Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

French House

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

H French house, είναι μια μορφή της μουσικής "house", που δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990, στην Γαλλία. Θεωρείται η τελευταία μορφή της Eurodisco. Στην Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, την ονομάζουν "Disco House". Οι ίδιοι οι Γάλλοι, την ονομάζουν "French Touch", ενώ οι Γερμανοί "Neu Disco" (δηλαδή νέα ντίσκο). Στην Αμερική και στην Αγγλία για τις λιγότερο εμπορικές παραγωγές, χρησιμοποιούν τον όρο "Tekfunk" και παλαιότερα "Filter house". Κατά την δεκ. του 1990, αυτό το είδος μουσικής το χαρακτήριζε - εκτός των άλλων - ένας συγκεκριμένος ήχος παραμόρφωσης της φωνής, που ονομάζεται "filter effect". Οι πρώτοι του είδους ήταν οι Daft Punk. Ακολουθησαν ωστόσο αρκετοί άλλοι Γαλλόφωνοι και Ιταλοί καλλιτέχνες, που εξέλιξαν τον ήχο και προσθεσαν φωνητικά επιρεασμένα από την Eurodisco[1]

Πίνακας περιεχομένων

Πηγές και επιρροές

Η French house έχει ως πηγή της την Eurodisco της δεκαετίας του 1970 και κυρίως μια υποκατηγορία της, την Space Disco,ένα γαλλοκεντρικό είδος μουσικής που αποτέλεσε μια Ευρωπαϊκή εκδοχή της Αμερικανικής Hi-NRG Disco. Η Space Disco υπήρξε πολυ δημοφιλής στην Γαλλία, με καλλιτέχνες οπως ο γάλλος Cerrone (Supernature), η βρετανιδα Sarah Brightman (I lost my heart to a starship trooper), το συγκρότημα Space (Magic Fly) και οι γάλλο-αμερικάνοι Sheila B. & Devotion (Spacer), μεταξύ της διετίας 1977 και 1979. Ο ήχος της Space Disco θύμιζε αρκετά την αμερικάνικη Hi-NRG disco της εποχής, με μεγάλες ωστόσο καλλιτεχνικές και ιδεολογικές διαφορές. Η Space Disco είχε και μία έμφαση στις ορχηστρικές εκτελέσεις, αλλά και θεματολογία που πηγάζει από την επιστημονική φαντασία. Αυτές οι καλλιτεχνικές ανησυχίες και η ακραία αισθητική εμφάνιση της Space Disco, καθώς και η θεματολογία που πηγάζει από την επιστημονική φαντασία, αποτελούν τμήμα της French House και αυτό είναι πασιφανές στα Video Clips των καλλιτεχνών της.

Η δεύτερη επιρροή, είναι η P-Funk μουσική σκηνή των αρχών της δεκ. του 1980 και κυρίως οι επιτυχίες των George Clinton (γνωστός μουσικός της funk) και Bootsy Collins. Αυτο δικαιολογείτε από το ότι κατά τις αρχές της δεκ. του 1980, οι DJ στις discoteques της Γαλλίας, χρησιμοποίησαν τα τραγούδια της P-Funk ως τον αντικαταστάτη της αμερικανικής Disco μουσικής, που σταμάτησε να παράγετε μετά από τα γεγονότα που οι αμερικάνοι ονομάζουν "Disco Demolition Night[2] ". Ένας δεύτερος λόγος, είναι ότι ένα θρυλικό αμερικανικό συγκρότημα της μουσικής Disco, οι "Chic", υπήρξαν οι παραγωγοί των Sheila B. Devotion, στο τραγούδι "Spacer", που αποτελεί σημείο αναφοράς στην space disco και για αρκετά χρόνια αποτελούσε για τους κεντρο/δυτικο ευρωπαίους, μία σταθερή "αξία" στα πικάπ των DJs της εποχής. Ο τρίτος λόγος, ήταν η εμφάνιση των P-Funk καλλιτεχνών, που έδειχναν αρκετά "φουτουριστικοί", σε σημείο που να μπορούσε κάποιος να τους χαρακτηρίσεις ως τους συγγενείς των "Space Disco" καλλιτεχνών.

