Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Φαραώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το άρθρο, ή ο τομέας του άρθρου, μπορεί να επεκταθεί ή να βελτιωθεί με κάποιο τρόπο ώστε να καλύπτεται το θέμα με πληρέστερο τρόπο. Βοηθήστε τη Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το!
Εικόνα:Thutmosis III.jpg
Άγαλμα του Φαραώ Τούθμοσι του τρίτου στο Μουσείο της Αιγύπτου στο Κάιρο.

Δύο θεωρίες οι επικρατέστερες για την προέλευση του ονόματος Φαραώ. Η πρώτη του Ιώσηπου που ανέφερε ότι υπήρξε ένας Αιγύπτιος μονάρχης που έφερε αυτό το όνομα και μετά θάνατον πέρασε και στους υπόλοιπους βασιλείς. Δεύτερη και πλέον αποδεκτή θεωρία προέλευσης, από την Αιγυπτιακή λέξη per΄αα που σημαίνει παλάτι, ανάκτορο, μεγάλο οίκημα και κατάληξε να σημαίνει μεταφορικά τον βασιλιά. Ο τίτλος καθιερώθηκε τυπικά την εποχή της 11ης δυναστείας (2060 - 1980 π.Χ.) και διατηρήθηκε έως την Περσική κατάκτηση το 525 π.Χ. από τον Καμβύση. Οι Φαραώ ταυτίστηκαν με τους θεούς Ώρο, Ρα, ΄Αμμωνα Άτών και μετά θάνατον με τον Όσιρη. Όντως λοιπόν θεοί, κληροδοτούσαν την θεϊκή υπόσταση στους απογόνους τους και συνεχιστές της δυναστείας. Έχαιραν θεϊκών τιμών και εν ζωή, αλλά και στον θάνατο, που για τους Αιγύπτιους ήταν η μετάβαση σε ένα άλλο κόσμο αρχέγονο και μυστικιστικό. Συνέπεια αυτής της νοοτροπίας οι μεγαλοπρεπείς πυραμίδες που προορίζονταν για την μεταθανάτιο ζωή των Φαραώ και των συζύγων τους.