Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

1 μίλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η κούρσα του ενός μιλίου είναι η πιο δημοφιλής κούρσα ημιαντοχής του στίβου. Καλύπτει απόσταση ενός αγγλικού μιλίου (1.309,34 μέτρα) και είναι η μοναδική κούρσα πίστας που δεν υπολογίζεται στο μετρικό σύστημα. Η διεθνής ομοσπονδία στίβου (I.A.A.F.) δεν την περιλαμβάνει στις μεγάλες διοργανώσεις, όπου υπάρχει το λεγόμενο μετρικό μίλι (1.500 μέτρα), διεξάγεται όμως σε πολλές ημερίδες και διεθνή μήτινγκ.

Το παγκόσμιο ρεκόρ ανδρών στον ανοικτό στίβο ανήκει στο Μαροκινό Χισάμ Ελ Γκερούζ με χρόνο 3:43.13 και το πέτυχε στις 7 Ιουλίου 1999 στο Γκράν Πρι της Ρώμης. Ο ίδιος αθλητής κατέχει και το παγκόσμιο ρεκόρ στον κλειστό στίβο με 3:48.45, από τις 12 Φεβρουαρίου 1997. Τα αντίστοιχα ρεκόρ γυναικών ανήκουν το μεν ρεκόρ ανοικτού στίβου στη Ρωσίδα Σβετλάνα Μαστέρκοβα με χρόνο 4:12.56 από τις 14 Αυγούστου 1996 στη Ζυρίχη, το μεν κλειστού στίβου στη Ρουμάνα Ντόινα Μελίντε με 4:17.14, από τις 9 Φεβρουαρίου 1990.

Η κούρσα των τεσσάρων λεπτών

Στις αρχές του 20ου αιώνα οι φυσιολόγοι πίστευαν ότι είναι αδύνατον για έναν δρομέα να καλύψει την απόσταση του ενός μιλίου σε χρόνο λιγότερο από τέσσαρα λεπτά της ώρας και ότι μία τέτοια επίδοση θα ήταν το φυσικό όριο για τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος. Το φράγμα αυτό κατέρριψε ένας νεαρός φοιτητής της Ιατρικής, ο Βρετανός Ρότζερ Μπάνιστερ. Στις 6 Μαΐου 1954, σε μία ημερίδα στίβου που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πέτυχε χρόνο 3:58.4. Το περιοδικό Sports Illustated περιέλαβε το κατόρθωμά του στα 10 μεγαλύτερα αθλητικά επιτεύγματα του 20ου αιώνα.