Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Πύλη:Υπολογιστές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


εμφ. επεξ. Βικιπύλη Υπολογιστές
Αυτή η σελίδα είναι πύλη και εξυπηρετεί ως είσοδος σε σελίδες σχετικές με κάθε είδους υπολογιστές.
Ο Κινεζικός άβακας, σουανπάν
Ο Κινεζικός άβακας, σουανπάν

Οι Yπολογιστές Καθώς η ανθρωπότητα έχει μπεί στο κατώφλι της τρίτης χιλιετίας μετά Χριστόν (η μερικά εκατομμύρια έτη από την γένεση της) η εποχή της πληροφορικής είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός. Η Πληροφορική και τα συναφή της παρακλάδια έχουν διαπεράσει κάθε δραστηριότητα του Ανθρώπου. Ποτέ προηγουμένως στην ανθρώπινη ιστορία οι εξελίξεις σε μια επιστήμη είχαν τέτοια μεγάλη επιρροή και ποτέ προηγουμένως οι εξελίξεις ήταν τόσο ραγδαίες. Οι παντός είδους υπολογιστές, δηλαδή εργαλεία και μηχανές που βοήθησαν και βοηθούν τον άνθρωπο να υπολογίζει, αποτελούν το υπόβαθρο της Πληροφορικής.

Αυτή η Βικιπύλη παρουσιάζει την εξέλιξη του υπολογιστή από τα βάθη της ιστορίας μέχρι σήμερα. Κάνει χρήση των λημμάτων που υπάρχουν στην Βικιπαίδεια και τα παρουσίαζει με μία συγκροτημένη μέθοδο και από διαφορετική οπτική γωνία. Η πραγματική προσπάθεια είναι να μεταφερθεί σε ένα κεντρικό σημείο αναφοράς ο πλούτος των γνώσεων που ήδη υπάρχει στην Βικιπαίδεια αλλά και στο υπόλοιπο διαδίκτυο. Η παρουσίαση του θέματος από την σκοπιά του Ελληνικού πολιτισμού είναι ένας δευτερεύοντας στόχος. Τα επιτεύγματα του Ελληνικού πολιτισμού σε ένα τόσο σημαντικό θέμα απλά ξεχνιούνται και σε πολλές αναφορές, λανθασμένα, η εποχή του υπολογιστή ξεκινά από την εποχή της Αναγέννησης. Αλλες φορές, συνειδητά η και ασυνείδητα, τα επιτεύγματα του Ελληνικού και άλλων πολιτισμών σ' αυτό τον τομέα παραβλέπονται ή και υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό που κάποιος να νομίζει ότι η εποχή των υπολογιστών ξεκίνησε κάπου στην Αγγλοσαξωνική περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας. Η προσπάθεια που παρουσιάζεται σ' αυτή την Βικιπύλη προσδοκεί να είναι μια παρουσίαση του θέματος των υπολογιστών που καλύπτει μια χρονική περίοδο πέραν των 3500 χρόνων και διαπερνά πολλούς πολιτισμούς.

εμφ. επεξ. Η Ιστορία του Υπολογιστή

Με τον όρο υπολογιστής εννοούμε κάθε μέσο ή μηχανή που χρησιμοποιεί ή χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για να τον βοηθήσει στην ικανότητα του να υπολογίζει. Ασφαλέστατα ο πρώτος και μέχρι στιγμής αξεπέραστος υπολογιστής παραμένει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Οι πρόγονοι του υπολογιστή:

εμφ. επεξ. Επιλεγμένο λήμμα

Άβακας

Σύγχρονος άβακας.
Σύγχρονος άβακας.

Ο άβακας είναι ένα απλό αριθμοόργανο που το χρησιμοποιούμε για την εκτέλεση των βασικών πράξεων (πρόσθεση, αφαίρεση και πολλαπλασιασμό).

Η λέξη άβακας προέρχεται από την ελληνική λέξη άβαξ που σημαίνει "τραπέζι υπολογισμών". Επειδή το άβαξ σήμαινε και "τραπέζι με άμμο ή σκόνη" που χρησιμοποιείτο για την σχεδίαση γεωμετρικών σχημάτων, υπάρχει επίσης η υπόθεση ότι η Ελληνική λέξη προήλθε από την Σεμιτική ρίζα ābāq, την Εβραϊκή λέξη για την σκόνη.

Χρησιμοποιόταν για αιώνες πολύ πριν την υιοθέτηση του συστήματος των Αραβικών αριθμών. Πιθανολογείται ότι ανακαλύφτηκε την εποχή των Βαβυλωνίων (περίπου το 5000 π.χ.), οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν κατά κόρον. Αργότερα (περίπου 1500 π.χ.) έφτασε στην Ελλάδα όπου και χρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες της προϊστορικής εποχής.

