Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Σούζνταλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 56°25′20″N 40°26′51″E / 56.4222, 40.4475

Ναός του Αγ.Λαζάρου, Σούζνταλ
Ναός του Αγ.Λαζάρου, Σούζνταλ

Το Σούζνταλ (ρωσ. Суздаль) είναι μία πόλη της Ρωσίας στo όμπλαστ του Βλαντίμιρ, βορειοανατολικά της Μόσχας. Απέχει 26 χιλιόμετρα από την πόλη Βλαντίμιρ, στον ποταμό Καμένκα. Ο πληθυσμός της στην απογραφή του 2002 ανερχόταν σε 11.357 κατοίκους.

Η ιστορία της πόλης ανατρέχει στις αρχές της 2ης χιλιετίας, την εποχή του κράτους των Ρως. Η παλαιότερη αναφορά στο όνομα της πόλης γίνεται στον Κώδικα του Νόβγκοροντ: εκεί ένας μοναχός με το όνομα Ισαάκ αφηγείται πώς έγινε ιερομόναχος το έτος 6507 από κτίσεως κόσμου (δηλ. το 999 σύμφωνα με τη χρονολογία μας) στη μονή του Αγ. Αλεξάνδρου του Αρμενίου στο Σούζνταλ. Για δεύτερη φορά το όνομα της πόλης αναφέρεται σε ένα χρονικό του 1024.

Η πόλη για αιώνες ήταν η έδρα διάφορων Ρώσων ηγεμόνων και αποτελεί τμήμα του ρωσικού «Χρυσού Δακτυλίου». Στις αρχές του 12ου αιώνα ήταν το κέντρο του Πριγκιπάτου του Ροστόβ-Σούζνταλ. Το 1157 ο Αντρέι Μπογκολιούμπσκι μετέφερε την πρωτεύουσά του στο Βλαντίμιρ και το κρατίδιο μετονομάστηκε σε Πριγκιπάτο του Βλαντίμιρ-Σούζνταλ. Στις αρχές του 14ου αι. γίνεται η πρωτεύουσα του Πριγκιπάτου Σούζνταλ-Νίζγκοροντ, ενώ από το 1392 η περιοχή ανήκει στο Μεγάλο Πριγκιπάτο της Μόσχας.

Από το 16ο αι., μετά την παρακμή της ως πολιτικού κέντρου, αρχίζει η ανοικοδόμηση-επέκταση παλαιών μονών και ιδρύονται νέες. Αναφέρονται συνολικά 11 μοναστηριακά συγκροτήματα, από τα οποία επιβιώνουν σήμερα τα πέντε. Από τα μέσα του 17ου αι. η περιοχή γνωρίζει οικονομική άνθηση και το 1778 αναγνωρίζεται επίσημα ως Πόλη με τα αντίστοιχα προνόμια. Ωστόσο στα μέσα του 19ου αι. ήταν απλώς μια απομακρυσμένη επαρχιακή πόλη.

Επί Σοβιετικής Ένωσης ανακηρύχθηκε "πόλη-μουσείο". Σήμερα η πόλη προσελκύει πολλούς επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τα σπουδαία μνημεία της ρωσικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, όπως το Κρεμλίνο του Σούζνταλ, τη Μονή Αγ. Βασιλείου, Μονή Σωτήρος και Ευθυμίου, Μονή Αγ. Αλεξάνδρου, την πλατεία της αγοράς και το Μουσείο Αρχιτεκτονικής Ξύλου. Παρά τον πληθυσμό των 11.000 κατοίκων η πόλη διατηρεί την όψη χωριού και είναι ο συνδυασμός των εκπληκτικών μεσαιωνικών κτηρίων με την φυσική ομορφιά που δίνει στο Σουζντάλ γραφικότητα και γοητεία. Τα μνημεία της πόλης έχουν ανακηρυχθεί από την UNESCO τμήμα της «παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς».

Πηγές

Commons logo
Τα Κοινά έχουν βίντεο και φωτογραφίες σχετικά με το άρθρο

Εξωτερικοί σύνδεσμοι