Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Παγκόσμια πόλη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Παγκόσμια πόλη (global city) είναι μια πόλη που έχει άμεση επίδραση σε παγκόσμια γεγονότα κοινωνικών, οικονομικών, και πολιτικών διαστάσεων. Τα τελευταία χρόνια ο όρος έχει γίνει αρκετά διάσημος λόγω του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης. Ο όρος παγκόσμια πόλη προτάθηκε για πρώτη φορά από την Σάσκια Σάσσεν στο ομώνυμο βιβλίο της [1].

Πίνακας περιεχομένων

Γενικά χαρακτηριστικά

Μια πόλη χαρακτηρίζεται παγκόσμια όταν έχει τα περισσότερα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 • Διεθνής προτεραιότητα στην αναφορά του ονόματος. Για παράδειγμα, κάποιος θα έλεγε «Παρίσι», όχι «Παρίσι, Γαλλία». Αν και υπάρχουν πολυάριθμες πόλεις και άλλες πολιτικές οντότητες με το όνομα Παρίσι ή παραλλαγές του, όταν λέμε «Παρίσι» χωρίς να προσδιορίζουμε χώρα ή πολιτική υποδιαίρεση, αυτό εννοείται ότι είναι το Παρίσι της Γαλλίας.
 • Ενεργή επιρροή και συμμετοχή στα διεθνή γεγονότα και τις παγκόσμιες υποθέσεις, παραδείγματος χάριν, η πόλη της Νέας Υόρκης είναι είναι η έδρα των Ηνωμένων Εθνών και περιέχει συνεπώς μια μεγάλη πλειοψηφία των μόνιμων αποστολών στα Η.Ε.
 • Ένας αρκετά μεγάλος πληθυσμός (το κέντρο μιας μητροπολιτικής περιοχής με πληθυσμό τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου, συνήθως αρκετά εκατομμύρια).
 • Ένας σημαντικός διεθνής αερολιμένας που χρησιμοποιείται από πολλές διεθνείς αεροπορικές εταιρίες για ανταποκρίσεις πτήσεων (παραδείγματος χάριν διεθνές αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου).
 • Ένα προηγμένο σύστημα μεταφορών που περιλαμβάνει διάφορους αυτοκινητόδρομους ή/και ένα μεγάλο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς που προσφέρει πολλαπλούς τρόπους μεταφοράς (μετρό, ελαφρύς σιδηρόδρομος, προαστιακός σιδηρόδρομος, φέρυ μπόουτ, ή λεωφορείο).
 • Σε πόλεις της Δύσης, διεθνείς κοινότητες με ευδιάκριτη παρουσία (όπως μία Chinatown ή άλλες ανάλογες κοινότητες μεταναστών). Σε άλλα μέρη του κόσμου, πόλεις που προσελκύουν τις μεγάλες ξένες επιχειρήσεις και τις σχετικές εκπατριζόμενες κοινότητες παραδείγματος χάριν, Σιγκαπούρη, Σαγκάη, Χονγκ Κονγκ, Τόκιο, και Μόσχα.
 • Διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, κεντρικά πολυεθνικών εταιριών και χρηματιστήρια (παραδείγματος χάριν το Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου, το Χρηματιστήριο Αξιών της Νέας Υόρκης ή το Χρηματιστήριο Αξιών του Τόκιο) που έχουν επιρροή στην παγκόσμια οικονομία.
 • Προηγμένη υποδομή επικοινωνίας στην οποία στηρίζονται οι σύγχρονες πολυεθνικές εταιρίες, όπως δίκτυο WI-FI, κινητή τηλεφωνία, ευρυζωνικό ίντερνετ και άλλης μορφής σύγχρονες επικοινωνίες.
 • Μια ζωηρή πολιτιστική σκηνή, που μπορεί να περιλαμβάνει φεστιβάλ ταινιών (όπως το διεθνές φεστιβάλ ταινιών του Τορόντο), πρεμιέρες, αναπτυγμένη μουσική σκηνή, θεατρική σκηνή (όπως το West End στο Λονδίνο και το Broadway στη Νέα Υόρκη), ορχήστρες και όπερα, πινακοθήκες, καθώς και ερμηνευτές δρόμου.
 • Διάφορα ισχυρά και επιδραστικά ΜΜΕ παγκόσμιας εμβέλειας , όπως το BBC, Reuters, New York Times, The Times και το Agence France-Presse.
 • Μια ισχυρή αθλητική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών αθλητικών εγκαταστάσεων, ομάδων που αγωνίζονται στο ανώτερο εθνικό επίπεδο, και της δυνατότητας να φιλοξενήσει διεθνή αθλητικά γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. (Ειρωνικά, η ενσάρκωση της παγκόσμιας πόλης, η Νέα Υόρκη, δεν έχει φιλοξενήσει ποτέ τους Ολυμπιακούς Αγώνες.)

