Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Παγκόσμιος Πόλεμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Παγκόσμιος πόλεμος είναι μια στρατιωτική σύγκρουση που έχει επιπτώσεις στην πλειοψηφία των χωρών. Οι παγκόσμιοι πόλεμοι εκτείνονται συνήθως σε πολλαπλές ηπείρους, και είναι πολύ αιματηροί και καταστροφικοί.

Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ή ο Μεγάλος Πόλεμος: Ήταν μια σύρραξη στην οποία ενεπλάκησαν κράτη απ' όλο τον κόσμο και διήρκησε από το 1914 έως το 1918. Χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά καθώς και μαζικοί βομβαρδισμοί αμάχων, ενώ σημειώθηκαν και οι πρώτες γενοκτονίες του 20ού αιώνα. Το πλήθος των στρατιωτικών δυνάμεων που κινητοποιήθηκε ή που συμμετείχε στις μάχες ήταν το μεγαλύτερο έως τότε. Όμοια, το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε ήταν μακράν το μεγαλύτερο σε έμψυχο και μη υλικό. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος επέφερε σημαντικές αλλαγές στο χάρτη της παλαιάς Ευρώπης καθώς δυναστείες όπως οι Αψβούργοι, που κυριαρχούσαν στο Ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό από την εποχή των σταυροφοριών, τέθηκαν στο περιθώριο. Τέλος, μεταγενέστερα γεγονότα όπως ο κομμουνισμός, και βέβαια ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έχουν τις ρίζες τους στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ένα χρόνο μετά τη λήξη του Α' Παγκοσμίου πολέμου η Ελλάδα ξεκίνησε την Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922.

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η πλέον εκτεταμένη και καταστροφική σύρραξη στη Ιστορία,στην οποία ενεπλάκη η πλειοψηφία των εθνών του κόσμου. Άρχισε στις 1 Σεπτεμβρίου 1939 και τελείωσε στις 15 Αυγούστου 1945. "Καινοτομίες" αυτού του πολέμου: Η Ατομική Βόμβα και κατ' άλλους και τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης. Με το τέλος του πολέμου άρχισε ο Ψυχρός Πόλεμος εξαιτίας της γιγάντωσης της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, παρ'ότι νικήτριες, έχασαν το μεγαλύτερο μέρος των αποικιών τους. Τέλος, αναδείχτηκε η υπερδύναμη των Η.Π.Α..

Φαίνεται πως τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης δεν αποτελούσαν καινοτομία του 2ου ΠΠ, αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για κάτι που είχε καθιερωθεί πολλά χρόνια νωρίτερα από τις αποικιοκρατικές ανάγκες της Μ. Βρετανίας. Η λειτουργία και η χρήση τους δεν διέφεραν πολύ από αυτά του Ναζισμού εφ' όσον εξυπηρετούσαν τους ίδιους σκοπούς, δηλαδή, συγκέντρωση του "άχρηστου" πληθυσμού σε μια ζώνη ελέγχου και τη σταδιακή του εξόντωση.