Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Σρι Λάνκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 6°55′00″N 79°49′60″E / 6.9167, 79.8333

Σημαία
Σημαία
Η θέση της χώρας
Η θέση της χώρας

Η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σρι Λάνκα (παλιότερα γνωστή ως Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κεϋλάνης) είναι μια νησιωτική χώρα νοτιοανατολικά των Ινδιών με έκταση 65.610 km² και πληθυσμό 20.743.000. Πρωτεύουσα της Σρί Λάνκα είναι η πόλη Κολόμπο που βρίσκεται στα δυτικά του νησιού. Οι κάτοικοι του νησιού στο θρήσκευμα είναι Βουδιστές (61%), ινδουιστές (21%), μωαμεθανοί και χριστιανοί (7%). Οι κάτοικοι του νησιού ζουν κυρίως από τη γεωργία. Παράγουν ρύζι, γλυκοπατάτα, αρτόκαρπους, τσάι (περίφημο το τσάι Κεϋλάνης) και κοκκοφοίνικες, αλλά γενικά η γεωργική παραγωγή είναι ανεπαρκής. Έτσι, η Κεϋλάνη υποχρεώνεται να εισάγει από το εξωτερικό τρόφιμα, όπως π.χ. ρύζι από τη Βιρμανία.

Διοικητική πρωτεύουσα είναι τo Κόττε[1] (αγγλ. Sri Jayawardenepura) [2], όμως μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα είναι το Κολόμπο. Η επίσημη γλώσσα είναι η σιναλεζική ενώ ομιλούνται επίσης η ταμίλ και η αγγλική.

Το νησί υποδιαιρείται σε τρεις φυσικές περιοχές: Το βόρειο τμήμα είναι πεδινό. Στο κεντρικό τμήμα απλώνονται μικρές πεδιάδες, ενώ στο νότιο τμήμα δεσπόζουν ορεινοί όγκοι με υψηλότερες κορυφές τα βουνά Πιντουρουταλαγκάλα. Επειδή βρίσκεται κοντά στον Ισημερινό (μεταξύ 5ου και 10ου παράλληλου βόρεια του Ισημερινού), η Κεϋλάνη έχει κλίμα θερμό και υγρό. Οι κλιματολογικές αντιθέσεις είναι εμφανείς και επηρεάζουν τη βλάστηση. Έτσι, ενώ η μεσημβρινή περιοχή είναι σκεπασμένη με ωραία δάση, το κεντρικό τμήμα είναι μια φτωχή ζούγκλα. Η μεσημβρινή περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη. Το τοπίο της χαρακτηρίζεται από την οργιώδη βλάστηση. Το κεντρικό τμήμα αντίθετα είναι εγκαταλειμμένο και μαστίζεται από την ελονοσία.

Η βιομηχανία δεν έχει αναπτυχθεί. Υπάρχουν εργοστάσια επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, όπως ελαιουργίας βυρσοδεψίας, καπνεργοστάσια κ.ά. Η βιομηχανία μετάλλου περιορίζεται σ' ένα εργοστάσιο, το ίδιο και η χημική βιομηχανία.

Υπάρχουν ορυχεία γραφίτη, μίκας και πολύτιμων λίθων, που έχουν μεγάλη σπουδαιότητα. Το ποσοστό αναλφαβητισμού μεταξύ των κατοίκων είναι 15%. Η Κεϋλάνη έχει το ψηλότερο ποσοστό εγγράμματων ανάμεσα στις χώρες της μεσημβρινής Ασίας.

Ιστορία

Η Κεϋλάνη, επειδή βρίσκεται κοντά στην Ινδική χερσόνησο, ήρθε από νωρίς σ' επικοινωνία με τον υπόλοιπο κόσμο της αρχαίας εποχής. Ευρήματα της παλαιολιθικής εποχής μαρτυρούν ότι το νησί κατοικούνταν από τα πολύ παλιά χρόνια. Το ιστορικό έπος "Ραμαγιάνα" διηγείται την κατάκτηση του νησιού από τον ήρωα Ραμά.

