Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Στάδιο Γουέμπλεϊ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το νέο Wembley
Το νέο Wembley
To εσωτερικό του νέου Wembley
To εσωτερικό του νέου Wembley
Ένας από τους δίδυμους πύργους του ιστορικού Wembley
Ένας από τους δίδυμους πύργους του ιστορικού Wembley

Το 1880 το πάρκο του Wembley είχε γήπεδα ποδοσφαίρου και κρίκετ, στίβο, σιντριβάνια, τεχνητούς καταρράκτες, πεζόδρομους και πολλούς κήπους. Το 1889 ο πρόεδρος του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου Sir Edward Watkin αποφάσισε να κατασκευάσει έναν πύργο 350 μέτρων. Επιθυμούσε τη κατασκευή ενός πύργου παρόμοιου με του Eiffel στο Παρίσι αλλά με μεγαλύτερο ύψος και ομορφότερο. Λόγω όμως ξαφνικής έλλειψης χρημάτων το σχέδιο εγκαταλείφθηκε αφού ο πύργος είχε φτάσει το ύψος των 61 μέτρων. Το κτίσμα αποτελούσε αξιοθέατο έως το 1907 όπου και κατεδαφίστηκε.
Το 1918 σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση να κατασκευαστεί ένας εκθεσιακός χώρος ο οποίος θα περιλάμβανε ένα στάδιο στο κέντρο του. Το Wembley επιλέχθηκε σαν η καταλληλότερη τοποθεσία. Ο εκθεσιακός χώρος περιλάμβανε 219 στρέμματα. Το στάδιο χτίσθηκε στην περιοχή ακριβώς όπου είχε κατασκευαστεί ο πύργος. Το στάδιο ονομαστικέ αρχικά σαν Αυτοκρατορικό. Σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Sir John Simpow και Maxwell Ayerton και κατασκευάστηκε από τον μηχανικό Sir Owen Williams. Οι συντελεστές της κατασκευής προτιμήθηκαν λόγο της προτίμησης τους προς το σκληρόδερμα.Χρειάστηκαν 300 μέρες για την κατασκευή του και κόστισε 750.000 λίρες. Χρησιμοποιήθηκαν 25.000 τόνοι σκυροδέματος 1000 τόνοι ατσαλιού και μισό εκατομμύριο πριτσίνια. Οι δύο τετράγωνοι πύργοι είχαν ύψος 126 πόδια ο καθένας. Οι χρησιμοποίηση σκυροδέματος στο Wembley αποτελούσε καινοτομία για την εποχή κατασκευής του. Οι χωρητικότητα του σταδίου ήταν αρχικά 125.000 θεατών από τους οποίους οι 30.000 καθιστοί. Πριν ανοίξει προς το κοινό οι κερκίδες του ελέχθησαν από στρατιώτες που βημάτιζαν συγχρονισμένα σημειωτών σε κλειστό σχηματισμό.Ο εκθεσιακός χώρος περιείχε σιντριβάνια, λίμνες, κήπους και εκατοντάδες περίπτερα εκθετών.
Εγκαινιάσθηκε από τον Βασιλιά Γεώργιο των πέμπτο στις 23 Απρίλη 1924. Όταν μίλησε στα εγκαίνια ήταν η πρώτη φορά που ένα μονάρχης ακουγόταν στο ραδιόφωνο. Στην αρχή της λειτουργίας του χρησιμοποιούνταν για περιστασιακές αθλητικές συναντήσεις. Αργότερα καθιερώθηκε σαν το μόνιμο γήπεδο διεξαγωγής του τελικού κυπέλλου Αγγλίας. Μέσα σε δύο χρόνια 27 εκατομμύρια επισκέφτηκαν τους εκθεσιακούς χώρους και 4500000 το αυτοκρατορικό στάδιο. Το πρώτο μεγάλο γεγονός έγινε το 1923 κατά τον τελικό κυπέλλου Αγγλίας. Στον τελικό κυπέλλου έπαιξε η Bolton Wander με την West Ham United. Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που τα εισιτήρια δόθηκαν και πληρώθηκαν στις θύρες. Η επίσημη προσέλευση είχε εκτιμηθεί να είναι 126.000 φίλαθλοι όμως πάνω από 200.000 συσσωρεύθηκαν στις κερκίδες και στον αγωνιστικό χώρο. Αρχικά φαινόταν ότι ο αγώνας δεν θα λάμβανε μέρος αλλά ο έφιππος αστυνομικός George Scorey με το άσπρο άλογο του έσπρωξε το πλήθος έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Όμως και η ταυτόχρονη εμφάνιση του βασιλιά Γεωργίου του πέμπτου ηρέμησε τα πλήθη. Η Bolton Wanderers νίκησε με 2-0 την West Hum United.Το 1948 χρησιμοποιήθηκε για τους ολυμπιακούς αγώνες. Ο αγωνιστικός χώρος ήταν υπερυψωμένους κατά 25 cm στο κέντρο του γηπέδου, έτσι το στέγνωμα του είναι γρηγορότερο και τα νερά δεν λιμνάζουν. Οι προβολείς προστέθηκαν το 1955. Ο ηλεκτρονικός πίνακας αποτελεσμάτων και η οροφή από αλουμίνιο και γυαλί κατασκευάστηκαν το 1963. Οι δίδυμοι πύργοι ήταν από την εποχή που κατασκευάστηκαν.
