Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

Mor ve Ötesi

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Mor ve Ötesi
Καταγωγή Κωνσταντινούπολη, Τουρκία
Είδος μουσικής Εναλλακτική ροκ
Δισκογραφική RAKUN
Χρόνια εν ενεργεία 1995 - σήμερα
Μέλη
Harun Tekin (φωνητικά και rhythm κιθάρα)
Kerem Kabadayı (Ντραμς)
Burak Güven (Μπάσο)
Kerem Özyeğen (lead κιθάρα)
Πρώην μέλη Alper Tekin (Μπάσο)
Derin Esmer (φωνητικά & κιθάρα)
Ιστοσελίδα morveotesi.com

Οι Mor ve Ötesi (σημαίνει "μωβ και πέρα") είναι ένα Τούρκικο συγκρότημα της εναλλακτικής ροκ μουσικής από την Κωνσταντινούπολη, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Harun Tekin το 1995. Τα τέσσερα τρέχοντα μελή του είναι Harun Tekin (φωνητικά και rhythm κιθάρα), Kerem Kabadayı (ντραμς), Burak Güven (μπάσο) και Kerem Özyeğen (lead κιθάρα). Πρώην μελή ήταν ο αδελφός του Harun Tekin, Alper Tekin και ο Derin Esmer. Σημείωσαν μεγάλη επιτυχία μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού "Bir Derdim Var" (έχω πρόβλημα). Το όνομα του συγκροτήματος είναι ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη "morötesi", που στα Τούρκικα σημαίνει "υπεριώδης (μωβ)".

Πίνακας περιεχομένων

Η ιστορία του συγκροτήματος

Οι Mor ve Ötesi σχηματίστηκαν το 1995 και απαρτίζονταν από τον Kerem Kabadayı (ντραμς), Harun Tekin (κιθάρα & φωνητικά), Derin Esmer (κιθάρα & φωνητικά) και Alper Tekin (μπάσο). Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ Şehir (πόλη), το 1996 και έκαναν την πρώτη τους ζωντανή συναυλία εκτός Κωνσταντινουπόλεως, στο METU της Άγκυρας. Αυτή τη χρονιά, ο Burak Güven αντικαθιστά τον Alper Tekin στο μπάσο.

Το 1999 κυκλοφορεί το Bırak Zaman Aksın (Ας τον χρόνο να κυλά), το δεύτερο άλμπουμ τους, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Λίγο μετά την κυκλοφορία του, ο Derin Esmer θα φύγει για τις ΗΠΑ και θα αντικατασταθεί από τον διακεκριμένο κιθαρίστα Kerem Özyeğen. Μετά τον καταστροφικό σεισμό στην επαρχία του Kocaeli το 1999, οι Mor ve Ötesi αρχίζουν να παίζουν περισσότερο κοινωνικοπολιτικά θέματα. Επίσης, δραστηριοποιούνται έντονα κατά της χρήσης της πυρηνικής ενεργείας στην Τουρκία.

Στις αρχές του 2000 παίρνουν μέρος σε πανεθνική εκστρατεία ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, συμμετέχοντας σε διάφορες συναυλίες και παραστάσεις γι’ αυτό το σκοπό. Στο τέλος αυτής της χρονιάς, στις 9 Δεκεμβρίου 2000 θ’ ανοίξουν την συναυλία των “Placebo” στην Κωνσταντινούπολη.

Το 2001, κυκλοφορεί το τρίτο τους άλμπουμ, Gül Kendine (Χαμογέλα στον εαυτό σου). Με τον Kerem Özyeğen, έγινε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη μουσική τους, καθώς και στους στίχους τους, μετά τις 17 Αυγούστου. Το καλοκαίρι του 2003, έκανε ντεμπούτο το single τους, Yaz (Καλοκαίρι), το οποίο ήταν μια διασκευή ενός διάσημου τραγουδιού, το οποίο είχε παρουσιάσει η διάσημη Τουρκάλα superstar Ajda Pekkan την δεκαετία του 70.

Το 2003 θα συμμετάσχουν σε διάφορες αντιπολεμικές δραστηριότητες μαζί με άλλους καλλιτέχνες, συνθέτοντας το κομμάτι – ύμνος “Savasa Hic Gerek Yok”. Το κομμάτι παρουσιάστηκε στην Άγκυρα στις 1 Μαρτίου 2003 με την συμμετοχή και άλλων μουσικών, μπροστά σ’ ένα μανιασμένο κοινό 100.000 ατόμων. Έχοντας παίξει τον ρολό του στο παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα, το συγκρότημα ήταν και πάλι στο προσκήνιο της εθνικής ροκ σκηνής της Τουρκίας.

