Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Ψυχρή μέθοδος παρασκευής σαπουνιού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Αυτή η σελίδα είναι υποψήφια για μεταφορά στα Βικιβιβλία.
Το άρθρο αυτό φαίνεται να είναι κατάλληλο για μεταφορά στα Βικιβιβλία. Αν μπορεί να υποστεί επεξεργασία ώστε να γίνει εγκυκλοπαιδικό άρθρο κάντε το και αφαιρέστε αυτό το μήνυμα, διαφορετικά, βοηθήστε ώστε να μεταφερθεί στα Βικιβιβλία.


Αυτό το άρθρο, ή ο τομέας του άρθρου, μπορεί να επεκταθεί ή να βελτιωθεί με κάποιο τρόπο ώστε να καλύπτεται το θέμα με πληρέστερο τρόπο. Βοηθήστε τη Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το!

Πίνακας περιεχομένων

Εισαγωγή

Αυτή είναι η παλαιά και πατροπαράδοτη μέθοδος δημιουργίας σπιτικού σαπουνιού. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς είναι να βρει μια συνταγή. Έπειτα μαζεύει όλα τα υλικά, τον εξοπλισμό, τα συστατικά και τον χώρο εργασίας που θα του χρειαστούν.

Επειδή χρειάζεται χρόνο για να κρυώσει φτιάχνουμε το διάλυμα του καυστικού νατρίου πρώτα: Δημιουργία διαλύματος καυστικού νατρίου.

Το καυστικό νάτριο (χημικά NaOH) είναι ένα επικίνδυνο χημικό αντιδραστήριο. Μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα ή και άλλα χειρότερα τραύματα. Εφ'όσον τηρούνται μερικές προφυλάξεις μπορεί κάποιος να το χειριστεί χωρίς πρόβλημα.

Πριν ξεκινήσετε σιγουρευτείτε ότι:

  1.Καταλαβαίνετε κάθε ένα από τα βήματα για την ασφαλή παρασκευή διαλύματος καυστικού νατρίου.
  2.Καταλαβαίνετε τις βασικές οδηγίες ασφαλούς παρασκευής σαπουνιού.
  3.Εχετε συγκεντρώσει τα συστατικά και τα εργαλεία σας οργανωμένα.
  4.Και τέλος, φοράτε γυαλιά ασφαλείας και πλαστικά γάντια.

Αφού έχουν γίνει όλα τα παραπάνω ξεκινάμε.


Ζυγίζουμε το νερό.

Βάζουμε την κανάτα μας πάνω στην ζυγαριά και μηδενίζουμε το βάρος. Ζυγίζουμε την ποσότητα του απεσταγμένου νερού την οποία μας υποδεικνύει η ζυγαριά μας.


Ζυγίζουμε το καυστικό νάτριο.

Βάζουμε μια γυάλινη κανάτα ή ένα άλλο στέρεο δοχείο στην ζυγαριά και μηδενίζουμε το βάρος. Ανοίγουμε το δοχείο του καυστικού νατρίου και σιγά σιγά αδειάζουμε όσο χρειάζεται για την συνταγή μας. Μόλις αδειάσουμε την ποσότητα που χρειάζεται η συνταγή μας κλείνουμε αμέσως το καπάκι του δοχείου και το αποθηκεύουμε σε ασφαλές σημείο.


Προσθέτουμε το καυστικό νάτριο.

Αφού έχουμε ζυγίσει και το καυστικό νάτριο και το νερό, αργά προσθέτουμε το καυστικό νάτριο στην κανάτα με το νερό. Προσοχή να μην πιτσιλιστείτε. Είναι καυστικό.

Προσοχή πάντα προσθέτουμε το καυστικό νάτριο στο νερό. Ποτέ το νερό στο καυστικό νάτριο. Εάν γίνει αυτό τότε θα έχουμε έκρηξη στην κανάτα.

Αφού φτιάξουμε το διάλυμα του καυστικού νατρίου, ξεκινάμε την διαδικασία για να φτιάξουμε το σαπούνι μας. Η διαδικασία αυτή χωρίζεται σε δέκα βήματα.


