Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

A priori και a posteriori γνώση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το άρθρο είναι ορφανό καθώς λίγα ή και καθόλου άρθρα συνδέουν σε αυτό.

Παρακαλούμε βοηθήστε βάζοντας συνδέσμους προς αυτό σε άρθρα για σχετικά θέματα. (Ιανουαρίου 2008)

Αυτό το άρθρο χρειάζεται επιμέλεια ώστε να ανταποκρίνεται σε υψηλότερες προδιαγραφές ορθογραφικής και συντακτικής ποιότητας ή μορφοποίησης.

Σημείωση: Πολλές φορές τα κείμενα στα οποία βρίσκεται αυτό το πρότυπο, παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα. Κάντε ένα σχετικό έλεγχο πριν ξεκινήσετε την επιμέλεια, αφού είναι πιθανό να διαγραφεί. Μετά την επιμέλεια του άρθρου, είστε ελεύθεροι να διαγράψετε αυτή την επισήμανση. Για περαιτέρω βοήθεια, δείτε τα άρθρα Πώς να επεξεργαστείτε μια σελίδα και Βικιπαίδεια:Οδηγός μορφοποίησης άρθρων.

Πρόκειται για δύο έννοιες που τις συναντά κανείς στη φιλοσοφία και στις κοινωνικές επιστήμες. Οι έννοιες αυτές αντικατοπτρίζουν τις ιδέες δύο μεγάλων ρευμάτων, των εμφυτοκρατών ή νατιβιστών και των εμπειριστών. Πιο ειδικά a priori είναι η γνώση που αποτελείται από έμφυτες ιδέες που προηγούνται της εμπειρίας.Στα αρχαία χρόνια θα δει κανείς τον Πλάτωνα να ισχυρίζεται ότι η ψυχή έχει γνωρίσει τις ιδέες άρα και την αλήθεια πρίν τη γέννηση ενώ ρασιοναλιστικά ρευματα που υποστηρίζουν την a priori γνώση θα βρούμε και στον 17ο αιώνα με κύριο εκπρόσωπο τον Rene Descartes ή κατα το λατινικό Καρτέσιο.Δρυμή κριτική πάνω στη θεωρία της a priori γνώσης έκανε ο Αγγλος εμπειριστής φιλόσοφος John Locke,οπου υποστήριξε ως πηγή γνώσης την εμπειρία λέγοντας οτι το υποκείμενο από την γεννησή του είναι tabula rassa, δηλαδή μια άγραφη δέλτος όπου πάνω της καταγράφονται οι εμπειρίες της καθημερινότητας.Κοντολογίς δηλαδη a posteriori είναι η γνώση που προέρχεται από την εμπειρία.