουλιάνοφσκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 54°19′00″N 48°22′00″E / 54.3167, 48.3667

Το Ουλιάνοφσκ (Ρωσικά: Улья́новск) είναι πόλη της Ρωσίας. Έχει πληθυσμό 663,600 κατοίκους.

Πριν το 1924 το όνομα της πόλης ήτανε το Σιμπίρσκ (Симби́рск), το όνομα «Ουλιάνοφσκ» είναι προς τιμή του Β.Ι. Ουλιάνοφ-Λένιν, ο οποίος γεννήθηκε στο Σιμπίρσκ. Η πόλη Ουλιάνοφσκ είναι επίσης έδρα του κρατικού πανεπιστημίου Ουλιάνοφσκ (USU). Αυτή τη στιγμή το USU είναι ένα από τα μεγαλύτερα υψηλότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην περιοχή του Βόλγα που περιλαμβάνουν 6 ιδρύματα, 6 ανεξάρτητες σχολές, 2 θυγατρικές, 5 κατώτερα κολλέγια, 6 κέντρα εκμάθησης.

Ιστορία

Το 1648, ο βογιάρος Bogdan Khitrovo ίδρυσε ένα συνοριακό οχυρό το Σιμπίρσκ πάνω από το λόφο στις δυτικές όχθεις του ποταμού του Βόλγα, με σκοπό να προστατεύσουν την ανατολική άκρη της ρωσικής αυτοκρατορίας. Καθώς τα ανατολικά σύνορα της Ρωσίας ωθήθηκαν γρήγορα στη Σιβηρία, το Σιμπίρσκ έχασε σύντομα τη στρατηγική θέση του και άρχισε να αυξάνεται ως επαρχιακή πόλη. Έγινε πολή το 1796. Ο ιερός καθεδρικός ναός Άγιας Τριάδας χτίστηκε στο σταματημένο νεοκλασσικό ρυθμό το 1827-1841. Ο πληθυσμός έφθασε από 26.000 το 1856 σε 43.000 το 1897. Το 1924, η πόλη μετονομάστηκε σε Ουλιάνοφσκ προς τιμή του Β.Ι. Ουλιάνοφ-Λένιν που γεννήθηκε εκεί. Ένας άλλος ρωσικός επαναστατικός ηγέτης ο Αλέξανδρος Kerensky γεννήθηκε επίσης στο Σιμπίρσκ.