Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Όττο Στρούβε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Όττο Στρούβε (Otto Struve, Χάρκοβο 12 Αυγούστου 1897 – Μπέρκλεϊ 6 Απριλίου 1963) ήταν ένας Ρωσοαμερικανός αστρονόμος, δισέγγονος του Φρίντριχ Γκέοργκ Βίλχελμ φον Στρούβε και εγγονός του Όττο Βίλχελμ φον Στρούβε (1819-1905), με τον οποίο δεν πρέπει να συγχέεται. Στη ρωσική το όνομά του δίνεται συχνά ως Όττο Λιουντβίγκοβιτς Στρουβέ (Отто Людвигович Струве). Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το πέρασε στις ΗΠΑ, όπου και σταδιοδρόμησε επιστημονικά.

Διέκοψε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Χάρκοβο για να πολεμήσει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον εμφύλιο που ακολούθησε την Οκτωβριανή Επανάσταση πολέμησε στο πλευρό των «Λευκών» και τραυματίσθηκε. Στη συνέχεια, όταν διαφάνηκε ότι οι Λευκοί θα έχαναν τον πόλεμο, οπισθοχώρησε μαζί τους και αυτοεξορίσθηκε, με τον πατέρα του Λούντβιχ να τον συνοδεύει μέχρι τη Σεβαστοπόλ όπου και απεβίωσε τον Νοέμβριο 1920. Στον ενάμιση χρόνο που ο Όττο πέρασε ως φτωχός πρόσφυγας στην Τουρκία (Καλλίπολη και Κωνσταντινούπολη), βρήκε δουλειά ως πριονιστής και έμαθε ότι ο αδελφός του Βέρνερ, επίσης αξιωματικός των Λευκών, είχε πεθάνει από φυματίωση και μία νεότερη αδελφή τους είχε πνιγεί. Για βοήθεια έγραψε στον θείο του αστρονόμο Χέρμαν Στρούβε στο Βερολίνο, αλλά κατά σύμπτωση και εκείνος είχε πεθάνει λίγους μήνες νωρίτερα. Ωστόσο η σύζυγος τού Χέρμαν ζήτησε από τον διάδοχο του άντρα της στο Αστεροσκοπείο του Βερολίνου να γράψει στον διευθυντή του Αστεροσκοπείου Γιερκς στο Σικάγο, τον Έντγουιν Φροστ, οπότε προσφέρθηκε στον Όττο μια θέση εκεί.

Ο Όττο Στρούβε μετανάστευσε τότε στις ΗΠΑ και άρχισε αμέσως μια εξέχουσα σταδιοδρομία στην Αστρονομία, αφού ήδη στα τέλη του 1922 ανεκάλυψε δύο αστεροειδείς. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή του το 1923, έτος που ήρθε να μείνει κοντά του και η μητέρα του Ελισαβέτα. Πήρε την αμερικανική υπηκοότητα το 1927 και διαδέχθηκε τον Φροστ στη θέση του διευθυντή του Αστεροσκοπείου Γιερκς. Τελικώς μάλιστα διετέλεσε διευθυντής τεσσάρων διαφορετικών αστεροσκοπείων. Χρημάτισε συντάκτης του Astrophysical Journal και συνέγραψε πολυάριθμα βιβλία, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος της Διεθνούς Αστρονομικής Ενώσεως (IAU). Ο Όττο Στρούβε υπήρξε ένας από τους λίγους επιφανείς αστρονόμους πριν τη διαστημική εποχή που εξέφρασαν δημόσια την πίστη τους ότι εξωγήινη ευφυής ζωή υπάρχει σε πολλά μέρη του Σύμπαντος.

Το 1925 νυμφεύθηκε την τραγουδίστρια Mary Martha Lanning, αλλά δεν απέκτησαν παιδιά, οπότε η μεγάλη αστρονομική δυναστεία των Στρούβε έφθασε στο τέλος της.

Τιμητικές διακρίσεις

Βραβεία

Ονομάσθηκαν προς τιμή του

  • Ο αστεροειδής 2227 Όττο Στρούβε (2227 Otto Struve).
  • Το «Τηλεσκόπιο Otto Struve» του Αστεροσκοπείου Μακντόναλντ.
  • Αντιθέτως, ο κρατήρας Στρούβε στη Σελήνη ονομάσθηκε έτσι προς τιμή τριών μελών της οκογένειας Στρούβε.
Το περιεχόμενο του άρθρου βασίζεται στο αντίστοιχο άρθρο της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL. (ιστορικό/συντάκτες).