Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

FL Studio

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το FL Studio (επίσημα: Fruity Loops) είναι ένα ψηφιακό επαγγελματικό πρόγραμμα σύνθεσης μουσικής, το οποίο κατασκευάστηκε από την Βελγική εταιρία Image-Line Software. Ο Ντιντιέ Νταμπρίν, ο προγραμματιστής της Image-Line, είναι ο υπεύθυνος για την κατασκευή αυτού του προγράμματος.

Τα χαρακτηριστικά του FL Studio είναι ένα πλήρες αυτοματοποιημένο "workflow" που στηρίζεται σε ένα "pattern" (μοτίβο) συνεχόμενης αναπαραγωγής ήχου (music sequencer). Το περιβάλλον του περιλαμβάνει εκτεταμένη υποδοχή για "MIDI" και ενσωματωμένα αριθμημένα χαρακτηριστικά για την σύνθεση, την μίξη, και την εγγραφή ήχου. Συμπεριλαμβάνει ολόκληρα μουσικά κομμάτια ή μικρά μουσικά clips που μπορούν να εξαχθούν ως αρχεία ήχου "wav" ή κατευθείαν ως "MP3". Στην 7η έκδοση του, το "FL Studio" ξεκινά από την ανοιχτή φορμαρισμένη πηγή "Ogg Vorbis" για μερικά από τα εσωτερικά "plugins" (συνδέσμους). Το FL Studio σώζει την εργασία σας μέσα σε ένα τοπικό "FLP format".

Παράδειγμα ενός "Pattern"
Παράδειγμα ενός "Pattern"

Το πρόγραμμα είναι φημισμένο για τα επαγγελματικά "DAW" χαρακτηριστικά του μέσα σε μια ελκυστική τιμή. Στο FL Studio ο "Sequencer" (συνεχόμενος εκτελεστής) βασιζόμενος στα "patterns", είναι εξαιρετικά οικείος στο να δημιουργεί είδη ηλεκτρονικής μουσικής, αλλά οι καλλιτέχνες έχουν επιτυχώς προσαρμόσει το πρόγραμμα στο να δημιουργούν οτιδήποτε, από Κλασσική μουσική έως και Κάντρυ μουσική. Ποντάροντας σε βίντεο, είναι δυνατή η χρήση του "plugin" (συνδέσμου) "video-player", αλλά δεν είναι δυνατή εκεί η στήριξη παραδοσιακής παρασημαντικής.

Το FL Studio επειδή γράφτηκε σε λογισμικό πρόγραμμα, το "Borland Delphi" των Windows και δεν υπάρχουν ακόμη προτάσεις για την προσαρμογή του στα λειτουργικά συστήματα όπως το Linux ή το OSX.

Πίνακας περιεχομένων

Εκδώσεις

Το FL Studio κυκλοφορεί σε πολλές εκδόσεις. Η κάθε έκδοση είναι διαθέσιμη ως ένα αρχείο "κατεβάσματος" από το διαδίκτυο ή σε πακέτο (εκτός της express έκδοσης). Καθώς λοιπόν δεν μοιάζει με αρκετά εμπορικά "DAWs", κάθε "κατεβασμένη" έκδοση κυκλοφορεί με απεριορίστου ζωής αναβαθμίσεις και ενημερώσεις, οι οποίες είναι:

 • Το FL Studio Express: Διαθέτει "drum-machine" (επιλογή κρουστών) προσφέροντας λειτουργικότητα μαζί με πολλά εξουδετερωμένα χαρακτηριστικά. Μόνο λίγα κατασκευασμένα "effects" (εφέ) και "sound generators" (επιλογές δημιουργίας ήχου) είναι διαθέσιμα.
 • Το Fruityloops Edition: Παρουσιάζει τον "piano-roll editor" (δημιουργία σε 7 κλίμακες πλήκτρων πιάνου) και την ικανότητα στο να χρησιμοποιεί το FL Studio από μόνο του σαν ένα "plugin" (σύνδεσμο) για άλλα "VST" συμβατά πλήθη.
 • Το Producer Edition: Ως η διασημότερη έκδοση, προσφέρει την πλήρη δημιουργία ήχου και παράγει δυναμικότητα υποστήριξης. Αυτή η έκδοση επίσης διαθέτει τα "automation envelopes" (τους φακέλους αυτοματισμού).
 • Το FL Studio XXL Edition: Η XXL έκδοση συνδυάζει όλα τα χαρακτηριστικά των παραγόμενων εκδόσεων μαζί με την προσθήκη από πολλά έξτρα "plugins" (συνδέσμους), όπως τον "video player". Με τα "Plugins" που περιλαμβάνονται σ' αυτήν την έκδοση προσφέρει ένα 40% σημαντικής μετατροπής της κανονικής τιμής.

