Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Σλοβενική γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
slovenščina
Σλοβένικα
Ομιλείται σε: Σλοβενία και αλλού
Oμιλητές: 2,2 εκατομμύρια
Κατάταξη: Δεν βρίσκεται στις εκατό πρώτες
Ταξινόμηση: Ινδοευρωπαϊκές
  Σλαβικές
   Νοτιοσλαβικές
    Δυτικές Νοτιοσλαβικές
     Σλοβένικα
Kατάσταση
Επίσημη γλώσσα: Σλοβενία , Ευρωπαϊκή Ένωση
Ρυθμιστής: Σλοβενική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών
Κώδικες γλώσσας
ISO 639-1 sl
ISO 639-2 slv
ISO 639-3 slv (Αγγλικά)
SIL -SLV


Η Σλοβενική γλώσσα ή Σλοβενικά ( Σλοβενικά: slovenski jezik ή slovenščina ) είναι μία από τις Σλαβικές γλώσσες. Ομιλείται από περίπου δύο εκατομμύρια ομιλητές παγκοσμίως, οι περισσότεροι εκ των οποίων ζουν στην Σλοβενία. Είναι μία από τις λίγες γλώσσες που έχουν διατηρήσει τον δυϊκό γραμματικό αριθμό από την Πρωτοϊνδοευρωπαϊκή. Η γραμματική της είναι εξαιρετικά δύσκολη και ο μεγάλος αριθμός διαλεκτικών ονομάτων συγκρινόμενος με τον αριθμό των ομιλητών δεικνύει τη μεγάλη ποικιλία στη γλώσσα.

Πίνακας περιεχομένων

Ιστορία

Τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα μιας γραπτής Σλοβενικής διαλέκτου είναι από τα χειρόγραφα Freising, γνωστά στα Σλοβενικά ως Brižinski spomeniki, τα οποία χρονολογούνται μεταξύ του 972 και του 1093, αν και το πιθανότερο είναι πως τα χειρόγραφα αυτά υπάρχουν πριν το 1000. Αυτά τα θρησκευτικά κείμενα είναι η παλαιότερη γνωστή εμφάνιση μιας Σλαβικής γλώσσας γραμμένης με Λατινική γραφή. Επιπλέον, σήμερα θεωρούνται από τα παλαιότερα υπάρχοντα χειρόγραφα σε οποιαδήποτε Σλαβική γλώσσα.

Τα λογοτεχνικά Σλοβενικά αναδύθηκαν τον 16ο αιώνα χάρη στους μεταρρυθμιστικούς ακτιβιστές Primoz Trubar, Adam Bohoric και Jurij Dalmatin. Κατά τη διάρκεια της περιόδου όταν η σημερινή Σλοβενία ήταν μέρος την Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας, τα Γερμανικά ήταν η γλώσσα της ελίτ και τα Σλοβενικά ήταν η γλώσσα των κοινών ανθρώπων. Αυτή την εποχή τα Γερμανικά άσκησαν σημαντική επιρροή στα Σλοβενικά, και πολλοί Γερμανισμοί διατηρούνται στη σύγχρονη καθομιλουμένη Σλοβενική. Επίσης πολλοί γνωστοί Σλοβένοι επιστήμονες πριν τη δεκαετία του ’20 έγραφαν σε ξένες γλώσσες, βασικά στα Γερμανικά, εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου του Ιλλυρισμού και του Πανσλαβισμού , εισήλθαν στη γλώσσα μερικές λέξεις από τα Σερβοκροατικά, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν και από μερικούς καλούς συγγραφείς, όπως για παράδειγμα τον Josip Jurčič, που συνέγραψε το Deseti brat (Ο Δέκατος Αδερφός), το πρώτο μυθιστόρημα στα Σλοβενικά, που εκδόθηκε το 1866. Ωστόσο πολλοί Κροατισμοί που χρησιμοποιήθηκαν από τέτοιους συγγραφείς είναι εντελώς άγνωστοι στους Σλοβένους, ιδιαίτερα στη νεώτερη γενιά.

Τα Σλοβενικά επίσης αποφεύχθησαν για μια περίοδο κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν η Σλοβενία ήταν χωρισμένη μεταξύ των Δυνάμεων του Άξονα της φασιστικής Ιταλίας, της ναζιστικής Γερμανίας και της Ουγγαρίας .

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Σλοβενία έγινε μέρος της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Τα Σλοβενικά ήταν μία από τις επίσημες γλώσσες αν και στην πράξη προωθήθηκαν τα Σερβοκροατικά. Η Σλοβενία απέκτησε ανεξαρτησία το 1991 και τα Σλοβενικά έγιναν η επίσημη γλώσσα της. Είναι επίσης μία από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ταξινόμηση

Τα Σλοβενικά είναι η πιο δυτική γλώσσα της Δυτικής υποκατηγορίας του Νοτιου Σλαβικού κλάδου των Σλαβικών Γλωσσών.

Γεωγραφική κατανομή

Η γλώσσα ομιλείται από περίπου 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι Σλοβένοι ζουν κυρίως στην ανεξάρτητη χώρα τους, τη Σλοβενία, στην Κεντρική Ευρώπη (1.727.360). Επιπροσθέτως, η γλώσσα διαθέτει ομιλητές στην Βενετική Σλοβενία (Beneška Slovenija) και στην Φρίουλι-Βενετία Τζιούλια (Furlanija-Julijska krajina) στην Ιταλία (100.000), στην Αυστριακή Καρινθία στην Αυστρία (50.000), στην Κροατική Ίστρια στην Κροατία (11.800-13.100), σε μερικά νότια μέρη της Ουγγαρίας (6.000) και διάσπαρτα σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου (ιδιαίτερα Γερμανών, Αμερικανών (συμπεριλαμβανομένων των Σλοβένων του Κάνσας), Καναδών, Αργεντίνων, Αυστραλών και Νοτιοαφρικάνων Σλοβένων) (300.000) .

Διάλεκτοι

Τα Σλοβενικά διαθέτουν μεγάλη ποικιλία με πολλές διαλέκτους που σε ορισμένες περιπτώσεις δείχνουν σημάδια αλληλοκατανόησης.

Δικτυακοί τόποι

Γενικά

Ιστορία

Λεξικά

Επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Αγγλική | Βουλγαρική | Γαλλική | Γερμανική | Δανεζική | Ελληνική | Εσθονική | Ιρλανδική | Ισπανική
Ιταλική | Λεττονική | Λιθουανική | Μαλτεζική | Ολλανδική | Ουγγρική | Πολωνική
Πορτογαλική | Ρουμανική | Σλοβακική | Σλοβενική | Σουηδική | Τσεχική | Φινλανδική
Πηγή: Επίσημη σελίδα ΕΕ