Προτεινόμενοι Σύνδεσμοι:    greece   -   greece hotels   -   ειδησεις   -   greece news   -   ταβλι στο internet   -   livescore   -   νέα
 easypedia

Easypedia.gr
Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα
Ελληνες
Πρωθυπουργοί
Οικονομία
Γεωγραφία
Ιστορία
Γλώσσα
Πληθυσμός
Μυθολογία
Πολιτισμός & Τέχνες
Ζωγραφική
Θέατρο
Κινηματογράφος
Λογοτεχνία
Μουσική
Αρχιτεκτονική
Γλυπτική
Αθλητισμός
Μυθολογία
Θρησκεία
Θετικές & Φυσικές Επιστήμες
Ανθρωπολογία
Αστρονομία
Βιολογία
Γεωλογία
Επιστήμη υπολογιστών
Μαθηματικά
Τεχνολογία
Φυσική
Χημεία
Ιατρική
Φιλοσοφία & Κοινωνικ. Επιστήμες
Αρχαιολογία
Γλωσσολογία
Οικονομικά
Φιλοσοφία
Ψυχολογία
Γεωγραφία
Ασία
Αφρική
Ευρώπη
Πόλεις
Χώρες
Θάλασσες
Ιστορία
Ελληνική Ιστορία
Αρχαία Ιστορία
Βυζάντιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία
Πόλεμοι
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Σύγχρονη Ιστορία
 

New Beat

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

To "New Beat" είναι ένας γενικός μουσικός όρος χορευτικής μουσικής, που χρησιμοποιήθηκε δύο φορές, κατά την δεκαετία του 1980, σε Αμερικη και Ευρώπη. Επίσης, αναφέρεται και σε ένα μη εμπορικό Βελγικό είδος μουσικής, της ίδιας δεκαετίας.

Πίνακας περιεχομένων

Ο όρος "New Beat"

Ο όρος New Beat, πρωτοχρησιμοποιήθηκε στις Η.Π.Α. κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Χρησιμοποιήθηκε για περιγράψει την Τechno του Detroit και την House του Σικάγου. Οι Αμερικάνοι χρησιμοποίησαν τον όρο για να περιγράψουν "λαϊκά" αυτά τα δύο είδη μουσικής, που κάτι παρόμοιο δεν είχαν ακούσει έως τότε. Ήταν ο νέος ρυθμός (new beat) των clubs, ο νέος ήχος της εποχής, πολύ διαφορετικός από τα υπόλοιπα είδη χορευτικής μουσικής εκείνα τα χρόνια (Hi-NRG disco, New Wave, Synth Pop, Rap κλπ). Αυτός ο "λαϊκός" όρος πολυ σύντομα αντικαταστάθηκε απο τους επίσημους όρους της μουσικής, έτσι οτιδήποτε κάποτε είχε ονομαστεί "New Beat" στην Αμερική, σήμερα θεωρείτε τμήμα ενός άλλου μουσικού είδους (κυρίως House).

Στην συνέχεια, ο όρος "New Beat" χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη, περίπου το 1987. Για ένα χρόνο, από το καλοκαίρι του 1989 έως και το καλοκαίρι του 1990, ήταν ένας πολυ συνηθισμένος μουσικός όρος της χορευτικής μουσικής, αλλά μετά την άνοδο και την επιτυχία της Euro House, ξεχάστηκε γρήγορα.

Στην Μεγάλη Βρετανία, ο όρος "New Beat" χρησιμοποιήθηκε τις αρχές του 1988, για να περιγράψει γενικά και συνολικά πολλές βρετανικές Acid House και Techno-Rave παραγωγές. Ο Ολλανδός παρουσιαστής του MTV Marcel Vanthilt, χρησιμοποίησε αυτον τον μουσικό όρο, για να περιγράψει συνολικά αυτόν τον νέο (τότε) ήχο της χορευτικής μουσικής, που αποτελούσε μία αντιεμπορική εναλλακτική της τότε ιδιαίτερα δημοφιλούς Eurobeat. Το Eurobeat τότε, το χρησιμοποιούσαν στην Μεγ. Βρετανία για τις χορευτικές παραγωγές των Stock, Aitken και Waterman. Από την στιγμή που η Βελγική New Beat, η Acid Trance και οι πρώτες Techno-Rave επιτυχίες της εποχής αποτελούσαν "ένα και το αυτό" για τα βρετανικά Club, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, οι λιγοτερο ενημερωμένοι (για τα τρέχοντα μοδάτα τραγούδια) βρετανοί στα τέλη της δεκ. του 1980, τα χαρακτήριζαν όλα μαζί ως "New Beat", όπως λίγα χρόνια μετά κάποιοι τα χαρακτήριζαν όλα "Techno" και σήμερα (2008) όλα τα χαρακτηρίζουν "Electro".