περισσότερα

εμφ. επεξ. Επιλεγμένη εικόνα

Ποντίκι

Εσωτερικά μέρη ενός τυπικού μηχανικού ποντικιού: 1. Μπίλια2. Πλαστικοί ράβδοι & γρανάζια3. LED5. Φωτοδίοδος
Εσωτερικά μέρη ενός τυπικού μηχανικού ποντικιού:
1. Μπίλια
2. Πλαστικοί ράβδοι & γρανάζια
3. LED
5. Φωτοδίοδος

Το ποντίκι (mouse) είναι συσκευή εισόδου που χρησιμοποιείται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (Η/Υ). Το όνομα του προέρχεται από το χαρακτηριστικό σχήμα των πρώτων συσκευών του είδους, που θυμίζει το μικρό θηλαστικό. Σε γραφικές διεπιφάνειες χρήστη (GUI), η κίνηση του ποντικιού αντιστοιχεί σε παρόμοια κίνηση ενός ίχνους ή αλλιώς κέρσορα στην οθόνη του υπολογιστή.

περισσότερα...

Πληκτρολόγιο

Το πληκτρολόγιο είναι μία συσκευή εισόδου του υπολογιστή.

Η βασική λειτουργία του πληκτρολογίου είναι η εισαγωγή χαρακτήρων (κειμένου) στον υπολογιστή. Επιπλέον, περιλαμβάνει αρκετά ακόμα πλήκτρα που βοηθούν στην ευκολότερη πλοήγηση στον υπολογιστή.


περισσότερα...

εμφ. επεξ. Μηνύματα

Για να αφήσετε τα σχόλια σας, τις ερωτήσεις σας, τα παράπονά σας, ή οτιδήποτε άλλο σχετικά με την πύλη ή τους υπολογιστές μπείτε εδώ.


εμφ. επεξ. Πρόσωπα...

Τζον φον Νόιμαν

Τζον φον Νόιμαν.
Τζον φον Νόιμαν.

Μια απο τις μεγαλύτερες μαθηματικές μορφές του αιώνα, ο γεννημένος στην Ουγγαρία Γιάνος Νόιμαν (Janos Neumann) (28 Δεκεμβρίου 19038 Φεβρουαρίου 1957), (περισσότερο γνωστός ως Τζον φον Νόιμαν - τον γερμανικό τιτλο φον τον αγόρασε ο πατέρας του), έχει προσφέρει σε πάμπολλους κλάδους, όπως μαθηματικά, φυσική, οικονομικά, πληροφορική. Ειδικά στους υπολογιστές θεωρείται ο πατέρας των σύγχρονων μηχανών και η αρχιτεκτονική Νόιμαν χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλους τους υπολογιστές μας. περισσóτερα...

εμφ. επεξ. Υπολογιστές Ειδήσεις
  • 22/08/2007 Στις αρχές του μήνα κυκλοφόρησαν φήμες ότι το πάλαι ποτέ δημοφιλές site των χρηστών BitTorrent, Suprnova.org, θα άρχιζε να λειτουργεί ξανά.
  • 22/08/2007 Η Adobe Systems σκοπεύει να υποστηρίξει ένα πρότυπο συμπίεσης video που θα επιτρέψει την αναπαραγωγή αρχείων video υψηλής ποιότητας στο περιεχόμενο του Web που μεταδίδεται μέσω streaming και βασίζεται στην τεχνολογία Flash.
  • 13/08/2007 Η εταιρεία ανάπτυξης του προγράμματος ανταλλαγής αρχείων BitTorrent ανακοίνωσε ότι η έκτη έκδοση του προγράμματος δε θα κυκλοφορήσει ως πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα, αλλά θα παραμείνει δωρεάν. Ο λόγος για αυτήν την κίνηση είναι η προστασία των χρηστών, αφού τρίτοι έπαιρναν το προϊόν το έκαναν repack και στη συνέχεια το χρέωναν ή του τοποθετούσαν spyware. pathfinder tech
  • 06/08/2007 Πολύ ευκολότερη γίνεται η ανάπτυξη εφαρμογών για το PS3, που θα εκμεταλλεύονται τις εκπληκτικές δυνατότητες του επεξεργαστή Cell, μετά την ανακοίνωση από τη Mercury Systems, στις 3 Αυγούστου, του MultiCore Plus SDK for PS3.
εμφ. επεξ. Τι μπορείτε να κάνετε

Μπορείτε να βοηθήσετε γράφοντας ή μεταφράζοντας. Τα πιο κάτω λήμματα χρειάζονται τη "βοήθειά" σας.

IBM PC


Μπορείτε κι εσείς να προτείνετε δικά σας λήμματα για επεξεργασία ή άρθρα για δημιουργία εδώ.

εμφ. επεξ. Κατηγορίες
εμφ. επεξ. Γνωρίζετε ότι...

Στις 27 Οκτωβρίου 2005 ο πιο γρήγορος υπερυπολογιστής στον κόσμο, ο Blue Gene/L (φωτ.), που κατείχε την πρωτοπορία στην ταχύτητα υπολογισμών το δευτερόλεπτο έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ του που ήταν 136.8 TFlops/s (δηλαδή τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο) με 280.6 TFlops/s. Ο νέος Blue Gene/L περιέχει 65,536 μικροεπεξεργαστές και κατασκευάστηκε από την IBM.

εμφ. επεξ. Εξωτερικοί Συνδέσμοι