Φιοντόρ Α' της Ρωσίας (ο Κωδωνοκρούστης)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Φιοντόρ (Θεόδωρος) Α' Ιωάννοβιτς (Фёдор I Иоаннович, 1557 - 1598) υπήρξε τσάρος του Ρωσικού Βασιλείου. Έχει μείνει στην ιστορία με το προσωνύμιο «Κωδωνοκρούστης», εξ' αιτίας της εμμονής του να περιδιαβαίνει τα ρωσικά εδάφη και να κτυπά όποια καμπάνα έβρισκε στο δρόμο του.

Ήταν γιος του τσάρου Ιβάν Δ' και της Αναστασίας Ρομανόβνα. Η μητέρα του πέθανε όταν ήταν τριών ετών. Η πνευματική του ανάπτυξη ήταν πολύ χαμηλή και οι περισσότεροι σύγχρονοί του τον περιγράφουν ως διανοητικά καθυστερημένο. Παρ' όλα αυτά διαδέχθηκε τον πατέρα του το 1584, δεδομένου ότι τέσσερα χρόνια νωρίτερα ο Ιβάν σε μια κρίση θυμού είχε σκοτώσει ακουσίως τον πρωτότοκο γιο του. Ως τσάρος δεν έδειξε κανένα πραγματικό ενδιαφέρον για τα πολιτικά ζητήματα - πιθανά να μη μπορούσε, σύμφωνα με τα παραπάνω. Περνούσε τον καιρό του αφοσιωμένος μόνο στην προσευχή, ενώ άφησε την ευθύνη της διακυβέρνησης στον κουνιάδο του Μπαρίς Γκοντουνόβ.

Ήταν παντρεμένος με την Ιρίνα Γκοντουνόβα. Η μοναχοκόρη τους Φιοντοσούγια πέθανε πριν κλείσει τα δύο της χρόνια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει διάδοχος μετά το θάνατό του στις 7 Ιανουαρίου 1598. Έληξε έτσι η κυριαρχία της Δυναστείας των Ρουρικίδων που κυβέρνησε τη Ρωσία για επτά αιώνες και ξεκίνησε μια σύντομη περίοδος χάους, η Εποχή των Αναστατώσεων.