Δεύτερο βήμα: ζυγίζουμε τα λάδια μας.

Αυτό επιτυγχάνεται βάζοντας πάνω στην ζυγαριά μας την κανάτα μας πάνω στην ζυγαριά, μηδενίσουμε το βάρος που δείχνει και ζυγίσουμε ένα, ένα με προσοχή όλα τα λάδια που λέει η συνταγή μας. Καλό είναι να προσθέτουμε τα λάδια αργά και με προσοχή καθώς οι ποσότητες πρέπει να είναι ακριβείς.

Τρίτο βήμα: Ζεστάνουμε και να λιώνουμε τα λάδια μας.

Μέσα στην συνταγή μας μπορεί να περιέχονται στέρεα λάδια (βούτυρα) όπως αυτό της καρύδας ή του φοίνικα.

Βάζουμε τα στέρεα βούτυρα μέσα στο δοχείο μας και το βάζουμε στην φωτιά. Ορίζουμε την ένταση της φωτιάς να είναι πάνω από το μέτριο και ανακατεύουμε ελαφρά. Παράλληλα ελέγχουμε την θερμοκρασία. Όταν αυτή φτάσει στους 110 βαθμούς κελσίου, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε έως όλο το βούτυρο να λιώσει, τότε σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τα υγρά λάδια (τα οποία βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου) στο δοχείο μας. Μετά από αυτή την προσθήκη η θερμοκρασία του δοχείου μας κατεβαίνει. Όταν προσθέσουμε το διαλύματα καυστικού νατρίου η θερμοκρασία πρέπει να είναι περίπου στους 100 βαθμούς.


Τέταρτο βήμα: προσθήκη του διαλύμματος καυστικού νατρίου.

Εδώ ξεκινάει το πραγματικό μαγείρεμα. Πριν ξεκινήσουμε πρέπει να βεβαιωθούμε ότι έχουμε διαθέσιμα και κοντά μας όλα τα συστατικά καθώς και τα διάφορα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε (κουτάλια, ογκομετρικές φλυτζάνες κτλ). Πέρνουμε τον αναδευτήρα μας και αρχίζουμε να προσθέτουμε αργά το διάλυμα καυστικού νατρίου στο δοχείο μας. Αμέσως τα λάδια μας θα χάσουν την διαύγεια τους και θα πάρουν ένα θολό χρώμα, Χρησιμοποιώντας τον αναδευτήρα μας χωρίς να τον βάλουμε μπροστά (σαν κουτάλι δηλαδή) αναμιγνύουμε το διάλυμα καυστικού νατρίου με τα λάδια. Μόλις προσθέσουμε όλο το διάλυμα αφήνουμε την κανάτα που το περιείχε και ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε την ανάδευση.

Πέμπτο βήμα: ανακατέυουμε τα συστατικά του μίγματος εντελώς.

Αφού προσθέσουμε το καυστικό νάτριο και τα λάδια μας, η χημική αντίδραση ξεκινά, οπότε εμείς πρέπει να αρχίσουμε να αναδεύουμε με σταθερό ρυθμό.

Ενώ χρησιμοποιούμε τον αναδευτήρα ως κουτάλι, ξεκινάμε σιγά σιγά να τον βάζουμε μπροστά για σύντομα διαστήματα. Ξεκινάμε τον αναδευτήρα αρχικά για 3-5 δευτερόλεπτα και μετά τον κλείνουμε και συνεχίζουμε να αναδεύουμε σαν να ήταν κουτάλι. Μόλις αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον αναδευτήρα θα δούμε ότι το μίγμα αρχίζει να ενώνεται. Συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε τον αναδευτήρα με μικρά ξεσπάσματα έως ότου το μίγμα ανακατευτεί πλήρως. Μόλις το μίγμα ανακατευτεί πλήρως πλησιάζουμε στην φάση δημιουργίας ίχνους. Που είναι η αρχή του το τελικού σταδίου. Με τη χρήση του ηλεκτρικού αναδευτήρα το στάδιο αυτό επιτυγχάνεται σε λιγότερο από ένα λεπτό. Με την χειροκίνητη μέθοδο μπορεί να χρειαστεί ως και μια ώρα.

