Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Τζων Τσάντγουικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Τζων Τσάντγουικ (John Chadwick) (21 Μαΐου 1920 - 24 Νοεμβρίου 1998) ήταν άγγλος καθηγητής κλασσικής φιλολογίας και συνεργάτης του Μάικλ Βέντρις στην αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β.

Γεννήθηκε στο Λονδίνο και σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ. Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε σε ειδική μονάδα του Ναυτικού. Μετά το τέλος του εργάστηκε στην ομάδα σύνταξης του Κλασικού Λεξικού της Οξφόρδης και από το 1952 δίδαξε κλασσική φιλολογία στο Καίμπριτζ. Οι γνώσεις του επάνω στην κλασσική φιλολογία βοήθησαν τον Μάικλ Βέντρις στην αποκρυπτογράφηση της Μυκηναϊκής Ελληνικής γραφής Γραμμική Β που βρέθηκε σε πινακίδες στην Ελλάδα και μέχρι τότε δεν ήταν γνωστό ποια γλώσσα απεικόνιζαν.

Μετά τον θάνατο του Βέντρις έγινε η κύρια μορφή επάνω στην αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β, έγραψε το εκλαϊκευμένο βιβλίο "Η Αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β" το 1958 και αναθεώρησε το "Έγγραφα σε Μυκηναϊκά Ελληνικά" το 1978.

Ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής της φιλοσοφικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών και του απονεμήθηκε η έδρα Perceval Maitland Laurence Reader in Classics στο Καίμπριτζ. Αποσύρθηκε το 1984 αλλά συνέχισε την ακαδημαϊκή του προσφορά μέχρι τον θάνατό του.

Δημοσιεύσεις

  • Chadwick, John (1958). The Decipherment of Linear B. Second edition (1990). Cambridge UP. ISBN 0521398304.
  • Chadwick, John (1976). The Mycenaean World. Cambridge UP. ISBN 0521290376.
  • Ventris, Michael and Chadwick, John (1956). Documents in Mycenaean Greek. Second edition (1974). Cambridge UP. ISBN 0521085586.