Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Σβετλάνα Μαστέρκοβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Campione olimpico

Η Σβετλάνα Αλεξάντροβνα Μαστέρκοβα (γεν. 17 Ιανουαρίου 1968) είναι Ρωσίδα πρώην δρομέας μέσων αποστάσεων. Στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο τόσο στα 800 όσο και στα 1.500 μέτρα.

Γεννημένη στο Ατσίνσκ της Σιβηρίας, η Μαστέρκοβα ξεκίνησε την καριέρα της σαν δρομέας των 800 μέτρων. Η επιτυχία της ξεκίνησε το 1991, όταν έγινε πρωταθλήτρια Σοβιετικής Ένωσης. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Τόκυο, την ίδια χρονιά, πήρε την όγδοη θέση στον τελικό. Τα επόμενα δυο χρόνια είχε κάποιες επιτυχίες (όπως το αργυρό μετάλλιο στο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου του 1993) αλλά και τραυματισμούς. Το 1994 - 95 σταμάτησε προσωρινά να τρέχει προκειμένου να γεννήσει την κόρη της, Αναστασία.

Το 1996 ξαναγύρισε στον αθλητισμό, αποφασίζοντας, εκτός από τα 800 μέτρα, να τρέξει και τα 1.500, μια απόσταση που είχε να δοκιμάσει πολλά χρόνια. Στο Ρωσικό πρωτάθλημα κέρδισε και τις δυο αποστάσεις με κορυφαίους χρόνους, όμως δεν θεωρήθηκε φαβορί για το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην Ατλάντα, καθώς θα συναγωνιζόταν με την Μαρία Μούτολα και την Άνα Κιρό. Όμως η Μαστέρκοβα οδήγησε την κούρσα απ' την αρχή, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο. Μετά απ' αυτή την έκπληξη, η Μαστέρκοβα προκάλεσε σάλο κερδίζοντας και τα 1.500 μέτρα με τον ίδιο τρόπο, ισοφαρίζοντας έτσι το παρόμοιο επίτευγμα της Τατιάνα Καζάνκινα στους Ολυμπιακούς του 1976 (κάτι που θα επαναλάμβανε και η Κέλλυ Χολμς το 2004). Τέλειωσε τη σεζόν κάνοντας δυο παγκόσμια ρεκόρ στα 1.000 μέτρα και το Μίλι.

Η Μαστέρκοβα δεν μπόρεσε να επαναλάβει την επιτυχία της στο Παγκόσμιο της επόμενης χρονιάς, καθώς τραυματίστηκε στον Αχίλλειο τένοντα στους προκριματικούς των 1.500 μέτρων. Το 1998 κέρδισε τα 1.500 μέτρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στο Παγκόσμιο του 1999 έτρεξε πάλι και τις δυο μέσες αποστάσεις. Έχασε τα 800 μέτρα απ' την Λουντμίλα Φορμάνοβα, κέρδισε όμως τον τίτλο στα 1.500. Αυτή θα ήταν και η τελευταία μεγάλη επιτυχία της. Αν και πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, εγκατέλειψε την κούρσα των προκριματικών των 1.500 και στο τέλος της σεζόν αποσύρθηκε.

Είναι κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στο μίλι με 4:12:56.


Αυτό το άρθρο είναι μετάφραση του αντίστοιχου άρθρου της Αγγλικής Βικιπαίδεια.