"User Interface" (Διασύνδεση Χρήστη)

Το "FL Studio user interface" αποτελείται από 5 κύριους "πίνακες":

 • Το "Step Sequencer" το οποίο επιτρέπει γρήγορη συναρμολόγηση από "drum patterns" και μικρά μελωδικά μέλη.
 • Το "Piano Roll" ένα δισδιάστατο πλέγμα ισαπεχόντων γραμμών για σκοπούς σύνθεσης. Ο κάθετος άξονας (axis) αντιπροσωπεύει το "pitch" (βάθος), και ο οριζόντιος άξονας αντιπροσωπεύει τον χρόνο.
 • Το "Playlist" επιτρέπει την διευθέτηση επιπέδων από "patterns" και "audio files" (αρχεία ήχου) για την συναρμολόγηση ολόκληρου μουσικού κομματιού ή τραγουδιού.
 • Το "Mixer" που χρησιμοποιήται για την διακύμανση του ήχου σε "levels" (επίπεδα), προσθέτοντας τους "effects processors" (επεξεργαστές εφέ) όπως "VST plugins", κλπ., και εισαγόμενα ηχογραφημένα αρχεία.
 • Το "Sample Browser" που επιτρέπει ταχεία εισαγωγή από "audio samples" (δήγματα ήχου), "plugins", "presets", και άλλα "song files" (Αρχεία τραγουδιού) του FL Studio.

Λειτουργικότητα & Χαρακτηριστικά

Το FL Studio επεξεργάζεται την χρήση του ήχου σε μια εσωτερική των "32-bit" (32 μπιτ) μηχανή βραχυπρόθεσμου σημείου. Μπορεί να υποστηρίξει κλάσεις δειγμάτων σε 192kHz χρησιμοποιώντας είτε τον WDM, είτε τον ASIO επιτρεπτό οδηγό. Η μηχανή ήχου στην 7η έκδοση εισάγει την περιορισμένη "multi-threading" και "multi-core" υποστήριξη για ορισμένους δημιουργούς. Εφέ δεν μπορούν να φορτωθούν στη συγκεκριμένη έκδοση.

Το "mixer interface" επιτρέπει για κάθε αριθμό διαμορφώσεως καναλιών. Αυτό δημιουργεί μίξη που είναι δυνατή σε ηχοσυστήματα 2.1, 5.1, 7.1, παραχωρώντας την έξοδο διασύνδεσης σκληρού λογισμικού έχοντας έναν ίσο αριθμό εξόδων. Ο μίκτης επιτρέπει την εισαγωγή ήχου, επιτρέποντας στο FL Studio να δρα ως μια πολυκάναλη λύση εγγραφής ήχου.

Το FL Studio κυκλοφορεί με πολλά "plugins" και "generators" όπως τους "software synthesizers" εγγραμμένοι στην τοπική "plugin" δομή του προγράμματος. Αυτό το "API" έχει κτιστεί σε ένα περίβλημα από πλήρεις "VST", "VST2", "DX", και "ReWire" συμβατότητες.

Ένα συμπεριλαμβανόμενο "plugin" ονόματι "Dashboard" επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν πλήρους αυτοματισμού επιτρεπτές διασυνδέσεις για τις σκληρού λογισμικού MIDI μηχανές τους. Αυτό επιτρέπει στο FL Studio να ελέγχει σκληρό λογισμικό που προέρχεται απ' το πρόγραμμα. Αναμενόμενο χαρακτηριστικό της 8ης εκδόσεως είναι ο συνυπολογισμός από ένα διάσημο γραφικό προγραμματισμένο περιβάλλον για "synthesizers", το "SynthMaker".

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

 • Feature Comparison από τις διάφορες FL Studio εκδόσεις που είναι δυνατές.
 • Fruityloopers - Remix Our Tracks
 • KVR User Reviews του FL Studio
 • [1] - Η κοινότητα των χρηστών FL που δημιουργήθηκε το 1997 με πάνω από 4000 FL Studio παραγωγές.
 • Fruity Loops Tutorials - Ελεύθερα βίντεος με οδηγίες πάνω στην χρήση του FL Studio και την γενική μουσική παραγωγή. Πάνω από 800 FL Studio αρχεία παραγωγών για μελέτη.
 • FL Studio Tutorials - Παροχή εκπαίδευσης και ζωντανή online βοήθεια για νέους καλλιτέχνες.
 • FL Studio Video Tutorials - Εστία της εναλλακτικής εκπαίδευσης για τα βίντεος του FL Studio.
 • FL Studio Wiki - Το Wiki για οτιδήποτε περί FL Studio.
 • Fl Studio tutorials - Οτιδήποτε για το FL Studio.

Πηγές

Το περιεχόμενο του άρθρου βασίζεται στο αντίστοιχο άρθρο της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL. (ιστορικό/συντάκτες).