Στην Ευρώπη, ο όρος New Beat χρησιμοποιήθηκε σχετικά αργότερα, μεταξύ του 1989 - 1991, για να περιγράψει διάφορες χορευτικές επιτυχίες της εποχής, που δεν "κόλλαγαν" με άλλα γνωστότερα μουσικά ήδη. Τα περισσότερα προερχόντουσαν από το Βέλγιο και την Γερμανία, ωστόσο υπήρχαν και παραγωγές απο Ιταλια, Γαλλία και Ολλανδία που τότε χαρακτηρίζονταν ως "New Beat". Το χαρακτηριστικό με αυτά τα τραγούδια ήταν ότι ναι μεν ήταν εμπορικά (με πολυ ραδιοφωνική επιτυχία), αλλά δεν μπορούσες ακόμα να τα χαρακτηρίσεις εμπορικά, ο ήχος ήταν πολύ καινούργιος και δεν ήταν pop - italodisco - disco ή οτιδήποτε. Τέτοια παραδείγματα είναι οι Βέλγοι Technotronic, οι Γερμανοί Snap, οιThe adventures of Stevie V, οι Γάλλο-γερμανοί McSar & the Real McCoy and οι Twenty4Seven

Οι Αμερικάνοι οπαδοί της 1990s Εuro Ηouse (στις Η.Π.Α. την ονομάζουν "90s Εurodance", άλλο μπέρδεμα με αυτούς και αυτό...), καταθέτουν ότι το "New Beat" χρησιμοποιήθηκε στην χώρα τους για ένα μικρό χρονικό διάστημα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, για να περιγράψει διάφορες εισαγωγές στην εκεί αγορά, από συγκροτήματα όπως ήταν οι 2 Unlimited, οι Quadrophonia, οι T99, κλπ.

Στην Ελλάδα, ο όρος New Beat χρησιμοποιήθηκε γύρω στο 1988, ακολουθώντας την ορολογία των Βρετανών. Στην Αθήνα συγκεκριμένα, οι "ψαγμένοι" ονόμαζαν ως "New Beat" την μουσική που έπαιζε το Bar "Lycabetus" στο Κολωνάκι, το Club "Fazz" στην πλατεία Μαβίλλη και το Club "Londone" στο Πασαλιμάνι (μετά γνωστό ως "blast" για 2 χρόνια και μετα γνωστό ως "Iguana" για μια δεκαετία). Η μουσική αυτή ήταν Acid House / Trance, τα πρώτα Techno, κάποια παλαιότερα ΕΒΜ (Electronic Body Music) και γενικότερα η ηλεκτρονική χορευτική μουσική της εποχής. Για την ιστορία, οι τότε μικροί σε ηλικία πελάτες αυτών των μαγαζιών, την New Beat την ονόμαζαν "Μουσική Φαζ" ή "Φασόβια". Υπήρχε και ένας ραδιοσταθμός στην Αττική που έπαιζε συνέχεια τέτοια μουσική τα μεσημέρια. Μετά από χρόνια, κάποιοι απο αυτή την μουσική παρέα, δημιούργησαν τον ραδιοσταθμό Live FM.


Το New Beat ως είδος μουσικής

Στο Βέλγιο, δημιουργήθηκε μεταξυ 1987-1988, ένα αντιεμπορικό χορευτικό είδος μουσικής, που οι Βέλγοι ονόμασαν New Beat (οι Βρετανοί όταν το εισήγαγαν στην χώρα τους, το είχαν ονομάσει Agreppo (από το Aggressive Pop), για να μην μπερδέψουν την δική τους αγορά). Ο ήχος αυτός, ήταν αργόμπητος και αποτελούσε μία διασταύρωση της E.B.M., της Acid και της House της δεκ. του 1980. Μία αισθητική επιρροή της Βελγικής New Beat, υπήρξε και το Dark Wave της δεκαετίας του 1980 και κυρίως τα βιντεοκλίπ των Depeche Mode, μεταξύ του 1985-1989. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η E.B.M. ήταν πολύ δημοφιλής μουσική στους Γερμανόφωνους της Ευρώπης, καθώς και στους Ολλανδούς. Η Acid (Trance) και η Acid House ήταν πολυ δημοφιλής στην Μεγ. Βρετανία. Τέλος, η House (σε μια 1980s Eurodisco εκδοχή) ήταν αρκετά δημοφιλής στην Γαλλία. Το Βέλγιο, μία μικρή λουρίδα γης στο επίκεντρο αγγλόφωνων, ολλανδόφωνων, γερμανόφωνων και γαλλόφωνων,επιρρεάστηκε από όλους μαζί και δημιούργησε αυτόν τον ιδιαίτερο τοπικό ήχο, που έμελε να αποτελέσει μια άμεση και τεράστια underground επιτυχία σε όλη την Ευρώπη.