Το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Παρίσι, και το Τόκιο παραδοσιακά αναφέρονται ως οι «μεγάλες τέσσερις» παγκόσμιες πόλεις. Εν τούτοις, δεν υπάρχει αυστηρά καθορισμένο σύνολο κριτηρίων για το χαρακτηρισμό μιας πόλης και οι αξιολογήσεις είναι πολύ πιθανό να διαφέρουν ανάλογα με το πολιτιστικό υπόβαθρο και τις προσωπικές απόψεις.

Σε ορισμένες αναπτυγμένες χώρες, η δημιουργία προαστίων και η τρέχουσα μετανάστευση των εργασιών κατασκευής στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν οδηγήσει σε σημαντική αστική αποσύνθεση. Επομένως, για να ωθηθεί η αστική αναγέννηση, ο τουρισμός και το εισόδημα, ο στόχος μια «παγκόσμιας ποιοτικής» πόλης έχει γίνει πρόσφατα μια ιδεοληψία με τις κυβερνήσεις μερικών πόλεων μέσου μεγέθους και τα συστατικά τους.

Το φαινόμενο του "κτηρίου παγκόσμιας πόλης" έχει παρατηρηθεί επίσης στο Μπουένος Άιρες, το Σαντιάγο, τη Φρανκφούρτη, το Μόντρεαλ, το Σίδνεϋ, την Πόλη του Μεξικού και το Τορόντο: κάθε μια από αυτές τις πόλεις έχει προκύψει ως μεγάλη και επιδρούσα στην παγκόσμια κοινότητα.

Κατάλογος GaWC των παγκόσμιων πόλεων (έκδοση του 1999)

Μια προσπάθεια να καθοριστούν και να ταξινομηθούν οι παγκόσμιες πόλεις έγινε το 1999 από την GaWC (Globalization and World Cities Study Group and Network), που εδρεύει στο πανεπιστήμιο Loughborough, Leicestershire, Αγγλία. Ο κατάλογος περιγράφηκε στο Ερευνητικό Δελτίο 5 του GaWC (GaWC Research Bulletin 5) και ταξινόμηθηκαν οι πόλεις που έδρευσαν στην παροχή «προηγμένων υπηρεσιών» όπως η λογιστική, η διαφήμιση, η χρηματοδότηση κτλπ, από τις διεθνείς εταιρίες. Ο κατάλογος GaWC προσδιορίζει τρία επίπεδα παγκόσμιων πόλεων και διάφορων υπο-τάξεων.

Σημειώστε ότι αυτός ο κατάλογος δείχνει γενικά τις πόλεις στις οποίες υπάρχουν γραφεία ορισμένων πολυεθνικών επιχειρήσεων που παρέχουν οικονομικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες παρά άλλα πολιτιστικά, πολιτικά, και οικονομικά κέντρα. Υπάρχει ένας σχηματικός χάρτης των πόλεων GaWC στον ιστοχώρο τους.

