Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Σλοβενία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 46°09′N 15°03′E / 46.15, 15.05

Repuplika Slovenija
Δημοκρατία της Σλοβενίας
(Σημαία) (Εθνόσημο)
Επίσημη γλώσσα Σλοβενικά
Πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα (Ljubljana)
Έκταση
– Συνολική
– % νερό

20.273 km²
n/a
Πληθυσμός
– Συνολικός (2005)

πυκνότητα

2.003.584

98/km²
Πρόεδρος Ντανίλο Τιρκ
Πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα (Janez Janša)
Ζώνη Ώρας UTC +1
Νόμισμα Ευρώ (EUR)
Διακριτικό σήμα αυτοκινήτων SLO
Internet TLD .si
Eθνικός κώδικας τηλεφώνου +386

Η Σλοβενική Δημοκρατία, ή Σλοβενία, είναι μία χώρα στην Ανατολική Ευρώπη, και συνορεύει με την Αυστρία στα βόρεια, την Ιταλία στα δυτικά, την Ουγγαρία στα ανατολικά, και την Κροατία στα νότια.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία

Τα εδάφη της Σλοβενίας αποτελούσαν κομμάτι της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας έως το 1918 όταν οι Σλοβένοι ενώθηκαν με τους Σέρβους και τους Κροάτες στη διαμόρφωση ενός νέου πολυεθνικού κράτους, το οποίο το 1929 μετονομάστηκε σε Γιουγκοσλαβία. Με το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, η Σλοβενία έγινε μία από τις Δημοκρατίες της ανανεωμένης Γιουγκοσλαβίας, η οποία υπό την αιγίδα των Κομμουνιστών διαχώρισε τη θέση της από τη Μόσχα. Απογοητευμένοι από την άσκηση της εξουσίας και τη λήψη των αποφάσεων από την πλειοψηφία, την οποία αποτελούσαν οι Σέρβοι, οι Σλοβένοι διεκδίκησαν και επέτυχαν την ανεξαρτησία τους το 1991 μετά από ένα σύντομο πόλεμο δέκα ημερών. Οι ιστορικοί δεσμοί με τη Δυτική Ευρώπη, η ισχυρή οικονομία και το σταθερό δημοκρατικό πολίτευμα ήταν τα στοιχεία που οδήγησαν στην μετατροπή της Σλοβενίας σε ένα σύγχρονο και ανεξάρτητο κράτος. Η Σλοβενία έγινε από κοινού δεκτή στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ την άνοιξη του 2004. Από την 1η Ιανουαρίου 2008 η Σλοβενία προεδρεύει του Συμβούλιου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γεωγραφία

Πληθυσμός

O πλυθυσμός της Σλοβενίας αναμένεται στους 2.003.5841. Οι μεγαλύτερες πόλεις της είναι η Λιουμπλιάνα με 265.881 κατοίκους2. Ακολουθούν το Μάριμπορ (Maribor) με 110.000, το Τσέλιε (Celje) με 41.000, το Κράνι (Kranj) με 37.000, η Νόβα Γκόριτσα (Nova Gorica) με 36.000, το Βελένιε (Velenje) με 26.500, το Κόπερ (Koper, ελλ. Καποδίστρια, ιταλ. Capodistria) με 25.000, το Νόβο Μέστο (Novo Mesto) με 23.000 καί το Πτούι (Ptuj) με 23.000.

Οικονομία

Η Σλοβενία είναι το πλουσιότερο κράτος της πρώην ανατολικής Ευρώπης, με 80,8% του μέσου ΑΕΠ κ.κ. της ΕΕ των 25. Ανάλογα των ορισμό ειναι πλουσιότερη κατά κεφαλήν ακόμα και από μερικά κράτη της ΕΕ των 15 οπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Λόγω της γεωγραφικής και πολιτισμικής εγγύτητας με την Δυτική Ευρώπη και ειδικά την Αυστρία, η σύντομη σύγκλιση της Σλοβενίας με την ανεπτυγμένη Δύση θεωρείται βέβαιη. Από την 1 Ιανουαρίου 2007 η Σλοβενία είναι μέλος της Ευρωζώνης.

Δικτυακοί τόποι