Βήμα έκτο: Προσθήκη αρωματικών.

Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί και πριν γίνει πολύ πηχτό προσθέτουμε τα οποία αρώματα η αιθερία ελαία έχουμε.

Βήμα έβδομο: Προσθήκη πρόσθετων συστατικών.

Αν η συνταγή που χρησιμοποιείτε περιλαμβάνει την χρήση μπαχαρικών, πετάλων από λουλούδια η ειδικά ενυδατικά ελαία τώρα είναι η κατάληλη στιγμή να τα προσθέσετε.

Όπως και στα αιθερία ελαία τα ενσωματώνουμε στο μίγμα ανακατεύοντας ελαφρά, χρησιμοποιώντας τον αναδευτήρα ως κουτάλι. Πριν προχωρήσουμε στην επόμενη φάση που είναι η προσθήκη χρώματος, κάλο είναι να ανάψουμε για λίγο τον αναδευτήρα για να σιγουρευτούμε ότι τα πρόσθετα θα αναμιχθούν σωστά με το μίγμα μας.

Βήμα όγδοο : Προσθήκη χρώματος.

Στο στάδιο αυτό προσθέτουμε το χρώμα. Αν θέλουμε το σαπούνι μας να έχει ένα ομοιογενές χρώμα τότε βάζουμε το χρώμα και ανακατεύουμε. Αν όμως θέλουμε να έχουμε ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα τότε βάζουμε σε ένα μικρο ποτήρι λίγο από το μίγμα σε ένα μικρο ποτήρι και εκεί μέσα βάζουμε το χρώμα. Μετά αυτό το μίγμα το αδειάζουμε σε μια γωνιά της κατσαρόλας με το μίγμα μας, και μετά με μια σπατουλα αρχιζουμε να τραβαμε γραμμεσ του χρωματος μεσα στην κατσαρολα μας, κανοντας σχεδια οπως μας αρεσει.

Βήμα ένατο: Χύνουμε το μίγμα στο καλούπι.

Σχεδόν έχουμε τελειώσει. Ήρθε η ώρα να γεμίσουμε τα καλούπια μας. Φροντίζουμε το μίγμα να απλώνεται ομοιογενώς μέσα στο καλούπι και με την σπάτουλα μας εξομαλύνουμε την επιφάνεια του μίγματος μέσα στο καλούπι. Χτυπάμε λίγο το καλούπι ώστε να φύγει ο αέρας που ίσως έχει εγκλωβιστεί μέσα στο καλούπι και μετά το τοποθετούμε σε ένα ζεστό και ασφαλές μέρος ώστε να αρχίσει να ωριμάζει. Το μάγμα του σαπουνιού θα αρχίσει να ζεσταίνεται κατά τη διάρκεια της σαπωνοποίησης. Καλό είναι ανάλογα με την θερμοκρασία του δωματίου να τοποθετείται μια πετσέτα γύρω από το καλούπι ώστε να το κρατάει ζεστό ώστε να προχωράει η σαπωνοποίηση σωστά.

Βήμα δέκατο : Καθαρισμός και αποθήκευση του σαπουνιού.

Αφήνουμε το νέο σαπούνι στα καλούπια του για 24 ώρες μέχρι να σκληρύνει αρκετά ώστε να μπορούμε να το βγάλουμε από το καλούπι και να το κόψουμε. Στο μεταξύ φυλάσσουμε τα υλικά μας και καθαρίζουμε τα διάφορα εργαλεία μας, φορώντας ακόμα τα προστατευτικά γάντια και γυαλιά μας καθώς τα υπολειμματικά είναι καυστικά.

Ενώ το νέο σαπούνι θα έχει σταθεροποιηθεί και θα μπορεί να κοπεί σε 24 ώρες, η διαδικασία της σαπωνοποίησης διαρκεί αρκετές μέρες και το σαπούνι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μετά από τέσσερις εβδομάδες οπότε θα μπορεί να θεωρηθεί ώριμο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι