Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Πρωσία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Πρωσία (γερμ. Preußen, λατ.: Borussia, Prussia ή Prutenia, πολ. Prusy, ρωσ.: Prussija, λιθ. Prūsija) είναι ιστορική περιοχή της Γερμανίας που μέχρι το 1945 αποτελούσε την πιο εκτεταμένη περιοχή της χώρας με 13 επαρχίες, στις οποίες ανήκε και η πρωτεύουσα Βερολίνο. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι κατοχικές δυνάμεις αποφάσισαν την εξαφάνιση του μεγαλύτερου αυτού κρατιδίου από τις εσωτερικές γερμανικές περιοχές. Μέρη του ανατολικού τμήματος της Πρωσίας ανήκουν σήμερα στην Πολωνία και στην Ρωσία. Η Πρωσσία εκτεινόταν από τα γαλλικά σύνορα ως τα σύνορα με την τότε Ε.Σ.Σ.Δ. Στο νότο τα σύνορά της σχηματίζονταν από τον ποταμό Μάιν και τον Θουριγγικό Δρυμό.


Γεωγραφία και πληθυσμός

Η Πρωσία στην Γερμανική Αυτοκρατορία
Η Πρωσία στην Γερμανική Αυτοκρατορία

Η Πρωσία άρχισε ως μικρή περιοχή στην σημερινη Μασουρία της βόρειας Πολωνίας, το Καλίνινγκραντ και η περιοχή Κλαιπεντα της Λιθουανίας. Η περιοχή εποικήθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος από Πρώσους και ήταν πιο αργά υπό τον όρο της αποίκισης από Γερμανούς, καθώς επίσης και από Πολωνούς και τους Λιθουανούς κατά μήκος των παραμεθόριων περιοχών. Πριν από την κατάργησή του, το έδαφος της Πρωσίας περιέλαβε την παλαιά Πρωσία (δυτική Πρωσία και ανατολική Πρωσία), την Πομερανία το μεγαλύτερο μέρος της Σιλεσίας, το Βραδεμβούργο, τη Λουσιτανία, τη επαρχία της Σαξωνίας (τώρα το κράτος Σαξωνία-Άνχαλτ στη Γερμανία), του Αννόβερου, του Σλέσβιχ-Χολστάιν, της Βεστφαλίας, Εσση/Νάσσαου, της Ρηνανίας, και μερικών μικρών αποσυνδεμένων περιοχών στο νότο όπως τα μέρη της Ελβετίας και Hohenzollern, ο προγονικός οίκος της Πρωσίκης βασιλικής οικογένειας. Εντούτοις, υπήρξαν μερικές περιοχές στη βόρεια Γερμανία που δεν έγιναν ποτέ ένα μέρος της Πρωσίας, όπως το Όλντενμπουργκ, το Mecklenburg, και οι πόλεις κράτη της χανσεατικής ένωσης. Αν και η Πρωσία ήταν κυρίως προτεσταντικό γερμανικό κράτος, υπήρξαν ουσιαστικοί ρωμαϊκοί καθολικοί πληθυσμοί στη Ρηνανία, ενώ διάφορες περιοχές στο Πόσεν, τη Σιλεσία, τη δυτική Πρωσία, και τις περιοχές Warmia της ανατολικής Πρωσίας. Μερικές από αυτές τις καθολικές ανατολικές περιοχές είχαν γερμανικούς πληθυσμούς (όπως Warmia και Glatz), ενώ οι περισσότερες από τις είχαν πληθυσμό πολωνικής καταγωγής. Η νότια περιοχή της ανατολικής Πρωσίας Masuria αποτελούσε κατά ένα μεγάλο μέρος από γεμανοποιημένους προτεσταντικό πληθυσμό. Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί τα καθολικά νότια γερμανικά κράτη, ειδικά Αυστρία και Βαυαρία, αντιστάθηκαν στην Πρωσική ηγεμονία για τόσο πολύ καιρό. Παρά το συντριπτικά γερμανικό χαρακτήρα της, οι προσαρτήσεις της Πρωσίας του πολωνικού εδάφους στα χωρίσματα της Πολωνίας έφεραν έναν μεγάλο πολωνικό πληθυσμό να αντισταθεί στη γερμανική κυβέρνηση και σε διάφορες περιοχές αποτέλεσε την πλειοψηφία του πληθυσμού (π.χ. επαρχία Πόσεν: 62% Πολωνοί, 38% Γερμανοί). Ως αποτέλεσμα της Συνθήκης των Βερσαλλιών το 1919, η δεύτερη πολωνική Δημοκρατία έλαβε μια μεγάλη μερίδα των αυτών των περιοχών, μερικές από τις οποίες είχαν τις σημαντικές γερμανικές μειονότητες. Τον Μάιο του 1939 η Πρωσία είχε ακόμη έκταση 297.007 km² και πληθυσμό 41.915.040 κατοίκων.