Παραδοσιακα, η καταγεγραμμενη Ιστορια της Σρι Λανκα να υπερηφανευεται για 25 αιωνες chronicled. Αλλα στην πραγματικοτητα, η ιστορια προχωρα πολυ περισσοτερο απο οτι στο Balangoda Man και ο αυτοκρατορας Ραβανα. Στον 6ο αιωνα π.Χ., η Σρι Λανκα αναπτυξει μια μοναδικη υδραυλικο πολιτισμου, που μοιαζει με τεραστια πυραμιδα Stupa (Dagoba) αρχιτεκτονικη, μεσα σε ενα πνευμα πλουτιζεται απο το Βουδισμο. Ηταν αναγκασμενοι να ασχοληθουμε με τη Νοτιο Ινδικο επιδρομες στο δεκατο αιωνα και ευρωπαικο διευρυνσεις τον δεκατο εκτο αιωνα).

Ιστορικα χρονικα βρισκονται στην πετρα συγγραμματα ( 'επιλεγ lipi'), ola φυλλα συγγραμματα ( 'Hela Atuva'), καθως επισης και μεγαλες ινδικες χρονικογραφος οπως και η Mahabharata Ραμαγιανα. Οι κυριοτερες ιστορικες γραπτες αποδειξεις ειναι η Mahavamsa, περιλαμβανοντας επισης Dipavamsa & Chulavamsa, των βιρμανικων εκδοσεις, οπως επισης και την παραλληλη ινδικη εγγραφες. Το νησι σημερα γνωστη ως "Σρι Λανκα" ηταν αρχικα γνωστη ως "Sinhale" η "Heladiva." Accoding στους λογαριασμους με βαση την παραδοση, οι κατοικοι Hela περιελαμβανε naga, yaksha, deva & raksha και ενδεχομενως αλλους λαους.

Πληροφορίες εξακριβωμένες έχουμε από το 543 μ.Χ. Τότε εγκαταστάθηκαν εδώ οι Σιγγαλέζοι από την Ινδία. Ο Βουδισμός διαδόθηκε και επικράτησε σαν θρησκεία. Κατά το 1505, έφτασαν οι πρώτοι Πορτογάλοι και ίδρυσαν αποικία. Οι Πορτογάλοι φέρθηκαν σκληρά στους ιθαγενείς. Έτσι, όταν εμφανίστηκαν στις ακτές του νησιού οι Ολλανδοί, οι ιθαγενείς ηγεμόνες έκαναν συμμαχία μαζί τους. Μετά από σκληρούς αγώνες οι Ολλανδοί επικράτησαν και έδιωξαν τους Πορτογάλους.

Αργότερα, μετά τον πόλεμο μεταξύ Αγγλίας και Ολλανδίας, η Κεϋλάνη πέρασε στην αγγλική κυριαρχία. Το 1802 αναγνωρίστηκε επίσημα η βρετανική κυριαρχία και το νησί έγινε "αποικία του στέμματος". Η Σρι Λάνκα έγινε ανεξάρτητο κράτος στις 4 Φεβρουαρίου 1948, παρέμεινε όμως μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

Η Κευλάνη ή, όπως ονομάστηκε αργότερα, Σρι Λάνκα (Ευλογημένο Νησί), αποτελεί την πρώτη χώρα που εξέλεξε γυναίκα πρωθυπουργό to 1960, την Σιρίμαβο Μπανταρανάικε, η οποία έκανε διάφορες σοσιαλιστικές μεταρυθμίσεις, στήριξε τις γυναίκες, εισήγαγε την χώρα στο Κίνημα των Αδέσμευτων (Non-aligned Movement), αλλά, κυρίως, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της άλλαξε το όνομα της χώρας και θέσπισε νέο Σύνταγμα. Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Σρι Λάνκα φέρει το όνομά της.[3]

Παραπομπές

  1. http://www.gov.lk/info/index.asp?mi=19&xp=0&xi=52&o=0&t=&xl=3
  2. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ce.html
  3. http://www.caa.lk/statistics.htm