Το αυτοκρατορικό στάδιο μετονομάστηκε σε Wembley τα τέλη της δεκαετίας του ’70. Ο Pele είχε περιγράψει το Wembley σαν τον ναό του ποδοσφαίρου Στις 30 Ιουλίου 1966 ο Bobby Moore σήκωσε στο Wembley το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου. Η Αγγλία νίκησε την Γερμανία με 4-2. Στις 2 Ιουνίου 1971 έγινε στο Wembley ο τελικός κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης μεταξύ Άγιαξ και Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός μετά τις νίκες του Slavan Bratislavas και την Everton ήρθε αντιμέτωπος με τον Άγιαξ του Ρίνους Μίχελες. Ηττήθηκε με γκολ του Βαν Ντακ στο 5΄ και αυτογκόλ του Καψή στο 87΄. Το 1996 ήταν το κεντρικό γήπεδο του Euro ’96. To 1988 o Micle Jackson συγκέντρωσε 504.000 θεατές μέσα σε εφτά συναυλίες του. Κάθε χρόνο ο τελικός κυπέλλου Αγγλίας γίνεται στο Wembley.
Η προχωρημένη ηλικία του και η απαρχαιωμένες εγκαταστάσεις του δημιουργούσαν διλήμματα για την επιπλέον λειτουργία του. Πολύ θεατές είχαν άσχημη θέα λόγο τον υποστυλωμάτων της στέγης. Χρειάζονταν μεγαλύτεροι χώροι υποδοχής των θεατών καλύτερα αποδυτήρια και μεγαλύτερα κυλικεία.
Το 1995 το Βρετανικό συμβούλιο αθλητισμού έθεσε το ζήτημα της αντικατάστασης του. Αποφασίστηκε να ξοδευτούν 250 εκατομμύρια λίρες για την ανακατασκευή του. Οι δίδυμοι πύργοι που έχουν δώσει ταυτότητα στο στάδιο, κατεδαφίστηκαν ύστερα από έντονες οικονομικές και τεχνικές δυσκολίες. Το νέο στάδιο είναι τόσο μεγάλο που θα σκέπαζε τους δίδυμους πύργους. Το κόστος μετακίνησης τους ξεπερνόυσε τα 20 εκατομμύρια λίρες. Οι πύργοι ήταν φτιαγμένοι από οπλισμένο σκυρόδερμα γι’αυτό και δεν μπορούσαν να συναρμολογηθούν ξανά. Σε μερικά σημεία το σκυρόδερμα είχε πάχος 2 ίντσες. Ακόμα και αν μετακινούνταν δεν θα ήταν ορατοί μέσα στο γήπεδο.
Οι βραβευμένοι αρχιτέκτονες Foster και Partens σχεδίασαν το μελλοντικό στάδιο του Wembley. Η κατασκευή του νέου σταδίου έγινε με σεβασμό προς το περιβάλλον. Τέσσερις κολόνες των 137 μέτρων στηρίζουν την σκεπή. Χρησιμοποιούνται 23 κυλιόμενες σκάλες για την άνοδο των θεατών στις κερκίδες. Η στέγη είναι κινούμενη και κλείνει μέσα σε 15 λεπτά προστατεύοντας όλους τους θεατές. 478 κυλικεία έχουν ικανότητα εξυπηρέτησης 40.000 θεατών σε ελάχιστο χρόνο ενώ δεν λείπουν και 13 εστιατόρια με 2.000 καθίσματα συνολικά. Για τους απαιτητικούς έχει χτιστεί ξενοδοχείο εντός του γηπέδου με θέα προς τον αγωνιστικό χώρο, χωρητικότητας 200 κρεβατιών. Προηγμένοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έχουν επεξεργαστεί την ακουστικότητα του μελλοντικού σταδίου. Οι θέσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες αυξάνονται από 160 σε 400. Οι τουαλέτες από 160 συνολικά σε 960 ανδρικές και 995 γυναικείες. Οπτικές ίνες θα απλωθούν σε όλα τα σημεία του επιτρέποντας την εγκατάσταση της νεώτερης τηλεματικής τεχνολογίας.
Προς το Wembley υπάρχει εξαιρετικό οδικό δίκτυο και ο υπόγειος είναι ικανός να μεταφέρει προς το στάδιο και από αυτό πάνω από 50.000 επιβάτες την ώρα. Στο Wembley έγινε το 2003 το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, και το 2012 οι ολυμπιακοί αγώνες. Μέσο της κατασκευής του αυτοκρατορικού σταδίου του Wembley έγινε προσπάθεια να επιβεβαιωθεί η παρουσία και η δύναμη της βρετανικής αυτοκρατορίας. Το Wembley είναι συνώνυμο του Αγγλικού ποδοσφαίρου και τις Αγγλικής κουλτούρας.

Αυτό το άρθρο, ή ο τομέας του άρθρου, μπορεί να επεκταθεί ή να βελτιωθεί με κάποιο τρόπο ώστε να καλύπτεται το θέμα με πληρέστερο τρόπο. Βοηθήστε τη Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το!