Οι Βέλγοι καταθέτουν ότι το Βελγικό New Beat "ανακαλύφθηκε" τυχαία στο Club "Boccaccio" στην μικρή πόλη Destelbergen που βρίσκεται δίπλα στο Ghent, όταν ο Φλαμανδόφωνος DJ Marc Grouls, έπαιξε κατά λάθος το τραγούδι "Flesh" των A Split Second, αντί στις 45 στροφές που ήταν ο δίσκος (ήταν σε μορφή Maxi Single) στις 33 στροφές με το Pitch Control του πικάπ στο +8. Το ιστορικό αυτό γεγονός, το καταγράφει ο συντάκτης Richard Noise του NME, σε άρθρο της εποχής.

Άλλες επιρροές του New Beat, ήταν από τα E.B.M. συγκροτήματα Front 242 και The Neon Judgement, τα electropop των Fad Gadget και του βρετανού Gary Numan αλλά και οι σχεδόν trance παραγωγές της θρυλικής Γερμανίδας Anne Clark.

Κατά τα έτη 1989-1990, η New Beat εξελίχθηκε σε Hard Beat and Schizzo. Το δεύτερο είχε πολλές επιρροές από την γερμανική Techno της εποχής και ήταν πολύ ποιο γρήγορo από το κλασσικό αργόμπιτο New Beat. Και τα δύο αυτά είδη μουσικής, δεν κράτησαν για πολύ. Το Schizzo ωστόσο, στην Ολλανδία, εξελίχθηκε σε ένα άλλο είδος μουσικής, που όνομάζεται "Gabba" (από το έντονο και γρήγορο γκάμπα - γκάμπα του ρυθμού).

Υπήρξαν βέβαια και 2 αρκετά επιτυχημένα New Beat συγκροτήματα, με διεθνή εμπορική επιτυχία. Οι "Confetti's" και οι πολυ ποιο αντιεμπορικοί "The Lords of Acid". Αυτά τα δύο συγκροτήματα, είναι από τα ελάχιστα αυτής της μουσικής σκηνής, που έχουν γυρίσει βίντεοκλιπ. Τα βιντεοκλίπ αυτά, έπαιζαν πολυ στο MTV Europe, κυρίως από την εκπομπή "Party Zone". Ο VJ του MTV Europe, o Steve Blame, υπήρξε ένθερμος φίλος της βελγικής New Beat και από την θέση του στο MTV News, την προώθησε αρκετά, με τις ειδησεογραφικες του αναφορές. Οι γνωριμίες που έκανε στο Βέλγιο εκεινα τα χρόνια, τον βοήθησαν 15 χρόνια μετά, να ηγηθεί του μουσικού βελγικού καναλιού "Tango TV", που ωστόσο δεν είχε μεγάλη επιτυχία και το 2006 ανέστειλε τις μεταδόσεις του.

Η New beat ως σύνολο, επηρέασε και την τοπική χορευτική μουσική σκηνή "Bacalao" της Valencia της Ισπανίας.

Αρκετοί Ευρωπαίοι φίλοι της χορευτικής μουσικής, αντιμετωπίζουν την New Beat ως έναν απλό πρόδρομο της Euro-House. Οι σοβαροί μελετητές της χορευτικής μουσικής ωστόσο, θεωρούν την βελγική "New Beat" ως το πρώτο Ευρωπαϊκό είδος χορευτικής μουσικής, που είναι απόλυτα "καθαρό" από τις Eurodisco/Italodisco/Eurobeat επιρροές. Η βελγική New Beat, είχε αρκετές Τechno και Αcid house/trance επιρροές και αποτελεί ένα πολυεθνικό αποτέλεσμα των μουσικών συγκηριών της κεντρικής / δυτικής Ευρώπης, που βρήκαν έκφραση και υλοποίηση στο Βέλγιο. Η σχέση που αποδίδουν με την Euro House είναι μάλλον ατυχής, καθως η Euro House είχε αρκετές βάσεις στην Eurodisco και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί μία διασταύρωση της New Beat με την Euro Disco. Η σύγχιση, προέρχετε μάλλον από τον τρόπο που οι Βρετανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι (αλλα και οι αμερικάνοι νωρίτερα) χρησιμοποιούσαν τον γενικό όρο "Euro Beat" στις αγορές τους.

Καλλιτέχνες της Βελγικής New Beat

 • Lords of Acid
 • Confetti's
 • Amnesia
 • Erotic Dissidents
 • Jade 4U
 • Bizz Nizz
 • 101
 • Dirty Harry
 • In-D
 • Jarvic 7
 • Major Problem
 • Miss Nicky Trax
 • Morton Sherman Bellucci
 • Rhythm Device
 • Taste of Sugar
 • Tragic Error (παλαιότερα γνωστοί ως Fatal Error)
 • Awaken
 • B-art
 • Neon

Δισκογραφικες εταιρίες με New Beat κυκλοφορίες

 • Antler-Subway Records
 • Music Man
 • R&S Records

Χαρακτηριστικά Video Clips Βελγικής New Beat

External links

Στο 1.15 sec ο V.J. Marcel Vanthilt του MTV Europe μιλάει για την New Beat και παίρνει συνεντεύξεις στα Αγγλικά. Οι υπόλοιπες συνεντεύξεις είναι στα Ολλανδικά