Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Lifeboat

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Lifeboat
Σκηνοθέτης Άλφρεντ Χίτσκοκ
Παραγωγός Κένεθ Μαγκόουαν
Σενάριο Τζον Στάινμπεκ (ιστορία)
Τζο Σουέρλινγκ (σενάριο)
Παίζουν Ταλούλα Μπάνκχεντ
Γουίλιαμ Μπέντιξ
Γουόλτερ Σλέζακ
Πρώτη προβολή 11 Ιανουαρίου 1944
Μουσική Χιούγκο Φρίντχοφερ
Διάρκεια 96 λεπτά
Γλώσσα Αγγλικά
Σελίδα IMDb
Σελίδα Cine.gr

To Lifeboat (=σωσίβια λέμβος) είναι μια δραματική πολεμική ταινία Αμερικανικής παραγωγής του 1944 σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ, βασιμένη σε μια ιστορία που έγραψε ο Τζον Στάινμπεκ. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμηνεύουν οι Ταλούλα Μπανκχέντ, Γουίλιαμ Μπέντιξ, Γουόλτερ Σλέζακ και Χιούμ Κρόνιν. Ολόκληρη η ταινία διαδραματίζεται μέσα σε μια σωστική λέμβο (βάρκα), ενώ κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ σεναρίου.

Πίνακας περιεχομένων

Περίληψη

Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου μια ομάδα Αμερικανών και Βρετανών πολιτών βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια σωστική λέμβο όταν το πλοίο που τους μεταφέρει βυθίζεται από ένα Γερμανικό υποβρύχιο. Μετά από έντονη διαμάχη περισυλλέγεται και ένας Γερμανός επιζών, ο οποίος όπως αποκαλύπτεται αργότερα είναι ο Ναζί κυβερνήτης του υποβρυχίου.

Κριτική & αντιδράσεις

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η κόρη του σκηνοθέτη, Πατρίτσια Χίτσκοκ, στα σχόλια της σε ντοκιμαντέρ του 2005, κάποιοι κριτικοί κινηματογράφου μετά τις πρώτες θριαμβευτικές κριτικές, άρχισαν να επικρίνουν την ταινία για τη δήθεν "θετική" απεικόνιση του Γερμανού χαρακτήρα. Σήμερα η άποψη που επικρατεί είναι η ακριβώς αντίθετη αφού η ταινία χαρακτηρίζεται σχεδόν σαν Αμερικάνικη προπαγάνδα. Οι επικρίσεις εκείνες εντούτοις ανάγκασαν την εταιρεία διανομής, 20th Century Fox να κάνει περιορισμένη διανομή της ταινίας (σε αντίθεση με όλες τις άλλες ταινίες του σκηνοθέτη) και να μην διαφημίσει επαρκώς την ταινία, με αποτέλεσμα μια αποτυχημένη εμπορική καριέρα. Σήμερα η ταινία θεωρείται κλασσική.

Άλλα Στοιχεία

  • Ο Χίτσκοκ υπήρξε γνωστός για τις μικρές εμφανίσεις που έκανε σε όλες σχεδόν τις ταινίες του, με τη συγκεκριμένη όμως ταινία να διαδραματίζεται εξ' ολοκλήρου μέσα σε μια βάρκα στη μέση του ωκεανού πως θα ήταν δυνατόν να εμφανιστεί κάπου ο σκηνοθέτης; O δαιμόνιος Βρετανός κατάφερε να εμφανιστεί βάζοντας τη φωτογραφία του σε μια διαφήμιση για χάπια αδυνατίσματος (Reduco) σε μια εφημερίδα που κρατούν οι ναυαγοί. Η ίδια μάρκα χαπιών εμφανίζεται και σε μια άλλη του ταινία, το Rope (1948), ενώ ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει οτι όταν η ταινία παίχθηκε στο σινεμά πολλοί του έγραψαν ρωτώντας τον για το που θα μπορούσαν να αγοράσουν τα θαυματουργά (αν και φανταστικά) χάπια αδυνατίσματος.
  • Η ταινία αυτή κατέχει το σπάνιο ρεκόρ της ταινίας με το μικρότερο κινηματογραφικό σκηνικό όλων των εποχών, ρεκόρ που δεν καταρρίφθηκε ποτέ.
  • Όταν η ηθοποιός Μαίρη Άντερσον ρώτησε το σκηνοθέτη ποια ήταν η καλύτερη πλευρά της (για τη κινηματογραφική λήψη) έλαβε από το σκηνοθέτη την απάντηση: "Αγαπητή, μου κάθεσαι ήδη πάνω της".
  • Η Ταλούλα Μπάνκχεντ δεν φορούσε εσώρουχα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, κάτι που παρατήρησαν οι συμπρωταγωνιστές τις ανεβαίνοντας τη σκάλα για τη δεξαμενή όπου γίνονταν τα γυρίσματα. Όταν το ανέφεραν στο Χίτσκοκ εκείνος απάντησε ότι ναι μεν είναι ένα σοβαρό θέμα, "αλλά δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να απασχολεί τον ενδυματολόγο, το μακιγιάζ η τον κομμωτή".
  • Ο Χίτσκοκ όντας δυσαρεστημένος από την μουσική που έγραψε ο συνθέτης για την ταινία προσπάθησε να αποτρέψει τη χρήση μουσικής θέτοντας στον συνθέτη το ερώτημα "Μα από που ακούγεται η μουσική στην μέση του ωκεανού;" για να λάβει την ακόλουθη απάντηση από το συνθέτη: "Ας μας εξηγήσει ο κύριος Χίτσκοκ που ακριβώς στέκεται η κάμερα στη μέση του ωκεανού και θα του πω από που ακούγεται η μουσική!".

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

H ταινία στην IMDb