Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Ρουρικίδες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι Ρουρικίδες (παιδιά του Ρούρικ) ήταν η κυβερνώσα δυναστεία του ανατολικού σλαβικού κόσμου από τα τέλη του 9ου αιώνα μ.Χ. μέχρι το 1598. Σύμφωνα με το Πρώτο Χρονικό η δυναστεία ιδρύθηκε το 862 από το Ρούρικ, βάραγγο φύλαρχο και ηγεμόνα του Νόβγκοροντ όταν το τελευταίο ήταν de facto πρωτεύουσα του Χαγανάτου των Ρως. Το κατά πόσον ο Ρούρικ είναι υπαρκτό πρόσωπο ή (ακόμη και στην περίπτωση που υπήρξε) εάν πραγματικά ήταν αυτό που μαρτυράται, αποτελεί αντικείμενο αμφισβήτησης δεδομένου ότι το Πρώτο Χρονικό γράφθηκε δυόμισι αιώνες αργότερα. Ο πρώτος ιστορικά επιβεβαιωμένος Ρουρικίδας υπήρξε ο Όλεγκ του Κιέβου, ιδρυτής του Κράτους των Ρως (βασίλευσε περ. 880 - 912).

Μετά τη διάσπαση του Κράτους των Ρως και ιδιαίτερα τη μογγολική εισβολή (αρχές 13ου αι.) διάφοροι κλάδοι της δυναστείας κυβέρνησαν τα ημιαυτόνομα κρατίδια που προέκυψαν. Πολλές φορές οι κλάδοι αυτοί επιδόθηκαν σε έναν ανελέητο ανταγωνισμό μεταξύ τους για την εύνοια των κατακτητών ή τον έλεγχο των πλουταπαραγωγικών πηγών και του εμπορίου. Προς τα τέλη του μεσαίωνα κυριάρχησαν οι Ρουρικίδες της Μοσχοβίας, οι οποίοι τελικά εξεδίωξαν τους μογγόλους (1480) και συνένωσαν τα ανατολικά σλαβικά εδάφη (συνήθως διά της βίας) στο Βασίλειο της Ρωσίας.

Οι δύο πρώτοι τσάροι του Βασιλείου υπήρξαν οι τελευταίοι Ρουρικίδες: ο Ιβάν ο Τρομερός και ο Φιοντόρ ο Κωδωνοκρούστης. Με το θάνατο του τελευταίου (1598) η Ρωσία μπήκε σε μία δεκαπενταετία απόλυτου χάους και πολωνικής κατοχής, την Εποχή των Αναστατώσεων (1598 - 1613). Όταν εκδιώχθηκαν οι πολωνοί, νέος τσάρος ανέλαβε ο βογιάρος Μιχαήλ Ρομάνοβ, ιδρυτής της δυναστείας των Ρομάνοβ που κυβέρνησε τη Ρωσία έως τη Επανάσταση του 1917.