Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Τυρρηνία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χάρτης που απεικονίζει περίπου τα κατά διαστήματα γεωγραφικά όρια της Ετρουρίας.
Χάρτης που απεικονίζει περίπου τα κατά διαστήματα γεωγραφικά όρια της Ετρουρίας.

Η Τυρρηνία ή Ετρουρία ήταν αρχαία χώρα της Ιταλικής χερσονήσου η οποία από μεν το λαό που κατοικούσε αυτή ονομαζόταν Ρασίννες ή Ροζέννες από δε τους Ρωμαίους "Ετρουρία" ή "Τουσκία" και από τους Έλληνες και μερικούς Λατίνους συγγραφείς "Τυρρηνία". Η Χώρα αυτή βρισκόταν σχεδόν στο κέντρο της σημερινής Ιταλίας και εκτείνονταν από τα Απέννινα μέχρι το Τυρρηνικό πέλαγος που περιλαμβανόταν μεταξύ της Λιγυρίας ή Λιγυστικής (προς Δ.) με όριο τον ποταμό Μάκρα (σημερινό Μάγδα), την Ομβρική και τη Σαβίνη (προς Α.) και του Λάτιου (προς Ν.) από το οποίο και χωρίζονταν από τον Τίβερη, δηλαδή κατείχε το έδαφος που αργότερα αποτελούσε το Δουκάτο της Τοσκάνης και το δυτικό τμήμα του Παπικού κράτους (Βατικανού).

Το μέγιστο μήκος της Τυρρηνίας ήταν περίπου 500 χλμ. με ακτές χαμηλές και αμμώδεις και σχεδόν ευθύγραμμες προς τα βόρεια και νότια παράλια. Στο εσωτερικό της χώρας υπήρχε πλήθος λοφοσειρών με πολλές μικρές οροσειρές, ψηλότερη κορυφή των οποίων ήταν το Σέρακτον στη Σαβίνη. Την Τυρρηνία διέρρεε ο ποταμός Άρνος.
Τα όρια όμως της Τυρρηνίας δεν ήταν πάντα αυτά όπως περιγράφονται παραπάνω αλλά και ούτε ο λαός αυτής οι Τυρρηνοί ή Ετρούσκοι ή Ρας όπως καλούσαν τους εαυτούς τους ήταν αυτόχθων λαός της αρχαίας Ιταλίας.

Δείτε επίσης