Το τέταρτο άλμπουμ τους Dünya Yalan Söylüyor (Ο κόσμος ψεύδεται), κυκλοφόρησε το 2004 το οποίο έμελλε να είναι το πιο δημοφιλή τους άλμπουμ στην Τουρκία. Φθάνοντας τα 250.000 αντίτυπα σε πωλήσεις, το άλμπουμ αποδείχτηκε ότι είναι ένα ορόσημο για τη ροκ μουσική στην χώρα τους.Το πρώτο τους single, "Cambaz" (Ακροβάτης), και το τρίτο τους single "Bir Derdim Var" (Έχω πρόβλημα), το οποίο συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας του Çağan Irmak, "Mustafa Hakkında Herşey" (Όλα περί του Μουσταφά), τράβηξαν ιδιαιτέρως την προσοχή. Δεδομένου ότι η προηγούμενη δουλειά τους δεν ήταν τόσο γνωστή, πολλοί νέοι θαυμαστές τους δεν είχαν γνώση ότι δεν ήταν ένα καινούργιο συγκρότημα. Το άλμπουμ περιέχει σημαντικές πολιτικές επικρίσεις για τις δραστηριότητες των ΗΠΑ, τόσο στο Ιράκ, όσο και τον υπόλοιπο κόσμο. Τον ίδιο ακριβώς χρόνο, έλαβαν το "Βραβείο Χρυσό Πορτοκάλι" για το τραγούδι τους, Bir Derdim Var που ακουγόταν στην ταινία, “Mustafa Hakkında Her Şey”. Επίσης, το “Dünya Yalan Söylüyor”, ψηφίστηκε ως το καλύτερο Τούρκικο Ροκ Άλμπουμ όλων των εποχών, από το περιοδικό Blue Jean.

Το πέμπτο άλμπουμ τους Büyük Düşler (Μεγάλα όνειρα) κυκλοφόρησε στις 8 Μαΐου 2006 και ασχολείται κυρίως με τα πολιτικά προβλήματα της Τουρκίας και τα προσωπικά προβλήματα των μελών του συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας οικογενειακών μελών και των σχέσεων μεταξύ τους. Ο ήχο του είναι πιο σκοτεινός σε σύγκριση με το προηγούμενο άλμπουμ τους, ενώ μπορεί να θεωρηθεί ως φόρος τιμής στους παλιούς τους οπαδούς και μια επιστροφή σ’ ένα στυλ κοντινότερο στα πρώτα τους άλμπουμ. Το πρώτο βίντεο-κλιπ έγινε για το τραγούδι "Şirket" (Εταιρεία), ένα τραγούδι το οποίο επικρίνει τον καπιταλισμό. Το δεύτερο single που επιλέχτηκε ήταν το "Küçük Sevgilim (Ο μικρός μου εραστής)", σε σκηνοθεσία Ketche. Το άλμπουμ αυτό ψηφίστηκε σαν το καλύτερο άλμπουμ του 2006 από το περιοδικό Blue Jean.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2007, ο γενικός διευθυντής του TRT, İbrahim Şahin, ανακοίνωσε ότι Mor ve Ötesi θα εκπροσωπήσουν την Τουρκία στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, στις 22 Μαΐου 2008 στο Βελιγράδι. Στις 15 Ιανουαρίου 2008 το κρατικό Τουρκικό κανάλι TRT1 ανακοίνωσε, μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ότι το τραγούδι το οποίο θα ερμηνεύσουν οι Mor ve Ötesi στον 53ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, είναι το "Deli" (Τρελός).

Το κομμάτι κατέλαβε την 7η θέση στον τελικό, ο οποίος διεξήχθη στις 24 Μαΐου του 2008, με 137 βαθμούς.

Δισκογραφία

  • Şehir (πόλη) (1996)
  • Bırak Zaman Aksın (Ας το χρόνο να κυλά) (1999)
  • Gül Kendine (Χαμογέλα στον εαυτό σου) (2001)
  • Dünya Yalan Söylüyor (Ο κόσμος ψεύδεται) (2004) 230.000+ αντίτυπα στην Τουρκία
  • Büyük Düşler (Μεγάλα όνειρα) (2006) 51.000+ αντίτυπα στην Τουρκία

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Αναφορές στο Ελληνόφωνο διαδίκτυο