Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

LNB

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το άρθρο χρειάζεται επιμέλεια ώστε να ανταποκρίνεται σε υψηλότερες προδιαγραφές ορθογραφικής και συντακτικής ποιότητας ή μορφοποίησης.

Σημείωση: Πολλές φορές τα κείμενα στα οποία βρίσκεται αυτό το πρότυπο, παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα. Κάντε ένα σχετικό έλεγχο πριν ξεκινήσετε την επιμέλεια, αφού είναι πιθανό να διαγραφεί. Μετά την επιμέλεια του άρθρου, είστε ελεύθεροι να διαγράψετε αυτή την επισήμανση. Για περαιτέρω βοήθεια, δείτε τα άρθρα Πώς να επεξεργαστείτε μια σελίδα και Βικιπαίδεια:Οδηγός μορφοποίησης άρθρων.

LNB
LNB
Συνδιασμός δύο LNB σε ένα δορυφορικό πιάτο
Συνδιασμός δύο LNB σε ένα δορυφορικό πιάτο
Η πίσω όψη ενός απλού universal LNB τοποθετημένο σε WaveFrontier δορυφορικό πιάτο
Η πίσω όψη ενός απλού universal LNB τοποθετημένο σε WaveFrontier δορυφορικό πιάτο
Ένα απλό LNB
Ένα απλό LNB
Φτηνό LNB με ενσωματωμένη εξωτερική ψήκτρα
Φτηνό LNB με ενσωματωμένη εξωτερική ψήκτρα
Κυματαγωγός
Κυματαγωγός

Το LNB (Low Noise Block) είναι ενισχυτής χαμηλού θορύβου και χρησιμοποιείται στα δορυφορικά πιάτα. Επειδή οι συχνότητες που εκπέμπουν οι τηλεοπτικοί δορυφόροι είναι πολύ υψηλές , η χρήση κυματαγωγού είναι ιδιαίτερη δύσχρηστη και πολυέξοδη για την οικιακή χρήση. Το LNB υποβιβάζει την λαμβανόμενη συχνότητα από τον δορυφόρο σε συχνότητα που είναι ικανή να μεταφερθεί από το κλασικό ομοαξονικό τηλεοπτικό καλώδιο των 75 Omh στον δορυφορικό δέκτη. Βρίσκεται συνήθως μπροστά και κάτω από το δορυφορικό πιάτο και έχει πάνω του συνδεδεμένα ένα η περισσότερα καλώδια. Η μετατροπή του δορυφορικού σήματος και η ενίσχυσή του έχει σαν τίμημα την αύξηση του θορύβου. Τα σύγχρονα LNB δημιουργούν ελάχιστο θόρυβο. Για να εξοικονομήσουν χωρητικότητα οι δορυφόροι πολώνουν το σήμα κάθετα και οριζόντια. Για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητη η στρέψη τους δεξιόστροφα ή αριστερόστροφα ανάλογα με τον δορυφόρο που στοχεύουμε. Το LNB εναλλάσσει την τάση του σήματος στο ομοαξονικό καλώδιο με σκοπό τον διαχωρισμό τις οριζόντιας και κάθετης πόλωσης στον δέκτη. Τα πρώτα LNB λειτουργούσαν στην μπάντα C ενώ πλέον τα περισσότερα λειτουργούν στην μπάντα Ku (10,7-12,75 Ghz). Το επίπεδο θορύβου των LNB ξεκινά από 0.1 dB έως 0.7dB στα φθηνότερα. Στην πράξη δεν είναι ιδιαίτερα καθοριστικό στην ποιότητα λήψης. Άλλωστε τις περισσότερες φόρες είναι υποκειμενικό , αφού δεν είναι το ίδιο για όλες τις συχνότητες της μπάντας Ku. Η τεχνολογία στα LNB έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η διάμετρος του δορυφορικού πιάτου. Όπως όλοι οι ενισχυτές υπερθερμαίνονται, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Πολλές φορές το δορυφορικό κάτοπτρο εστιάζει τις ακτίνες του ηλίου πάνω στο LNB με δυσάρεστα αποτελέσματα. Τα ποιοτικά πιάτα έχουν βαφή που περιορίζει αυτό το φαινόμενο , επίσης τα καλά LNB παράγουν λίγη θερμότητα και μπορούν να αντέχουν σε ακραίες θερμοκρασίες.

Είδη LNB
Τύπος Χαρακτηριστικά
Universal single standard Συνηθέστερο για λήψη ενός δορυφόρου σε ένα δέκτη
Universal twin Για λήψη ενός δορυφόρου σε δύο δέκτες.
Universal Quad Για λήψη ενός δορυφόρου σε τέσσερις δέκτες
Universal Octo Για λήψη ενός δορυφόρου σε 8 δέκτες. Είναι απλή και οικονομική λύση αρκεί να διαθέτουμε πολύ ομοαξονικό καλώδιο.
Universal Quatro Παρέχει τέσσερις εξόδους με ξεχωριστό συνδυασμό μπάντας πόλωσης. Σε συνδυασμό με multiswitsch παρέχει πρόσβαση σε πολυάριθμους δέκτες.
Monoblock LNB Δύο LNB με DiSEqC σε μία συσκευασία. Εξαιρετικά απλή λύση για λήψη Hotbird και Astra χωρίς πολλές καλωδιώσεις και συνδέσεις από έναν αρχάριο.
Unicable LNB Για λήψη ενός δορυφόρου με ένα καλώδιο από τέσσερις δέκτες που είναι συμβατοί με τον συγκεκριμένο τύπο.
C-120 Flange Αντίστοιχο του Universal single για δορυφορικά πιάτα κεντρικής εστίασης.
C-120 Flange twin Αντίστοιχο του Universal twin για δορυφορικά πιάτα κεντρικής εστίασης.
C band LNB Χρησιμοποιείται για την λήψη δορυφόρων που εκπέμπουν στην C band συνήθως αναλογικά κανάλια. Θεωρείτε παρωχημένο.
Αυτό το άρθρο, ή ο τομέας του άρθρου, μπορεί να επεκταθεί ή να βελτιωθεί με κάποιο τρόπο ώστε να καλύπτεται το θέμα με πληρέστερο τρόπο. Βοηθήστε τη Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το!

Πηγές

  • Περιοδικό Δορυφορικά νέα
  • Περιοδικό Digital TV Sat