Μία τρίτη επιρροή, υπήρξαν οι παραγωγές του Γάλλου Thomas Bangalter κατά την δεκαετία του 1990. Το solo υλικό του, καθώς και η δουλειά του ως μέλος των Daft Punk, αποτέλεσαν την βάση αυτού του είδους μουσικής, τουλάχιστον για την πενταετία 1995-2000 (το επιβεβαιώνει και το περιοδικο "Mixmag" στο άρθρο "Return of the Cybermen" της Suzanne Ely, στο τεύχος Ιουλίου 2006, στις σελίδες 94-98 [3]

Timeline

Οι πρώτες French house παραγωγές(που τότε ήταν γνωστές ως "Disco House" και "neu disco"), έκαναν αισθητή την παρουσία τους διεθνώς, την διετία1997 - 1999. Οι Daft Punk, οι Stardust και οι Cassius, ήταν οι πρώτοι εκπρόσωποι αυτού του ήχου με διεθνή επιτυχίακαι στα βίντεοκλίπ τους έδειχναν ξεκάθαρα τις "space disco" επιρροές τους.

Η μεγάλη διεθνή εμπορική επιτυχία, ξεκίνησε το 2000, με καλλιτέχνες όπως ο Bob Sinclar, ο Etienne de Crécy και οι Modjo. Οι Galleon και ο David Guetta ακολούθησαν το επόμενο έτος.

Σήμερα, οι περισσότεροι French House καλλιτεχνες, έχουν εξελίξει τον ήχο τους σε άλλα είδη μουσικής, κυρίως στο χώρο της electro. Καθαρόαιμες French House παραγωγές εξακολουθούν και παράγονται στην Γαλλία (2008), αλλά μόνο σε μορφή Single και κυρίως για χρήση σε Clubs και Discos.

Όροι, είδη και παραλλαγές

Ο όρος "French house" πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο MTV UK & Ireland, τα Χριστούγεννα του 1999, σε ένα "MTV News special", που σκοπό είχε να περιγράψει το φαινόμενο "French house explosion", δηλαδή την έκρηξη και την επιτυχία της Γαλλικής House κατά το 1999. Σε αυτό το ρεπορτάζ, υπήρξε συνέντευξη του Bob Sinclar, των Air (που δεν έχουν σχέση βέβαια με την French House) και οι Cassius. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, μεταδόθηκε από όλα τα τοπικά MTV παγκοσμίως, διαδίδοντας τον όρο "French House" και παρουσιάζοντας αυτό το είδος μουσικής στο ευρύ κοινό. Το MTV προέβει σε αυτήν την έμμεση διαφήμιση, διότι το 2000 δημιούργησε το γαλλόφωνο MTV France και θέλησε να δημιουργήσει διεθνές ενδιαφέρον για την τοπική αυτή μουσική βιομηχανία. Νωρίτερα (1996-2000) η "French house" ήταν γνωστή στους Ευρωπαίους DJ και Clubbers, ως "neu disco", "disco house" και "new disco".

Μία από τις μεγαλύτερες αγορές για την French House εκείνα τα χρόνια, ήταν η Ελλάδα και κυρίως η Αθήνα. Το γνωστό "δισκάδικο" Discobole Records, εισήγαγε δίσκους "French House" απευθείας από την Γαλλία και μεσαίου μεγέθους clubs στην Αθήνα, με το πλέον χαρακτηριστικό το "City Groove" (παλαιότερα γνωστό ως "Βενζίνα Club", βρίσκονταν σε μικρό παράλληλο δρόμο στις αρχές της Λεωφ. Συγγρού), αφιερώθηκε αποκλειστικά σε αυτό το είδος μουσικής, μεταξύ του 1998 and 2001. Στην Ελλάδα, αυτό το είδος μουσικής το προωθούσαν ως "Disco House". Ακόμα και σήμερα, την "French House" στην Ελλάδα οι περισσότεροι την ονομάζουν "Disco House". Την ίδια εποχή (2000), η Disco House άρχισε να έχει επιτυχία στον Καναδά (εξαιτίας των εκεί γαλλόφωνων). Από το καλοκαίρι του 1999 έως και το 2002, πολλά events με French House μουσική, ξεκίνησαν να γίνονται στο ισπανικό νησί Ibiza, ένα πολυ δημοφιλές τουριστικό προορισμό για τους νεαρούς βρετανούς. Αυτό είχε ευεργητικά αποτελέσματα για την γνωριμία αυτού του ηχου με τους Βρετανούς γενικότερα.