Παγκόσμιες πόλεις κλάσης Α (πλήρεις παγκόσμιες πόλεις υπηρεσιών)

Παγκόσμιες πόλεις κλάσης Β (μεγάλες παγκόσμιες πόλεις

Παγκόσμιες πόλεις κλάσης Γ (δευτερεύουσες παγκόσμιες πόλεις)

Πόλεις που διαθέτουν χαρακτηριστικά παγκόσμιων πόλεων

 • Κάποια στοιχεία:
  • 2 πόντοι: Αμπού Νταμπί, Alma Ata, Μπέρμιγχαμ (UK), Bogotá, Βρατισλάβα, Μπρίσμπαν, Βουκουρέστι, Κάιρο, Κλήβελαντ, Κολωνία, Ντητρόιτ, Ντουμπάι, πόλη του Ho Chi Minh, Κίεβο, Λίμα, Λισσαβώνα, Μάντσεστερ, Μοντεβίδεο, Όσλο, Ριάντ, Ρότερνταμ, Σιάτλ, Στουτγάρδη, Χάγη, Βανκούβερ

Κορυφαίες παγκόσμιες πόλεις GaWC (έκδοση του 2004)

Μια προσπάθεια να επαναπροσδιοριστούν και να επανακατηγοριοποιηθούν οι κορυφαίες παγκόσμιες πόλεις έγινε από τον PJ Taylor στο GaWC το 2004. Αυτός ο νέος κατάλογος αναφέρεται ως επίσημος "κατάλογος GaWC".

Σφαιρικές πόλεις

Σφαιρικά παγκόσμιες πόλεις:
1. Πολύ μεγάλη συμβολή: Λονδίνο και Νέα Υόρκη.
Μικρότερη συμβολή αλλά δυνατός πολιτιστικός βίος: Λος Άντζελες, Παρίσι και Σαν Φρανσίσκο.
2. Αρχικές σφαιρικές πόλεις: Άμστερνταμ, Βοστώνη, Σικάγο, Μαδρίτη, Μιλάνο, Μόσχα, Τορόντο.
Πόλεις στρατηγικών θέσεων - εξειδικευμένες συνεισφορές:
1. Οικονομικές: Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, και Τόκιο.
2. Πολιτικές και κοινωνικές: Βρυξέλλες, Γενεύη, και Ουάσιγκτον.

Παγκόσμιες πόλεις

Πόλεις παγκόσμιας δικτύωσης:
1. Πολιτιστικές: Βερολίνο, Κοπεγχάγη, Μελβούρνη, Μόναχο, Όσλο, Ρώμη, Στοκχόλμη.
Πολιτικές: Μπανγκόκ, Πεκίνο, Βιέννη.
2. Κοινωνικές: Μανίλα, Ναϊρόμπι, Οττάβα.
Παγκόσμιες κορυφαίες πόλεις:
1. Πρώτιστα οικονομικής σφαιρικής συνεισφοράς: Φρανκφούρτη, Μαϊάμι, Μόναχο, Οσάκα, Σιγκαπούρη, Σίδνεϋ, Ζυρίχη
2. Πρώτιστα μη-οικονομικης σφαιρικής συνεισφοράς: Αμπιτζάν, Αντίς Αμπάμπα, Ατλάντα, Βασιλεία, Βαρκελώνη, Κάιρο, Ντένβερ, Χαράρε, Λυών, Μανίλα, Πόλη του Μεξικού, Μουμπάι, Νέο Δελχί, Σαγγάη

Εικόνες

Εξωτερικές συνδέσεις

 • [2] (Αγγλικά) Leading World Cities: Empirical Evaluations of Urban Nodes in Multiple Networks
 • [3] (Αγγλικά) 2006 Global Cities Conference (29th to 30th June 2006)
 • [4] (Αγγλικά) The Global City 2007 Conference
 • [5] (Αγγλικά) global city forum
 • [6] (Ελληνικά) Συνέντευξη: Saskia Sassen - ‘Ατυπες πολιτικές στην παγκόσμια πόλη


Προτεινόμενη βιβλιογραφία

 • Global City Review (αμερικάνικο περιοδικό, 2 τέυχη το χρόνο)
 • The Global City: New York, London, Tokyo. (Saskia Sassen) ISBN: 0691070636
 • Global Networks, Linked Cities (Saskia Sassen) ISBN: 0415931630
 • Cities in a World Economy (Sociology for a New Century Series) (Saskia Sassen) ISBN: 0761986669
 • Global City-Regions: Trends, Theory, Policy (Allen J. Scott) ISBN: 0199252300
 • Global Cities (Mark Abrahamson) ISBN: 0195142047
 • Relocating Global Cities: From the Center to the Margins (M. Amen) ISBN: 0742541223