Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Χώρες του Τρίτου Κόσμου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος Χώρες του Τρίτου Κόσμου χρησιμοποιήθηκε το 1952 από τον Γάλλο δημογράφο Αλφρέντ Σωβίν για να περιγράψει τις χώρες που, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δεν εντάχθηκαν άμεσα στις χώρες του δυτικού συνασπισμού ή σε αυτές του Σοβιετικού μπλοκ. Παρόλ' αυτά, στις μέρες μας η χρήση του όρου αφορά τις χώρες του πλανήτη με χαμηλό δείκτη ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το πολιτικό καθεστώς που κυριαρχεί σε αυτές και είναι πια ισοδύναμη με την έννοια "οι φτωχές χώρες". Κατά προσέγγιση, οι χώρες στις οποίες συνήθως αναφέρεται ο όρος συνιστούν τα δύο τρίτα του πλανήτη.

Η αμφισβήτηση του όρου

Η αλήθεια είναι ότι η χρήση του όρου έχει οδηγήσει σε διαφωνίες όσον αφορά στη σημασία του, κάτι που διαφαίνεται και από το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινά αποδεκτός 'αντικειμενικός' ορισμός των εννοιών 'χώρα του Τρίτου Κόσμου' ή 'Τρίτος Κόσμος'. Στους ακαδημαϊκούς κύκλους ο όρος χρησιμοποιείται σπάνια, θεωρώντας ότι είναι αναχρονιστικός, ανακριβής, ή ότι διατηρεί αποικιοκρατικές αντιλήψεις. Σε γενικές γραμμές, οι χώρες που συνήθως περιγράφονται ως 'Τρίτου Κόσμου' παρουσιάζουν χαμηλούς δείκτες οικονομικής, βιομηχανικής ή τεχνολογικής ανάπτυξης. Με αυτή τη λογική, στους ακαδημαϊκούς κύκλους συνήθως προτιμάται ο όρος Αναπτυσσόμενες Χώρες.

Ιστορία του όρου

Οι πρώτες αναφορές σε παρόμοιους όρους, οι οποίοι παραπέμπουν σε κάποιο σύστημα 'ταξινόμησης' των κατοίκων του πλανήτη, μάλλον εμφανίζονται σε επιστημονικές εργασίες της κλασικής περιόδου του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. Ουσιαστικά, στις εργασίες αυτές υποστηρίζεται ένας 'στα τρία' διαχωρισμός των φυλών του πλανήτη:

  • Ο 'προηγμένος' Πρώτος Κόσμος των λευκών
  • Ο 'βάρβαρος' Δεύτερος Κόσμος των κίτρινων
  • Ο 'άγριος' Τρίτος Κόσμος των μαύρων.

Μία κάπως διαφορετική χρήση του όρου εντοπίζεται στη δουλειά του Γάλλου Αλφρέντ Σωβίν και πιο συγκεκριμένα σε ένα άρθρο στο γαλλικό περιοδικό L'Observateur, στις 14 Αυγούστου 1952. Στη γαλλική γλώσσα, ο όρος Tiers monde παραπέμπει ευθέως στον χρησιμοποιημένο στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης όρο Tiers etat. Ως Tiers etat (Τρίτη τάξη) αναφερόταν η κοινωνική τάξη που αποτελούταν από το μη προνομιούχο, αδικημένο, τμήμα του πληθυσμού.

Οι τρεις 'Κόσμοι' του Ψυχρού Πολέμου: ο Πρώτος Κόσμος (μπλε), ο Δεύτερος Κόσμος (κόκκινο) και ο Τρίτος Κόσμος (πράσινο)
Οι τρεις 'Κόσμοι' του Ψυχρού Πολέμου: ο Πρώτος Κόσμος (μπλε), ο Δεύτερος Κόσμος (κόκκινο) και ο Τρίτος Κόσμος (πράσινο)

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε ευρέως στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, καθώς υιοθετήθηκε από χώρες που δεν επιθυμούσαν να ενταχθούν άμεσα στις χώρες του δυτικού συνασπισμού ή σε αυτές του Σοβιετικού μπλοκ. Η ευρεία χρήση του ευνοήθηκε από το γεγονός ότι αντικατόπτριζε την οπτική ενός πολιτικά όχι τόσο έντονα προσανατολισμένου 'κόσμου'. Από την άλλη, σε μικρότερο βαθμό χρησιμοποιήθηκαν οι όροι Πρώτος Κόσμος (αναφερόμενος στις Η.Π.Α. και τους συμμάχους τους κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου) και Δεύτερος Κόσμος (αναφερόμενος στο ανατολικό μπλοκ).

Αρχηγικό ρόλο στις προσπάθειες δημιουργίας μιας 'τριτοκοσμικής' φωνής στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου είχαν χώρες όπως η τότε Γιουγκοσλαβία, η Ινδία και η Αίγυπτος. Οι χώρες του Τρίτου Κόσμου θεωρούσαν ότι μπορούσαν επιτυχώς να διατηρούν επαφές συνεργασίας τόσο με τις κομμουνιστικές όσο και με τις καπιταλιστικές χώρες του πλανήτη, χωρίς αναγκαστικά να δέχονται την πολιτική επιρροή τους. Η ιστορία έδειξε πως κάτι τέτοιο μάλλον δεν ήταν εφικτό: Κάθε μία από τις δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου, ανησυχώντας ότι οποιαδήποτε ουδέτερη χώρα είναι μια εν δυνάμει σύμμαχος του εχθρού, χρησιμοποίησαν επανειλημμένα τις στρατιωτικές δυνάμεις ή τις μυστικές υπηρεσίες τους για να επηρεάσουν τις κυβερνήσεις των χωρών του Τρίτου Κόσμου. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους ποικίλουν. Ενδεικτικό πάντως είναι, το ότι στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου οι χώρες που υιοθέτησαν το χαρακτηρισμό 'χώρες του Τρίτου Κόσμου' βρίσκονταν κατά κανόνα σε δυσχερή οικονομική θέση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την εποχή εκείνη ορισμένες χώρες θεωρούσαν ότι δεν μπορούσαν εύκολα να ενταχθούν σε κάποια από τις αυστηρά διαχωρισμένες κατηγορίες του Πρώτου, του Δεύτερου και του Τρίτου κόσμου. Παραδείγματα χωρών που επέλεξαν την ουδετερότητα ήταν η Ελβετία, η Σουηδία και η Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Μετά την κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος, το 1991, ο όρος 'Δεύτερος Κόσμος' έχασε το νόημα του. Έτσι, ο όρος 'Πρώτος Κόσμος' εξαπλώθηκε προκειμένου να συμπεριλάβει όλες τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες. Παράλληλα, ο όρος 'Τρίτος Κόσμος' έγινε συνώνυμος της μειωμένης οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης μιας χώρας. Είναι όμως γεγονός ότι οι συνθήκες του σήμερα (έντονα διαφορετικές από αυτές του Ψυχρού Πολέμου), καθιστούν δύσχρηστη την ορολογία του Πρώτου και του Τρίτου κόσμου. Για παράδειγμα, η Κίνα, στην οποία έχει κατά καιρούς αποδοθεί ο όρος 'χώρα Τρίτου Κόσμου', έχει αναπτυχθεί σε ορισμένους τομείς της τεχνολογίας στον ίδιο βαθμό με αρκετές 'χώρες του Πρώτου Κόσμου'. Έτσι βαθμιαία, προτιμούνται όροι όπως Ανεπτυγμένες ή Αναπτυσσόμενες Χώρες.