Η French Ηouse, πάντα είχε δύο τάσεις στις παραγωγές της: Η κυρίαρχη, είναι αυτό που οι Γάλλοι εξακολουθούν και ονομάζουν "the French touch" και είναι το είδος μουσικής που έχει επιρρεαστεί ιδιαίτερα από την 1970s Space Disco. Η άλλη εκδοχή της, είναι ποιο κοντά στην γνήσια Eurodisco και επιρρεάζεται αρκετά από τις 1970s "επικές" παραγωγές του Alec R Costandinos.

Εντός του 2002, αυτές οι δύο τάσεις διαχωρίστηκαν και δημιούργησαν δύο διαφορετικές - αλλά συγγενείς - σχολές: Την French House και την Disco House. Η "French house" παρέμεινε πιστή στο "French touch" πνεύμα, εμπλουτίστηκε ωστόσο με περισσοτερα φωνητικά που θυμίζουν Eurodisco και με αισθητό τον περιορισμό της "Space Disco" θεματολογίας. Η τελευταία -άξια αναφοράς - αναφορά στην Space Disco, ήταν η μεγάλη πανευρωπαϊκή επιτυχία του Bob Sinclar το 2006, με το τραγούδι "World, Hold On (Children of the Sky)" (το συγκεκριμένο βίντεοκλιπ έχει ως περιεχόμενό του θεματολογία που πηγάζει από την επιστημονική φαντασία). Παραγωγές με "Space disco" επιρροές υπήρξαν και κατά το 2007, αλλά με περιορισμένη -στην Γαλλία μόνο- επιτυχία. Η "Disco Ηouse" από την άλλη, γρήγορα εξελίχθηκε σε μια "βαριά" ορχηστρική εκδοχή της French Ηouse. Είναι πολυ δημοφιλής σε αρκετά ελληνικά νησιά, με gay τουρίστες. Στην ισπανική Ibiza, δημιουργηθηκε μια τοπική εκδοχή της Disco House, που συνδιάζει φωνητικά (συνήθως στην ισπανική) και στοιχεία από την βρετανική "Speed Garage House" (ένα 1990s βρετανικό μουσικό είδος).

Η French Ηouse επιρρέασε και τον Benny Benassi, για να δημιουργήσει το "δικό" του είδος μουσικής, που ονομάστηκε "tek-house" και η εμπορική του επιτυχία ανάγκασε πολλούς στην Ευρώπη να το αντιγράψουν. (Το είδος αυτό ονομάζεται επίσης "pumping house"). Η Tek-House ήταν πολύ δημοφιλής το 2002-2004 στην Ευρώπη, με καλλιτέχνες όπως οι Benassi Bros., οι Royal Gigolos και οι Shana Vanguarde. Μέσα στο 2007, στην Γαλλική μουσική αγορά δημιουργήθηκε ένα crossover της tek house και της French house ,με περιορισμένη επιτυχία (προωθήτε από πολλά γαλλικά μουσικά κανάλια). Τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια, γίνονται remix σε εμπορικό "electro" στυλ, για να προσεγγίσουν το ραδιοφωνικό κοινό της εποχής μας. Τα rmx αυτά στην Γαλλία ανήκουν στο νέο είδος μουσικής και χορού, που καλείτε "Tecktonik"

Καλλιτέχνες που έχουν σχέση με την French House

 • Alan Braxe
 • Thomas Bangalter
 • Guy-Manuel de Homem-Christo
 • Alex Gopher
 • Cassius
 • Daft Punk
 • Dax Riders
 • Dimitri from Paris
 • Etienne de Crécy
 • Justice
 • Kris Menace
 • Laurent Garnier
 • Modjo
 • Rinôçérôse
 • SebastiAn
 • The Supermen Lovers
 • Bob Sinclar
 • David Guetta

H French House εχει επιρρεάσει και πολλούς διεθνείς καλλιτέχνες, όπως οι Eric Prydz και ο Steve Angello.

Αναφορές